Göran Greider: "Det verkar vara en genre att hacka på Mona Sahlin"

TV4 analyserar kvällsöppets debatt i onsdagens morgonsoffa. Där, i den morgonsoffan, sitter politiska redaktörer från Dalademokraten, Expressen och TV4 och ska analysera vem som lyckades bäst av Fredrik och Sahlin.

Och relativt enstämmigt verkar den lilla trion tycka att Fredrik hade debatten i sin hand. Så här går snacket: Ja, han vill väl inte behöva höja rösten för att kontrollerna Mona Sahlin. Han tar ju inte i. Vi får inte höra några brösttoner. Och Mona Sahlin, hon sägs ska vilja vara försiktig för att inte göra bort sig med tanke på alla skandaler som varit.

"Gjorde hon bort sig då?" med ett småaktigt läte i sin röst , som om Sahlin var nån pinsam person, frågar den ena programledaren det, på ett sätt som får den lilla trion att reagera. "Gjorde han bort sig?", måste jag kontra med då säger den politiska redaktören från Expressen, men den piken går inte fram.

Mona framställs som någon som kontrolleras, som är rädd att göra bort sig.

Och så får Göran Greider, en vit medelålders sosseman säga - "Jag tycker nog att Sahlin klarade sig hyggligt."
Som att det vore synd om henne, som om hon inte skulle klara sig. Och gjorde hon bort sig då, det är som om man pratar om en tjockis man gillar att mobba i skolan.

Greider vidhåller att Sahlin tog tillbaka debatten, att det är hon som kan snacka kollektivavtal, att människor är intresserade av detta, och han dräper till med att man måste investera sig ur kriser som kontring till citatet av Reinfeldt när snubben säger "Vi (sverige?) har inget reformutrymme på många år".
Man måste slösa i kristider, vi måste ta ansvar för investeringar. Det är regeringens ansvar, inte kreti och pleti.

Och moderaternas slogan är TID FÖR ANSVAR.
Och socialdemokraternas slogan är JOBBEN FÖRST.

Och Fredrik är en spara, Sahlin är en slösa. Fredrik tror inte att det går att lösa problemet, ser inget reformutrymme för annat än skattesänkningar medan Sahlin konstruktivt kan säga att genom att satsa på att bygga så får vi jobb och säkra bostäder men framför allt om vi satsar på nya gröna jobb så kan vi investera, få jobba och bli ledande på ekologisk teknik. Och här har vi vår kandidat till Europaparlamentet, Åsa Westlund, som vill de senaste fem åren jobbar med klimatfrågor i EP. Låt dig övertygas av hennes film om  gröna satsningar va.
Och vad jag vill säga med det är att det finns visioner, kraftfulla visioner från vänster, och ska detta då mötas av Fredrik "Jag kan inte se något reformutrymme de närmsta åren" Reinfeldt? Ska man kalla det jämställd debatt? Läs också den här kommentaren.

Och här läser vi de kommentarer som lagts in till programmet.

Och så tänker vi, hur går det ihop? Hur kan en hel djävla morgonsoffa få sitta och säga att Sahlin kontrolleras, att hon är rädd att göra bort sig och helt ignorera ett politiskt budskap. Och att det hela ska avslutas med "Sahlin gjorde bättre ifrån sig än vad många trott."  Som om man förutsätter att hon skulle vara dålig. Och visst, så kan det få vara om man inte håller med om politiskt budskap, men inte om man tror på de reformer och politiska visioner som hon lägger fram.


Det är en smutskastningskampanj som har fäste högst upp i politisk media. Det handlar om hennes röst, hennes sätt och hur hon förhåller sig till den manlige motparten. Om hon gör bort sig. Om hon är trovärdig.
Det är som att man utgår från att Fredrik är normen och om Sahlin avviker så är hon fel, pinsam och gör bort sig.
Och detta i sig är fruktansvärt pinsamt och trångsynt.
Ännu värre att det är snubbar som Göran Greider sitter och förankrar detta synsätt. För att inte tala om kvällsöppets kommentaren där personer säger sig vara sossar men har problem med Sahlins uttryck. Att hon skulle låta som en dagisfröken, att hon blir lurad etc. Det är ett långt steg bort från politiken och det är att skjuta sig själv hårt i foten.

Läs mpartistaten för en annan analys av debatten.


Själv sitter jag på ett bibliotek, vräker ur mig galla samtidigt som jag lyssnar på Ladytron - DESTROY EVERYTHING YOU THOUCH.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0