Debattbevakning: Det handlar om solidaritet

Det börjar så djävla sorgligt när Fredrik Reinfeldt säger att gruppen med ungdomar mellan 18-24 år inte går att nå, att de inte kollar på Agenda och att han inte kan nå fram med sin politik till dem. Han får det att låta som att de är förlorade till piratpartiet. Som att ungdomar bara vill dela filer, som att de inte vill ha jobb och vettig vardag. Som att han inte alls ser dem och deras behov. Sorgligt, Fredrik. Detta skriver också expressen om.


Och om jobben.
När vi talar om jobben handlar det också om vilken lön, vilka villkor som ska gälla i förhandlingar. Det handlar om arbetares rättigheter.

Den svenska regeringen vill inte heller skriva om reglerna men vill att det i framtiden ska vara lagligt för svenska facket att tvinga utländska aktörer att följa kollektivavtal i form av lön, arbetstider. Hur genuint blir det i framtida

Vanliga arbetare kommer bli utkonkurrerade för att de har för höga löner.
Eller så får vi sänka lönerna då.
Eller?

Mona säger att den fria rörligheten måste ha en överordnad roll om att lika lön ska gälla för lika jobb i alla länder. Det handlar om solidaritet. Och vi, som har varit med och byggt upp den svenska modellen i sverige, i tyskland, i välfärdsländer, vi säger att det behövs en förändring. Jobben kommer av investeringar och satsningar. Det är inte att slösa. Men att inte våga se detta, det är idioti.

Fredrik snackar om sina analyser om att detta inte kommer påverka den svenska modellen då deras analyser säger att den fria rörligheten i EU bara kommer påverka en mycket liten del av den svenska marknaden. (Och när Fredrik nu säger att det inte kommer påverka den svenska marknaden, hur kommer det då sig att den fria rörligheten är så himla viktig för jobb. Man kan inte få det ena utan det andra.)

Och de får frågan om de nu inte tycker helt olika och att detta skulle vara intressant för väljarna, att väljarna vill veta skillnaden.

"Vi tycker inte olika, vi tycker lika, vi ska ha en svensk modell" säger fredrik. Så desperat att snika in sig på den vänstra planhalvan. Han vill inte tycka olika. Han ser att han tappar poäng på det.

"Varför vill moderater alltid tycka lika? Vi tycker inte lika! Du kommer med din hemsnickrade analys och säger att det här inte kommer påverka." kontrar mona.
Och ta ansvar då, ljug inte, försök inte komma med en fasad som passar in med väljarnas intresse


Det här är en europeisk fråga som handlar om solidaritet och rättvisa, därför är det viktigt. Socialdemokraterna vill ha europeisk solidaritet mellan arbetare.


Läs vad Victor skriver på Mona for president. Och Jesper. Alexandra Völker. Sara Elisabeth Karin Nordmark. Viktor.
Och debattanalyser av m-partistaten och Peter Andersson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0