Kvinnor vid hovet

 

Idag pratar vi om livet för kvinnor vid Ottomanska rikets hov.  Betydelse etc. Makt och tillträde till offentliga rum. Obefintligt. Inga kvinnor en i historieböcker. Att koranen ska förbjuda omskrivelser om kvinnor och hur då det hela mynnar ut i en diskussion huruvida det åtföljdes eller inte. Killen som alltid sitter längst fram, till vänster opponerar sig speciellt. Om att ingen muslimsk man någonsin skulle omnämna sin fru, aldrig berätta om hennes privatliv eller vika ut hennes kropp.

Man bara; Jaha? Läraren är tvungen att fråga; Menar du sexuella omskrivningar, och killen nickar entusiastiskt.

Så hur ska man förstå honom? Att om kvinnor omskrivs så görs det sexuellt, med manliga ögon? Han menar att kvinnan enbart ses som ett sexuellt objekt - och för att ära sin kvinna kan hon inte omskrivas. Hon kan således inte ha några tankar, inte vara av politisk vikt, behöver inga rättigheter. Hon har nog ingen hjärna.

 

 

- I hope this made you put a greater interest in the life of women in the royl court, sa professorn som avslut.

Visst. Det var en viktigt föreläsning, mycket vackra porträtt och tavlor kollade vi på. Och pratade om inflytande, på vilket sätt de blev avmålade, vad deras klädsel stod för. Offentligt skulle kroppen, huvud täckas, modest och ära måste visas genom att vara en ärad, alltså täckt, kvinna. Många tavlor visade på privatliv i exempelvis Harem. Harem som betyder hemlighet och var ett tillhåll för kvinnor vid hovet och för deras hemliga liv. Var betydelsefulla för sina män, men ändå, allt är mycket vagt. Det finns inte så många brev bevarade, de som finns är inte daterade. Det är svårt att se vad som fanns mellan raderna.

 

Vårt bibliotek har sedan alla filmer och tv-serier du kan tänka dig. Bara att låna. Six feet under, sex and the city, mycket tyska dramor, också greys anathomy, filmatiserad Jane Austen, star wars. Typ allt.

Vi lånade Queen Christina, men också Queen Margot. Sen finns ju Elisabeth i antal utgåvor. Även filmer med Gwyneth Paltrow, Meryl Streep och Julia Roberts. Så himla fint. Och mitt när jag står där och rotar inser jag att mitt intresse för kvinnor vid hovet ökades. Är sjukt intressant att jämföra livet i Ottomanska Riket med det jag redan vet om Sverige, Norden, Europa. Om vetenskap, rättigheter, krig.

Varför är det viktigt att studera dylika kvinnor? Svaret ges inte bara av det uppenbara, närheten till makten, men också i djupare analyser av Woolf och de Beauvoir när de reflekterar över kvinnors möjlighet till att vara skrivande, tänkande, läsande. Att det alltid handlade om överklasskvinnorna, men fler krävdes för att göra revolt mot samhället.

Också ges svaret av en sådan som Kristina.

 

Hennes liv, och på det vis som filmen gestaltar hennes liv är underhållande. Middagen idag gav en jakt på definition av queer. Rätten att vara bara människa utan att behöva eller förväntas anpassa sig till normer? En drottning Kristina i manskläder antogs alltid vara man. Inget intresse av att gifta sig med en man - hon måste vara helt sjuk i huvudet. Det gick så långt att man 1965 grävde upp hennes grav - man misstänkte att hon var hermafrodit, utan livmoder? Med manliga hormoner? Över halloumisallad försökte jag berätta hur jag såg det - och varför det är viktigt. Om att låta barn vara barn, inte putta in den i könssterotypa lådor med bilar eller leksaksspisar. Att inte ta förgivet att män är män, kvinnor är kvinnor och så skall förbli i äkta traditionell stil.

Greta Garbo spelar fruktansvärt bra. Driver med allt - filmen är inspelad 1933.  Kristina föddes 1626. Smarta, roliga. Att vara smart och cool provokatör är tidslöst. Att vara smart nog att gå emot strida strömmar av konservativa traditionalister handlar inte om att leva i någon speciellt tid. Mod kanske krävs, och insikt om ens eget, om andras värde.

 

Se Queen Christina.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0