Draft: Okt. 31, 2009

Träffade Katrine på väg till tvättstugan (har inga rena strumpor på grund av att M Modin övertygade mig om att jag inte skulle behöva packa så många) och hon berättade att hon precis komm tillbaks från en resa till den kurdiska huvudstaden i Turkiet. Diyarbakir heter den.
Hon sa att hon trodde att Sverige var sjukt bra på klimatsatsningar.
Jag i min feberyra blev rätt upprörd och sa att jag vet inte riktigt om det. Allt ska så klart sättas i perspektiv.
Fortfarande lätt att köpa ekomjölk för att sedan ta flyget till Norrland eller Skåne, eller vilken resa som helst.

Det här är del av en diskussion som jag tänkt på länge nu.

Vi har råd med så djävla mycket, människor idag lever väldigt lyxigt. Man har råd att utbilda sig, skaffa prylar, man har råd att resa och se världen. Råd med så mycket, och människor i till exempel Sverige har råd att flyga typ vart de vill. Men har vi råd att låta bli?
Har vi råd och tålamod att resa på ett annat sätt? Resa på ett sätt som är bättre för miljön, men också bättre för dig.
Då handlar det helt plötsligt inte om pengar, det handlar om tid. Har vi tid?
Det är att resa på ett annat sätt.
Idag är det prestigefyllt att stressa, på så vis att det finns en prestige i att ha fullt upp, hinna mycket - som att en full almenacka är att leva fullt ut.
Att komma fort fram är det som kallas bekvämt. Man vill inte slösa tid på att resa, man vill komma fram. Vill ha aktion.

Låtsas att Karin Boye är din husgud och se hennes ord om att resande. Att det måste finnas mål och mening med vår färd men att det är resan som gör mödan värd. Det säger nått om det man förlorar när man alltid kommer fram, hela tiden, och igen, och igen.
Jag tror att det kan komma att finnas en prestige i att resa, i längden leva, på ett annat vis.

Och det om det.



ps. själv sitter jag och sjunger alla låtar jag kan med Lars Winnerbäck ashögt. Är trevligt. Snart ska vi kolla på veckans avsnitt av greys. Sen tänkte jag spendera kvällen med pizza om vi lyckas ragga upp någon turk som kan hjälpa oss att beställa. Lätt match.

Blåögd

Alltså jag kanske är blödig, men va fan.
När jag insåg att jag ska åka hem om tre månader och då inte kommer omges av de här människorna med så fantastiskt vackra ögon blev jag jätteledsen. Hur kan en hel stad ha blivit begåvade med så vackra ögon?

För hur gör det inte för ens dag att någon tittar på en med väldigt, väldigt vackra ögon och frågar - How are you?
Som att det inte regnar längre. Inga stormvindar.
Som att ens ben inte var isbitar utan solsken.
Som att huvudet inte skriker längre utan snarare allt bara är lugnt.

Känner mig rätt blödig. Men så har jag feber också.

(Det kanske finns folk med vackra ögon i Sverige också. Får jobba på det.)

En glimt av jul i Istanbul

Sitter tillsammans med en sydafrikanska och en turkiska i ett vardagsrum, några bord och två röda soffor från IKEA.
Och någon spelar julmusik, det är svinkallt ute (äntligen ikapp Sverige?). Julsång på julsång och kall kyla genom dåligt isolerade fönster. Dricker hett, hett te och pratar om hur stort jul är London, där sydafrikanskan senaste bodde.
- It's the only time of the year when they really go over the top on everything! säger hon och suckar, halvt bitter, halvt förnöjt.

Någon slags väldigt stark känsla väller upp inom mig. Jul alltså. Och ett 2009 utan jul.
Jag undrar hur det kommer bli med en vinter utan den brytpunkten.
Nu kommer det bli en brytpunkt ändå för jag har världens modigaste och tuffaste familj som ska ta sitt pick och pack och komma ner hit för att inte fira jul.
På julafton skulle vi kunna gå på hamam, ströva i kryddbasarer (kanske till och med köpa kanel) och sedan avsluta kvällen på Babylon med någon fantastisk konsert. Det skulle ju också kunna vara jul. Vi kanske kan se hur många av Sofia Karlssons sånger om jul vi kan utantill. Det längtar jag efter.

Men den känslan som väller upp nu är den här uppladdningen inför jul, som att få den i koncentrat i femton minuter - sedan byttes musiken ut. Och den mysiga bubblan försvann. Ska gå ut i grått avslut på oktober.


Inte Istanbul.


Och så här: Tror att ett år utan jul kommer få mig att inse vad själv högtiden betyder. Midvinter etc. Att året tar slut. Men så, det kommer det ju göra i Istanbul också.

Agva - tillbaks till naturen

Fick sällskap av fem New York-bor på färjan mellan Eminönö och Usküdar. Hade aldrig tagit den förut men hamnade långt bort på asiatiska sidan. De hade ingen aning, men pluggade statskunskap i Prag den här terminen. Passade på att resa under höstlov, skulle dessutom till Köpenhamn och Malmö senare i höst. Ägnade en halvtimme åt att prata om media och politik och New York känns ju spännande. Tipsade dem om alla second hand affärer jag vet här i Istanbul, de gillade min väska (för 40 kronor från röda korset i Norberg, söndertrasad från cykelhjul).

- If you ever come to New York, sa en av dem och gav mig en gmail. Jag stammade fram något om att jag nog ville det, för att plugga eller så. Sa hej då och gick sedan jättemycket vilse tack vare tysktalande turkiska. Hittade till slut bussen mot Sile och sedan vidare mot Agva.

 

Jättemycket förorter, i typ två timmar. Istanbul tar aldrig slut. Jättelång resa på buss. Allt ser likadant ut som på vägen mot Tuzla, där campus ligger och där jag bor. Men så plötsligt så är det som man typ skulle vara i Skåne, lövträd och små smala vägar som kringelikrokar sig fram. Sile var en håla som vilken håla som helst. Bussen från Sile till Agva var försenad och tar sedan en timme för 3 mil. Brantaste backarna jag någonsin åkt uppför, svarta havet skymtar och övergivna badorter susar förbi. Kommer fram till Agva, lite som platsen gud glömmer varje år efter september. Agva är ett tillbaks-till-naturen ställe, enligt min guidebok (som bara blir bättre och bättre för varje läst sida. Inga raka puckar, mer lite filosoferande hit och dit. ”Gå igenom stan så kommer du fram” kombinerat med noll kartor.) Tillbaks till naturen i form av massiva kullar, långa, långa sandstränder och pirar som delar upp vattnet. Vågorna vräker in över kusten och det regnar. Bara män går på gatorna och jag underar verkligen på vad som är poängen med ett så här segregerat samhälle? Jag förstår inte. Kan inte män och kvinnor kommunicera, umgås, njuta av varandras sällskap? Det är bara män, män, män som delar på frukttallrikar, går i armkrok, dricker te, röker, pipa eller spelar spel. Läser tidningarna. Kvinnor kan i nöd och näppe få gå i affärer.

Agva är ett mycket litet samhälle, inbäddat bland knivskarpa vita klippor. En flod tar fart från svarta havet och slingrar sig söderut, ner genom Turkiet. Det är vackert.

 

 

Väldigt lång sandstrand.


Turkiska kvinnor och jämställdheten

Satt och åt frukost på chillout hostel en onsdag morgon, det var te, vitt bröd och körsbärsmarmelad. Två tjejer frågar om de får sitta vid mitt bord och det visar sig att de är svenska.

De var i Istanbul för sitt projektarbete som avslutar gymnasiet, ni vet.

Projektarbetet gick ut på att undersöka hur kvinnor såg på mina könsrollet i Turkiet. De hade gjort djupintervjuer och de hade turistat.

- Vi har nog kommit fram till att det är väldigt mycket en klassfråga, hur man ser på sin framtid och så.

 

I Sverige också, sa vi. Egentligen är det inte alltid så stora skillnader på vilken syn man har på sig själv, sin framtid, vad man kan och vad man inte kan göra. Här kan återigen Mona Lisas leende får utgöra kontrasten om hur det var i USA 1950-talet. Plugga för att vara sällskapsdam, inget universitet utan man skulle gifta sig. Sen kunde man ha en otrogen man eller vad som helst, men man hade ju ALLT man kunde drömma om. Damsugare, småkakor och ett kedjehus. Finns ju många filmer va, om drömmarna, om hur man trodde det skulle bli. Kate Winslet och Leonardo Dicaprio i Revolutionary Road (såsom jag inbillar mig att det hade blivit om Leo inte hade behövt drunkna i Titanic, med lite tidshopp.) Mrs Dalloway. Läsa Karin Boye, Virginia Wolf, Simone de Beauvoir som samtida. Bara för att se hur lika alla system är.

 

Det var himla trevligt att träffa dem. De skulle återvända till Stockholm och Kungsholmens Gymnasium. Jag skulle till Usküdar och vidare till Agva.

 

Och;

Lätt att moralisera kring vi och dem etc.

Förtryckande kvinnornormer men i olika skepnader världen över.

Slöjan är en kvinnornorm bland andra.

Hederkultur är en patriarkal hierarki bland ansra patriarkala hierarkier.

Grupptryck som grupptryck.

Förväntningar som förväntningar.

Och alltid det där gnagande att det gör ont att gå mot normen.

Du uppskattas och belönas av att följa normen.

Du upplever lyckokänslor av att shoppa vackra kläder.

Blir uppmuntrad av att se vackra bilder.

Människan tycker om skönhet.

Så du blir glad av att vara snygg.

Men mer glad om nån annan tycker du är snygg.

Snygg enligt normen således.

Så normen kan bestå av mode och trender.

De är olika.

 

Varför är det en klassfråga? Varför är världen friare för kvinnan som hade en läkare till pappa och en arkitekt till mamma än för kvinnan som kom från en bondefamilj på landet. De gick på samma universitet men hade olika framtidsutsikter. Den ena kunde gifta sig med vem hon ville. Den andra sa att hon hoppades att hon fick gifta sig med någon hon skulle kunna tycka om, bli kär i. - Annars skulle hon ge all sin kärlek till sina barn, sa hon med sorg i ögonen.

 

Varför är det så?

Starkare hederskultur, högre förväntningar, viktigare normer om du är fattig? Eller om du är rik? Inget direkt uppenbart.

Handlar det om upplysning i fallet om den fattige?

Handlar det om rädsla när du inte får gifta dig nedaför din klass? Rädsla för det du har, din aktning etc?

Samhället sätter upp vissa normer som det till synes verkar som att du tjänar på.

Enligt Bourdieu har vi ju då ingen fri vilja som människor utan allt är produkt av omgivningen.

Hur blir det då?

 

Ah. Blir galen och slutar skriva. Återkommer när analysförmågan är mer frekvent med mig.


En kväll på rymmen

Ingen slår känslan av att hoppa ombord på en båt, känna vattnet under sig och ha ett hjärta som slår lite fortare.
Vi var tre stycken som hänga över relingen och suckade.
Så här ska det vara.
Bussresan bestod av sågning av kurser i undersökningsmetod. Hej, jag längtar faktiskt till metod c, lite konfidensintervall osv.

Men hjärtat var det. Att det slår lite fortare. Man försöker andas med hela kroppen för man är så lycklig.
Och visst, kan konstateras, det är bara en liten semester i sin egen stad.
Men jag hade världens finaste eftermiddag med turkish delight och på min nya second hand affär. Fatih sålde ett par drömskor till mig samtidigt som han berättare om indepop och dubstep på Taksim bakgator, om bluesfestivaler och balkanklubbar. Så fruktansvärt upplyftande.
Kanske till och med borde fota skorna.
Och, hej, de har till och med ett hostel ovanpå affären. Han hade jobbat där i sju år och sjöng i ett soulband.

Marketa och jag hade en fin kväll, där med big big girl, och tog en väldigt välförtjänt öl.
Tänkte sova nu.

Och fortsätta ha ett hjärta som slår lite fortare när det får åka båtar, gå på bakgator och hänga med coola personer.

Puss&kram

ps. nu sitter killarna som har chillout hostel och pratar om turkisk maffia och sen skrattar de:
- No, it's not dangerous here, it's safe.

Helt enkelt, de som inte kommit fram hit ännu har antaligen inte blivit kidnappade.

hej hej

Natt.
Vi var på ett ställe där killen på scen pratade med oss om allt möjligt.
Och sen spelade dem Emilia - I'm a big big girl
För oss.
Det var ändå fint.
Som att hamna i årskurs fem igen.



Och konstigt. Jag vet inte vad det är med mig men de här dagarna är fulla av flashbacks. På ett bra sätt.

Höstlov eller nu rymmer jag från skolan

Okej.
Jag har rymt från skolan.
I sömnen slagit in fel pin-kod tre gånger.
Ni vet vad det betyder.
Hur får man en puk-kod till Istanbul? Orkar inte tänka!
Nu har jag ingen kamera alls tänker jag, den var ändå inte dålig, den lilla mobilkameran.
Känner mig ändå väldigt kreativ så jag kommer komma på något.

Men ja, jag har rymt. Packade ner läskompendiet för turkish foregin policys, en bikini (öh), Kristin Lavransdotter, Pamuk och lite kläder.
Tar lite tid bortanför kampus.

Måste ha lite paus.
Tänkte ägna resten av veckan åt att utforska Istanbul.
Ja. Känner mig faktiskt väldigt kreativ.
Hade bara 120 lira. Vi ska se hur långt de räcker.
Började bra när Simonoe gav mig 1,50 som hon var skyldig mig.
Marketa räckte över 20 lira och hallå? Hon fick pengar av mig när inga butiker tog hennes kort.
Så 140 lira. Får se hur långt det räcker helt enkelt.
Hittills:

Toast och apelsinjuice till frukost.
Färjan mellan Kadigköy och Karaköy.
En natt på chillout Hostel.


Puss puss.


ps. jag ville blogga inatt men då var servern nere. Tänkte blogga om likheten mellan islamistiska förtryckande kvinnonormer och USA på 1950-talet och världen idag. Såg Mona Lisas Smile och det var upplyftande. Fin konst. Kanske bestämmer mig för att utveckla det vidare senare. Ja!

ps2. Hade fått bästa vykortet från Ljubban (men var det egentligen inte ett grekiskt vykort?), dessutom ett tjockt brev från mormor och morfar. Världens bästa post! Morfar har gjort det lite till sin grej den här hösten att uppdatera mig om vad som händer i Sverige. Massor med intressanta och viktiga klipp. Jag och Per läste dem till frukost. Typ som svensk frukost. Roligt att han har mycket bra känsla, mycket är exakt det jag själv letat upp på internet, som om Herta Müller eller lite olika debattartiklar. Bästa, bästa Morfar! Han hade dessutom klippt ur Daniels och Emilias debattinlägg i Arena och skickat dem. Mitt inlägg till det - jag tror, och dessutom att allt annat vore oundvikligt och dödsdömt, att man måste kunna spela på alla arenar, man måste kunna ha progressiv feministisk politik men också låta människor få vara som de är. Man måste ha stark, stark fördelningspolitik och en arbetarrörelse men där måste antirasism och queer inkluderas. Jag tror man måste smasha på med allt, allt och låta det få finnas kontraster inom det. Annars är man hunden som aldrig vill lära sig sitta. Läste Jonas Sjöstedt om detta i en gammal Arena. Mycket, mycket bra.

ps3. Nu ska jag låna ut min dator till en vilsen brittisk kille med lockigt hår. Så himla härligt att vara på resande fot igen, med alla ryggsäcksturister.

En söndagafton i slutet av oktober

Idag pratade vi om hemlängtan, från Paris, från Istanbul. Också om de här tre månaderna som ligger framför oss.
Och om det svåra om att leva i nuet samtidigt som framtiden kallar på, vissa beslut måste helt enkelt tas.
Det betyder att du idag, mitt upp i nuet, måste veta vad du ska göra den och den dagen om så och så många månader.

Det är skillnad vilket liv man lever.
Som vuxen kanske man kan veta vad man gör om ett år.
Vi gör det inte.
På gott och ont.

Och om hemlängtan.
Nej, inte svår.
Men lite bitter.
Alltså, jag har inget emot resandet, jag älskar saktmakiga episka resor. Äventyr, nya människor, nya platser, svåra kulturkrockar. Det är inte det.
Men kände imorse när vardagen började smyga sig på att jag inte ville.
Kände att jag hade en vardag hemma som jag tycker om fastän den är så långt borta.
Fastän det är kort och flyktig tid så smyger sig vardag på.
Kanske är det bara jag som inte vågar släppa in?

Så vad gör man?

Ska man släppa in, fixa kittet med ruitner etc, eller ska man leva på eggen?


Medan orden dundrar in i tinningen etcetera så fortsätter jag skriva responderande inlämningsuppgifter, äta nektariner och tjuvlyssna på svindlande skypesamtal på spanska.

    How are “digital technologies” in the process of transforming traditional newspapers-print journalism?

    Huffington post är professorns lilla exempel. Ekonomiska intressen och vad som egentligen blir stora nyheter är det som ska problematiseras. Säkerligen mer. Och allt är bara USA USA USA.


En vanlig fråga

Okej bara för att jag skrev som jag skrev i mitt förra inlägg slösar jag nu bort dyrbara minuter på att sträckläsa twitter från ovärdiga människor. Lyssnar på Jennie Abrahamsson och min egentligen fråga är:

Vad skulle Nina Björk säga om Verklighetens Folk?
Vad säger hon?
Kan man säga att Hägglunds utspel är det ultimata försvaret av skitdrömmar?
Diskussion i förlängning - är således Hägglunds utspel raka spåret till klimatkris, kommersiell hets och kapitalistiskt maktspel?

Detta undrar jag över just nu.
Helst vill jag ha svar.

frågestund

Jag undrar varför det inte finns några fotöljer på bibliotek i Uppsala?
Stadsbiblioteket har de där längre in till höger förvisso.
Visst, det finns fotöljer på Karin Boye, men de är liksom inte sköna.
Sen finns det de här grejerna på Dag Hammarsköld men kan de räknas? Det är typ en.
Om man ska studera en hel söndag tycker jag det är rätt viktigt att det finns fotöljer att sitta i när man behöver ta en paus, när man behöver lyssna på dålig på vardag - Krunegård alternativt bara tänka lite bättre.
Hmm. På engelska parken finns det de där låga skinndynorna, porrsofforna kallade vår lärare dem i våras. Sköna att sova på.

Ibland behöver man ju bara slappa, hallå?
Eller ta en tankepaus. Har precis läst klar artikel om the death and life of the american newspaper. Behövde verkligen ta en tankepaus. Slutsatsen i den arton sidor långa artikeln var ett snyftande uttalande av en krigsfotograf. Han berättar om hur mycket ondska som finns i världen. Värst är det på de platser som saknar kunskapens ljus, den tredje statsmakten. Självklart. Media är viktiga, men de bör uppfylla sin funktion som granskare, informatör etc. Vidare i artikelns slutsats; I USA har man haft detta kunskapens ljus ända sedan Franklin började rapportera från New England för 300 år sedan, och inte får det slockna nu. För hur ska en internetbaserad nyhetskultur, som bloggar kunna hålla denna kunskapens låga lysande, när de saknar den armé av fotografer och reportrar som traditionell media förfogar över - och vad som händer om man misslyckas, det är en fråga som inte ens den mest inbitna liberal skulle vilja svara på.
Slut.

Inte ett ord om vinklad media, media beroende av sina annonsörer, sina finansiärer. Ingen analys om vilka som vinner/förlorar på det nya systemet, och vilka som fann/förlorade på det gamla.
Men det finns stycken om den ekonomiska katastrof det kommer bli för mediakoncerner, finansiärer etc. Så självklart - ekonomiska intressen styr.
Att publicera blogginlägg kostar inget. Folk gör det världen över. Vi såg dess betydelse bland annat i Iran (juni 2009) när studenter etc får möjlighet att via twitter, bloggar, internetforum kommer i kontakt med omvärlden. Reportrar, studenter twittrar och utrikeskorren blir för dyr. Katastrof eller fantastiskt?
Hur kan det inte vara fantastiskt att vanliga människor kan ta del av makten? Hur kan inte det vara den ulitmata kunskapens ljus, att få människor engagerade till detta? Så, det är ett hot mot etablerade makthierarkier. Det brukar sällan de som sitter på makten gilla.
Så du väljer, du tar ställning - förlita dig på elitisterna, guldmänniskorna som behövs för att informera och utbilda dig så att du förstår samhället rätt.
Eller - njut och åk med, nyhetsjournalistik har aldrig varit mer spännande än nu. Läs Huffington Post, bloggar som Alliansfritt Sverige, kommentera etablerad media, deltag.

Vi vet att TT, pressmedelanden och rapporter från tankesmedjor ofta publiceras rätt av i etablerad, tradioionell media som DN och SvD, utan granskning etc. Förstår det när exakt samma formuleringar återkommer i tidning efter tidning. Vem styr den agendan?

Demokrati - folkets röst.



Hoppas ni ser spegelbilden i fönstret tydligt. Jag hänger i djupblå fotöljer, Julia till höger studerar som en galning och samma med Marta till vänster.


söndag på biblioteket

 

Nu kör vi tänker jag så smått.

Och ett bevis på min utprydnad av dator.

Ska läsa och skriva media&politics, turkish foregin politics.

Skriva responsepaper och summary.

Självklar dagdrömma om tåg österut etc.

Hänga på biblioteket är trivsamt.

Sen solnedgång.

Det är söndag.

Folktomt campus.

Utbytesstudenter som äter lunch för länge.

Solen skiner ju.

Så nu kör vi.

Bjuder på en förvirrad bild av mig själv.

Det är en bra dag idag.

 

 


Om att vara fri

- Jag är så himla lycklig. Jag känner mig fri liksom.

Säger hon som precis gjorde slut med sin kille. Han gråter som ett barn.
Hon är fri från bojor.
Behöver inte längre be honom städa.
Inte längre höra på vad han anser hon ska jobba med.
Behöver inte ta emot hans oönskade gåvor med spelad förvåning och glädje.
Inte längre anpassa sig till ett för trångt skal, vara fel på fel plats.

Så djäkla fri är hon.
Idag tog hon en kaffe i solen och säger att hon bara tänkte ta tillvarapå den här dagen. Prata om duschvatten i Uzbekistan, visumpolitik och om minusgrader på hemmaplan.ö

Gold Brownie

 

Chokladmuffins i solsken. Om ni tittat efter noga ser ni signumet sm betyder att det här är en transfettsfri muffin. Sådant har de koll på här i Turkiet.


Subtila förändringar för skrivandet framåt



Sitter i fetaste biblioteket och lyssnar på Migration - Sambassadeur. Försöker konkretisera begreppet hazun för att anpassa det till min artikel. Ska bli klar alldeles strax.
Sambassadeur påminde mig alldeles nyss om när jag och min kusin såg dem på Velvet alldeles efter att Migration hade släppts. Det var december 2007. Att vi sedan gick vidare till Clap to this (lever den klubben längre?) och såg Adam Tensta, som var en riktigt fet konsert, stannade till fyra och vissa av oss dansade med ena killen i Snook hela natten, den snygga alltså. Dagen efter äter man alltid pannkakor på Svartmangatan.
Mm, lite lite nostalgi kring hur perfekt Uppsalas uteliv kan vara. Och hur bra Sambassadeur är.

Puss Puss

Kvinnor vid hovet

 

Idag pratar vi om livet för kvinnor vid Ottomanska rikets hov.  Betydelse etc. Makt och tillträde till offentliga rum. Obefintligt. Inga kvinnor en i historieböcker. Att koranen ska förbjuda omskrivelser om kvinnor och hur då det hela mynnar ut i en diskussion huruvida det åtföljdes eller inte. Killen som alltid sitter längst fram, till vänster opponerar sig speciellt. Om att ingen muslimsk man någonsin skulle omnämna sin fru, aldrig berätta om hennes privatliv eller vika ut hennes kropp.

Man bara; Jaha? Läraren är tvungen att fråga; Menar du sexuella omskrivningar, och killen nickar entusiastiskt.

Så hur ska man förstå honom? Att om kvinnor omskrivs så görs det sexuellt, med manliga ögon? Han menar att kvinnan enbart ses som ett sexuellt objekt - och för att ära sin kvinna kan hon inte omskrivas. Hon kan således inte ha några tankar, inte vara av politisk vikt, behöver inga rättigheter. Hon har nog ingen hjärna.

 

 

- I hope this made you put a greater interest in the life of women in the royl court, sa professorn som avslut.

Visst. Det var en viktigt föreläsning, mycket vackra porträtt och tavlor kollade vi på. Och pratade om inflytande, på vilket sätt de blev avmålade, vad deras klädsel stod för. Offentligt skulle kroppen, huvud täckas, modest och ära måste visas genom att vara en ärad, alltså täckt, kvinna. Många tavlor visade på privatliv i exempelvis Harem. Harem som betyder hemlighet och var ett tillhåll för kvinnor vid hovet och för deras hemliga liv. Var betydelsefulla för sina män, men ändå, allt är mycket vagt. Det finns inte så många brev bevarade, de som finns är inte daterade. Det är svårt att se vad som fanns mellan raderna.

 

Vårt bibliotek har sedan alla filmer och tv-serier du kan tänka dig. Bara att låna. Six feet under, sex and the city, mycket tyska dramor, också greys anathomy, filmatiserad Jane Austen, star wars. Typ allt.

Vi lånade Queen Christina, men också Queen Margot. Sen finns ju Elisabeth i antal utgåvor. Även filmer med Gwyneth Paltrow, Meryl Streep och Julia Roberts. Så himla fint. Och mitt när jag står där och rotar inser jag att mitt intresse för kvinnor vid hovet ökades. Är sjukt intressant att jämföra livet i Ottomanska Riket med det jag redan vet om Sverige, Norden, Europa. Om vetenskap, rättigheter, krig.

Varför är det viktigt att studera dylika kvinnor? Svaret ges inte bara av det uppenbara, närheten till makten, men också i djupare analyser av Woolf och de Beauvoir när de reflekterar över kvinnors möjlighet till att vara skrivande, tänkande, läsande. Att det alltid handlade om överklasskvinnorna, men fler krävdes för att göra revolt mot samhället.

Också ges svaret av en sådan som Kristina.

 

Hennes liv, och på det vis som filmen gestaltar hennes liv är underhållande. Middagen idag gav en jakt på definition av queer. Rätten att vara bara människa utan att behöva eller förväntas anpassa sig till normer? En drottning Kristina i manskläder antogs alltid vara man. Inget intresse av att gifta sig med en man - hon måste vara helt sjuk i huvudet. Det gick så långt att man 1965 grävde upp hennes grav - man misstänkte att hon var hermafrodit, utan livmoder? Med manliga hormoner? Över halloumisallad försökte jag berätta hur jag såg det - och varför det är viktigt. Om att låta barn vara barn, inte putta in den i könssterotypa lådor med bilar eller leksaksspisar. Att inte ta förgivet att män är män, kvinnor är kvinnor och så skall förbli i äkta traditionell stil.

Greta Garbo spelar fruktansvärt bra. Driver med allt - filmen är inspelad 1933.  Kristina föddes 1626. Smarta, roliga. Att vara smart och cool provokatör är tidslöst. Att vara smart nog att gå emot strida strömmar av konservativa traditionalister handlar inte om att leva i någon speciellt tid. Mod kanske krävs, och insikt om ens eget, om andras värde.

 

Se Queen Christina.


fredagskvällspolitikertips


Det är fredag kväll och jag lyssnar på Indiedrottning - Orup. Kunde det vara bättre? Försöker pressa text, röd tråd och inspirerande inledning till min text om Turkiet i förhållande till Europa 20 år efter murens fall. Ska översätta text med arbetsnamn "Why my grannie wants the communists back" som Marketa skrivit om Tjeckien för Tvärdrag. Gillar att jobba. Gillar att jobba ideellt.


Nog om det.
Tänkte på det här igår. Vill ge:
Tre tips - om politik - men långt ifrån massproducerade budskap utan snarare hur det ser ut i verkligheten och vad det handlar om, med hjärta, smärta, ilska, glädje - hur det känns. Detta är mina tre favoritbloggar om politiskt engagemang, fast förankrade i myllan.

Maryam och Sara Yazdanfar - Maryam som riksdagsledamot, Sara i SSU lenet. Underhållande och smart.

Åsa Eriksson - Röda tankar från Norberg kallar hon det själv. Men mycket mer än så. Socialdemokratisk jobbkongress stundar runt hörnet, potential riksdagsledamot, liv i Karbenning och frustration när rikspolitik borde vara annorlunda, smartare.

Anna Nikula - En av mina första möten i SSU, då som ombudsman i Västmanland. Nu fortfarande i Västerås och en blogg som består av distansstudier, bibliotek, dörrknackning, protokollskrivande och en familj.


Dessa här är alltid inspirerande.



Det är myket man tror på va!
På ett fantastiskt 2010
Tror på 10-talet
Tror på de här bloggarna jag tipsat om
På seger, glädje och solidaritet
Puss Puss




Istanbul i regn, socialism i bojor

Förra fredagen i Kadigköy hamn. Det regnar och man behöver prickiga paraplyer.

 

Det regnar fortfarande, vi tar färjan mellan Kadigköy och Kabatas. Dricker te och är lediga.

 

Åker tunnelbana mellan Kabatas och Taksim. Ska möta upp andra men köpa Istanbuls enda par jeans med hög midja först. Och det är verkligen det enda paret som finns.

 

Det här är Istanbuls största gågata och vi stiger först förskräckt, sedan mer upplyft åt sidan. En sjuk stor demonstration passerar.

 

Fattar till slut vad det handlar om, frågar killen som filmar det hela.

- Oh, yeah, they're protesting against that this women are left to die in prison.
Who she is? That's a socialist arrested 14 years ago because she was in opposition to the government.

 

Först en liten förskräckelse över demonstrationen men jag blev riktigt rädd när jag såg det här. Hundratals svartklädda militärer med stora vapen, tårgas och batonger. De kom med skyddssköldar gående på led efter demonstrationen. För 14 år sedan röstades CHP ner, Atatürks parti som beskyddas av militären etc.

 

Klarade inte av att se poliserna. Vi flydde in i Novizade, fortfarande med Bella Ciao ekandes i öronen. Det är ett politiskt mycket ostabilt läge och ett brott mot mänskliga rättigheter att inte ge cancersjuka fångar vård. Enligt ansvariga på fängelse fanns det inte utrymme i fängelset för att vårda Güler Zere. Hon har 40 procents chans att överleva om hon får vård. Google translator hjälper mig få information översatt från turkiska, läs här.

Jag är lite som i dimma, det är så lätt att hamna i en väldigt skyddad bubbla som upprätthålls av mentorer, snälla professorer, skyddsvakter, privata bussar. Som att vi ska skyddas från allt det tunga, svåra och hemska som finns i det här samhället. Jag är så tacksam för att ha förlorat mina skygglappar.

 

 

 

O partigiano portami via
o bella ciao bella ciao bella ciao ciao ciao
O partigiano portami via
chè mi sento di morir

tre reflektioner

Tre grejer, sen tänker jag kalla det som så att arbetsdagen är över. Ska åka och äta middag med sköna damer och leta efter pasta med hela mitt hjärta.

1. Tänker tipsa om att jag inte kan ändra mina kategorier för på något vis är den funktionen borta? Varför? Eviga frågor utan svar. Men hur som helst då, det finns en kategori som heter "tycker/tänker" och en som heter "skrivet" - och där hamnar allt som jag tycker, allt som jag tänker, och allt som jag skriver. Om det inte är något som jag tycker är alldeles brilljant för då hamnar det i "bra grejer". Alltså hamnar allt om feminism, genus och politik i kategorin "tycker/tänker". Förstår ni logiken?

2. Eftersom jag pratar om kategorier så har jag så klart kollat igenom dem. I kategorien "musik" hittade jag följande text, om en kväll på ÖG There is a crowd spelade och DJ'n bara körde Håkan Hellström.
Läs då:

"Istället ett galet rättframt konstaterande om att det är skönast att dansa nykter. Det är så sorgligt att se alla tomma blickar, fumlande och klumpiga attacker, tomma blickar och utmattade personer på verklighetsflykt. Alkohol gör saker med människor och den här dömmande attityden om att alkohol är dålig så störträtt. Läckert. Fan vad fint."

Så skrevs den fjärde april 2008, klockan kvar runt 02:15 - samtidigt som killen jag var tillsammans var rätt sjuk i en eskalerande alkholism. Nu håller jag på att börja skratta - för det är skrattretade. Han var sjuk utan att jag förstod för det gör man inte alltid när man är 22 år och han är 22 och livet består av annat. Men nu i efterhand säger jag att jag visste det omedvetet och kan dra kopplingarna idag. Och här en reaktion. Och idag; ja, alkoholism finns i studentvärlden. Folk mår dåligt.

3. Läste att jag åt pastasallad den elfte maj, i våras alltså. Det var kanske senaste gången? Inte konstigt att jag har carvings.

muffinssmulor i fotöljen, folktomt i biblioteket

Sitter och väntar på sms, tänker samtidigt på att jag missade en chans att äta pasta igår. Jag liksom erbjudandet för sent.
Sen var det för sent.
Har bara ätit pasta en gång sen jag flyttade hemifrån för sex veckor sedan.
Min kropp saknar pasta.
Tänker att när jag kanske har en lägenhet i Uppsala till våren, då ska man alltid kunna äta psta där.
Fan, jag tänker på det här, fastän de sa att de skulle ha bacon i pastan.
Kanske för att bacon är mitt favoritkött av någon anledning.
Mamma och pappa verkar alltid köpa änglamarks bacon numera. Det är bra.

Lyssnar samtidigt på band of horses - no one's gonna love you och sneglar på bergen och den glassgula solnedgången.



UPPDATERING: Åt vi ens pasta hemma? I Norberg? Åt jag någonsin pasta när jag var i Uppsala? Jag och Andrea åt typ aldrig pasta när vi bodde på Barnängsgatan. Åt aldrig pasta hos Jossan. Alltid bara sallad och libanesmat och sushi. Och två gånger gjorde vi canneloni.

Sverigevinter

Okej. Ser inte det här helt underbart ut? Hittade en blogg som skrev om Uppsala, om kvantfysik, VG's damkör och skidåkning uppe vid Sylarna. Man kan ju bara ta sina längdskidor och ta nattåget upp, precis som vi gjorde med min familj förra hösten.
Kolla in vidderna.
Man kan på allvar åka upp på Syltoppen.
Jag längtar efter att susa nerför vita sluttningar och bada bastu på Blåhammars fjällstation.








 


Om att försöka författa texter i bibliotek

Har hittat ett ställe att hänga på i biblioteket. Här finns fotöljer, alla tidningar du kan tänka dig, en TV med BBC world. Tänker att det faktiskt är lite som tidskriftsrummet på ekonomikum, i alla fall såsom det borde vara. Sitta och läsa tidningar, filosofera, hålla kolla på Kinas tillväxt (ser ut att bli 8,9 %), grejen är att här slipper man störas av oupphörliga grupparbeten, hemtentor som ska skrivas, PM som ska samarbetas ihop och uppsatser som ska korrläsas. Här är faktiskt helt tyst. Inga ekonomer, inga brats, inga backslick, det är inte tomt fastän det är torsdag eftermiddag och man måste göra sig i ordning för Stocken.

Försöker sammanfatta något om Turkiet och om AKP's neoliberala influenser på landet och hur en arbetarrörelse skulle kunna ha chansen här, blandat med islam, militärkupper, utrikespolitik och att bara vara, gå på gator, leva, älska.
Har också läst att Pakistan stänger alla sina skolor, att skolor i Turkiet smittas med svininfluensan och att svenska ambassadören i Ankara säger att Turkiet är ute på en vinglig resa med stadigt mål - EU.


Man kan även sova här. Nice.

 

 

ps. om du känner för något helt annat har jag precis läst om när Pär gick på Galatasaray-Trabzonspor här i Istanbul. Här är hans blogginlägg om det. Då får du hela kittet med firmor, slagsmål, också rapport från tisdagens fest och när han förklarar för en turk att om man sitter i rullstol är man också människa.


Dagens sammanfattning

Saker som gör mig glad idag:

- Prata med världens mest unika och bästa Maja Modin på hennes födelsedag.
- När min syster publicerar ett inlägg om kärlek och relationer, och säger att det är lite till mig. Läs här.
- Rakt upp och ned få förtroende bland vitt kakel på toalett, bottenplan, i paus under basic turkish, om igår kväll, om sånt som är svårt. Om sviniga män, sviniga liv, etc.
- Äta alldeles för lång lunch och avsluta med att luta sig tillbaks i soffan och prata om allt som hela tiden händer. Och avsluta med bubbel-bubbel-bubbel - see u tomorrow.
- Att man kan gå in här och läsa Josefin igen! Vet inte hur många gånger jag klickat mig in på den gamla, här.
- Hänga med bergsklättrarkillarna.
- När Karin säger att något jag skrivit betytt något för någon som berättat det för henne. Tycker jag är stencoolt.
- Att det sker ett upprop mot Berlusconi i detta nu - mots främst hans kvinnosyn, men faller en faller alla.
- Äta mat, prata om förlovningar, chokladmuffins, turkiska verb, utrikespolitik.


En sommar - bildbevis

Mellan raderna finns allt det andra. Det vet ni. Här är några bilder. Inga alls från Barnängsgatan, Svartmangatan, Drottninggatan, typ. Inget jobb, inga bilder från mina hem, inga bilder från balkonger, pannkaksfrukostar, långa nätter. Sådant som gör livet på riktigt. Lite andra grejer, helt enkelt.

 

 

Jag har så himla fina syskon. Ett av dem bor i Kristineberg och där kan man grilla, mest slappa och även bada.

 

Aida vid almedalsbiblioteket efter en sjukt hektiskt almedalsvecka. Älskar intensiteten, seminarierna, får lätt nog av hetsen. Presskonferanser, glass, strandpromenader. Kvällarnas tal, miljöpartiets karaoke. Semester i Visby.

 

En kväll när jag, Andrea, Kristian och typ alla hans kusiner såg Ternheim / Thåström. På vägen hem äter man falafel på Folkungagatan, som vanligt.

 

Linda och jag på väg mot Uppsala, en helt vanlig tisdag och Snerikes en hel natt. Bäst är att få glida förbi M Modin och träffa Hanken, Siddan, Majk - dricka vin och känna att man lever.

 

M Modin är i Uppsala. Idag är det faktiskt hennes födelsedag. Hon är så himla bra. På bilden är hon tyvärr, tyvärr, tyvärr suddig. Blommorna jag stal är rätt skarpa.

 

Den enda bilden jag hittar på mig och Andrea. På skum klubb och jag har på mig mitt bästa SH-fynd den sommaren. Vi ser ut som emo-14åringar.

 

Även nätter på Trädgården, innan de tvingas stänga. Man kunde se bra band och ta en öl under Skanstullsbron.

 

När man går hem igenom natten är det disco på Bondegatan.

 

Josefin posar och visar något fint när vi är på väg för att snika in på jazzfestival. Kaffe och David Boyazieouglu. Kan ha varit sommarens finaste konsertkväll?

 

Ljusmanifestation mot vidriga morallagar som den dagen hade gått igenom i Lettland. Utanför Lettlands ambassad tillsammans med andra. Här hittar jag inte riktigt ord. Vi rusade ut från Strand och tisdagsjazz för att ta tunnelbana och möta upp nånstans på Östermalm. Skärrande - skrämmande med dylika föraktande lagar.

 

Linda klappar getter på Skansen. Egentligen klappar nog jag mest. Emma fixar visum för Tampa / USA. Himla fin dag.

 

Även ibland på Södra Teatern med små killar med stora gitarrer. Fluffigt hår, etc, allt som hör till.

 

På väg hem, en av alla kvällar.

 

Norbergshelger. Ängelsberg och vandring hemåt. Gilda badar. Vi plockar kummin, åker rälsbuss.

 

I Uppsala för att göra tidning när SSU har kongress.

 

Josefin hälsar på mig på jobbet en dag. Man kan sitta på balkongen och äta glass. Smyga in på Strindbergsmuseet eller ta för lång lunch i Whyredbutiken. Världens bästa sommarjobb.

 

Flytta ut från Uppsala / Stockholm och packa in hemma. Flyttar hem. Det var så himla stökigt överallt, ville bara gråta.

 

Mestadels behöver man också dricka te och läsa tidningen i smart kattsällskap.

 

Pappa och Gilda lämnar av mig vid Krylbo. Tog min packning och åkte:

Sala

Norrköping

Köpenhamn

Århus

Kolding

Köln

Paris

Karlsruhe

Heidelberg

Stuttgart

Wien

Budapest

Belgrad

Thessaloniki

Istanbul

 

Och nu är det inte sommar längre.

 


På tema: nudelsoppa, frustration, ostbågar och attraktion

Känner mig världens mest grooce. Sitter här vid ett grisigt skrivbord men mina feta brillor, det enda som är vackert är musiken jag lyssnar på.

[Lyssna här: JJ N° 2, göre bara, det är vackrast i världen ikväll]

Alltså det här med att utveckla sin matlagning till svindyr nudelsoppa... Känns sådär... Spicy är den i alla fall. och på ett bra sätt. Men hallå, ge mig tips - vad lagar man med inget kylskåp, och enbart varmt vatten? Det är ju som att campa men utan utsikten, stillheten, skönheten.

På detta: ostbågar med ost och löksmak. Ehh.
Och schackrutiga kakor fyllda med chokladkräm.
Saltrostade mandlar.
Vatten som fortfarande smakar vinbär från vätskeersättningstabletter.
Det här är inget hotell. Snarare ett liv.


Kom från outdoor-klubben (borde jag skriva friluftslivsklubben?) och det är ju världens sötaste människor. Vi ska bara campa hur mycket som helst, i bergen, på snö och sen åka till Antalaya och klättra på klippor vid havet. Jag känner mig helt fast. Nu är vi de första erasmusstudenterna som har signat upp oss för deras klubb - vi kan bara glida för alla regler är för turkiska studenter, hehe.
Men:
Man måste kunna sin blodtyp.
Det finns inga kartor, vi kör gps eller googlemaps, militären sabbar både orientering och youtube.
Tryck och vikt mäts i kilonewton.
Jag har två emergencypersoner.
Dessutom impat med mina skidskills samt med orientering.
Det är nice.

Och vi tar en te efteråt och frågar hur gårdagen var när invalid-jag inte gick på festen. Den var bra, ja och han hade hånglat med henne och det hela slutar i någon slags avancerad utläggning / analys om hur det egentligen funkar. HUR FUNKAR DET? Palla räkna med någon skillnad.

Hur ska man få privatliv på ett ställe med säkerhetsvakter och roommates?
Why can't she simply show up?
alternativt, min infallsvinkel nu:
Hmm, som tjej ska det alltså vara rätt lätt att kontrollera systemet?!

Jag säger:
Nattpicnic i tomma, men aldrig låsta, klassrum med varm choklad och kakor från vending machines. Det kunde duga som privatliv, i alla fall för mig.

På tema: dyr nudelsoppa

Köpte så djävla dyra nudlar idag.

- Ne kadar?

- Yirmi lira, lütfen.

Och man bara hahahahahaha. Köper jag just i detta nu verkligen nudelsoppa för 100 spänn? Verkar liksom inte bättre. Fotade mina nudelsoppor där de nu står på mitt skrivbord bredvid lite fina bilder från Wien.

 

Passade på att fota min pixliga bild på Mona och Margot också. Ser ut som att de gör eskimåhälsning.

 

Fotade dessutom det som jag dekorerat väggen bredvid min kudde, sängens huvudända, vad du vill. Bodil Malmsten och Könskrig, då sover man gott sen. Dessutom kylskåpspoesi. Valde att ta med bara de orden jag tyckte var finast.

Syns kasst, jag vet, men här ser ni:

GRACIÖS

UPPRYMD

POLARE

GLAD

FANTASTISK

UPPVAKTA

BEGÄR

BRA

VÄNNER

 

 

 


I den här dikten - Jenny Wrangborg

 

Jag lyssnade på det här om och om igen i våras, i engelska parken bakom humanistiska, under träden i Uppsala. I det där djävla gräset, under de där träden och förbannade min c-uppsats tillsammans med något som var så mycket större än så. Jag tycker att det här är viktigt.


Vi är här nu



Det här händer just nu på Uppsala Stadsteater.
Jenny Wrangborg med bandet storm.
Jenny som skulle kunna kallas Tvärdrags huspoet, som gav titeln till vår bok från en av sina dikter.
Hon är så himla bra!
Önskar att jag var i Uppsala för att få se det här.


kakor och te

Istanbul mörknar utanför.
Markus Krunegård - Dålig på vardag (genial låt.)
Planerar att skriva rent anteckningar och fokusera på essä-artikel-reportage den här kvällen.
Min fot gör fortfarande mycket ont.
Är kass.
Insåg när jag linkade fram i metro att jag faktiskt inte ens kan åka och campa i helgen.
God dammit.


Ägnade dagen åt att hämta ut mitt permanenta uppehållstillstånd.
Åka mellan Tuzla-Taksim-Aksaray-Fatih-Eminönü-Kadigköy-Tuzla.
Och läsa Det andra könet.
Snart klar med historiekapitlet.
Kommit till 1800-talet. Nice.
Konstaterar med stöd i nedanstående inlägg att livet är sig likt.


Får sms från chefredaktör om att läsa ABs ledare.
Gör det ni med. Ingvar Persson recenserar senaste Tvärdrag.
Glad, stolt, sms:ar tillbaka att jag tycker det är så fint att jag vill gråta.
Det senaste numret alltså. Inte Ingvar Persson.


Taksim metro. Micha har tagit fantastiska bilder. Här gör det ont att gå.




på tema: Vad är det för värld vi lever i?

Jag läser Mounir på skick och alla kommentarerna.
Om kvotering.
Mounir föreslår istället en slags överkompenseringsutbildning för kvinnor, i linje med Maud Olofssons styrelseutbildning. Detta ska göra kvinnan till "an offer you can't refuse" även om hon kanske kommer ha problem med manlig jargong och ja just därför det kanske det ändå inte är nån idé för det har ju funkat bra hittills? Samma toner i dagens samhälle som genom historien. Klarar kvinnor egentligen att ha makt, sociala nätverk, pengar, ansvar? Finns ju många gamla mossiga teorier man kan luta sig tillbaka på om man vill hävda att kvinnor helt enkelt inte kan leva upp till den manliga jargongen. Som att den var nått att försvara? Det handlar om att kunna samarbeta och kunna visa på resultat. Det är inte könsbestämt men kan ju råka bli eller förbli om man redan på förhand bestämmer sig för att "nej, det går nog inte, det blir nog svårt för kvinnor att hantera den manliga jargongen".
Kvinnor och män som ska forska fram material till ny teknik, nya produkter, pratar de inte samma språk? Vad jag vet så håller Sandviks forskningsavdelning på med en hel del kemi och vad jag vet så är det en hel del brudar som läser ju det. Och på universitet och högskola verkar det funka utan problem, jag tror de förstår vad föreläsarna säger.

AH. Att kvinnor diskrimineras från arbetsmarknaden är kvinnors fel. Öppet och rakt ut sägs nu alltså att de måste överkompensera sig. Hej borderlinesamhället.
Det är kvinnan som ska kompetenskontrolleras, inte man, på man, på man som glider in på bananskal i pappas rockficka. Hur sjukt är inte det? Hur ofta hör du förvåningens utrop över en kvinna på oväntad plats och hur kan det komma sig? Haha, hur hamnade hon där? HAHAHA hur hamnade alla män i styrelser? I politikens maktkorridorer? De uppmuntras, sugs med, plockas upp, av någon som skiter. Jag undrar hur alla bananskalsmän skulle klara sig utan denna snedrekrytering i form av positiv särbehandling.

De med pengar, på toppen av hierarkin, de sätter reglerna. Vinnarna skriver historien, etc. Jag är inte förvånad över att reglerna passar vissa, inte andra. Bonus till vinnarna, fetdiss till alla andra.


 

Låt oss kicka as precis som vi är, utan att behöva överkompensera sig vare sig som kvinnlig chef eller manlig föräldrar eller what ever. Har mycket svårt att tro att effektivitet, humor, produktivitet är omöjligt att prestera över könsgränser. Men visst, diskussionen kanske gynnas av att dras till sin spets. Generalisera, basera på fördomar, mera.

 

Annars; berätta vad man inte kan prata med kvinnor om. Vad kvinnor inte är intresserade av? Berätta om den manliga jargongen.




SD är och förblir desamma

Jag läser Jan Helin om beslutet att publicera Jimmie Åkesson.
Högintressant.
Bra journalistik.
Och tankekraft, civilkurage, etc.


Läs Faraj som skriver på tvardrag.se i samma anda - människor måste få chansen att lyckas.
Medias makt.
Om att beskriva objektivt.
Vi påverkas av vad som skrivs i media, helt enkelt.
Inte för inte är medias uppgift att vara granskare, informatörer etc.
Lätt att missbruka.


I Turkiet identifierar sig 98 procent som muslimer.

hej på ett tag.

Leo

Hollywood hills - Krunegård

Kommer inte ihåg varför jag hatade honom. Det är hits, på hits, på hits. Numera alltså.
Men antagligen för att han verkar så svinig. (Hur ska jag kunna veta något om dylikt?)
Men sant - om allt han sjunger är sant så är han säkert svinig i verkligheten också.

I gammal Metro tipsar Markus om att det är smart att gå till tandläkaren innan sådant blir för dyrt etc, ta tillvara på vad som finns medan det finns. Påminns om att det finns annat som är rätt svinigt också.


Han ser ibland ut att ha rätt breda kindben. Jag är trött.

Din isande diskant går igenom allt, jag fryser när ni pratar

Man tror att man kan hänge sig åt tvättning 00:51, i ensamhet alltså, med sin smutsiga tvätt. Min roommate sms:ar att hon slutligen inte kommer hem över natten, oroa sig inte, ses imorgon kväll. Tänker att jag kan tvätta, studera, skriva. Tvätta, skriva, studera.

För er som sover nu: Andra är uppe. Det är typ rusning i tvättstugan. Hallå, hur kan det komma sig?


Folk som är uppe och berättar om helger långt borta, närmare. I byggnaden bredvid, i Paris.

(Spiller cola över min dator. Vickar lite på den och låtsas som att det inte hänt.)
Kollar in vackra bilder, det är en sådan natt. Som de här.

Nej. Nu ska jag gå ner och hämta min tvätt, bädda min säng med rena lakan och läsa Kristin Lavransdotter. Den får mig att, oj vilken överraskning, bli osugen på det här med förhållanden. Verkar ju rätt krångligt, eller vad tycker ni?


hejssvejs

ps. tydligen finns det ett slags miljöparti här i Turkiet, som stöds av europeiska miljöpartier dårå. Senaste valet fick de 0,1 procent av rösterna. Yey, heja.

en helt vanlig dag



Markus Krunegård om livet på riktigt. Om ensamstående mammor som röker blend, bråkiga barn och olycklig kärlek och om att tro att man aldrig behöver sova eller känna efter, alltid säga ja.
Och två skivor. Vilken kille alltså. Lyssna.


Nya Tvärdrag är här.
Om livet och klasskamp, Tvärdrag i SVT debatt.
Jag läser Ellinors reportage om tjejer i Bergsvik, varning för vackra bilder. Läs här, om du vill.


Annars då?
Nükte visade mig vart hon bor i Istanbul. Hon ser svarta havet från sitt hus och sa att hon gärna skulle bjuda hem mig dit.
Vet inte men det känns som att det äntligen har släppt. Nu kan man snacka med alla, och de pratar med mig och med de andra utbytsstudenterna. Kanske har det varit blyghet, men också förvirring. Ingen har ju vetat vad de ska läsa men nu är vi en klass liksom. Media&politics idag, senare text and construction of national memory. Turkish foregin policys på onsdag och man kan säkerligen snart börja fråga de andra allt som man inte fattar. Gender issues är bara sex personer och läraren är en fantastisk kvinna med lockigt rött hår tillsammans med en skäggig man. Intelligenta människor. Otroligt upplyftande.
Vi är vi liksom, vi som ska gå de här klasserna. Vi är klasskompisar skulle man kunna säga. Det är bestämt nu. Och då börjar alla snacka med varandra. Äntligen!
Det är jazzfestival och man måste börja förbereda sig för midtermexams.


Storm vid Svarta havet.


Hela livet var ett disco

Istanbul är världens femte största stad, tydligen. Det var lite som att tappa andan. Det är så djäkla mycket här alltså. Idag när vi sprang marathon var det mestadels i Fatih. Och över Bosporen. Över längs med Gyllene Hornet. Och bort, bort, västerut längs Marmarasjön. Och det gjorde ont.

Har i en timmes tid försökt ladda upp bilder från denna helgen. Problematiskt dels pga teknikaliteter men också för att jag inte orkar tänka på vilka bilder jag skulle ladda upp.
Små rosa plaststolar där man sitter och dricker te medan man funderar på vilka skor man ska köpa?
Andra te-bilder?
Demonstrationer och politiska utläggningar om hur socialismen mår i detta land.
Om hur poliserna mår i detta land?
Förra helgens bergsvandring?
Äta godis?
Fortsätta lyssna på Markus Krunegård?
Marathonbilder?

Min hjärna pallar helt enkelt inte att tänka klart. Jag kan inte gå och måste skaffa kryckor. Stressfrakturer i fotvalven, glassfärgat nagellack, gröt och PM inte ännu skrivna. Behöver skriva lång estetiskt snygg betrakelse av Istanbul, 20 år efter murens fall, filantropiskt i socialismens utkant.


Jag orkar helt enkelt inte tänka och ska försöka sova istället. Det gör ont. Somnade i trappan på färjan mellan Eminönü och Kadigköy. -Bayan, you have to wake up.
Vill inte röra mig. Lyckades dela till mig en discotaxi med Jia Li för 30 YTL. Han körde vilse som fan. Marta gav mig painkillers och choklad. Somnade med Kristan Lavransdotter och glasögon. Har jordnötter i sängen. Vet exempelvis inte vad jag gör hösten 2011. Vad gör du hösten 2011?

Jag fortsätter lyssna på Markus Krunegård.
Och ger er den här nattbilden från Istanbul. Det är så djävla vackert att jag går sönder lite, varje gång.


pusspuss.

På tema: Att vara eller icke vara - fria själar?

Okej. Om man ska snacka om normer, förtryck, gruppmentalitet etcetera så får man väl acceptera fakta, ha koll på läget.
Det är omöjligt.
Du är ut på djupt vatten. Träskiga marker.
Jag förlitar mig inte alls på mig själv, men man måste ju tänka, läsa diskutera. Ha rätt att göra det.

Jag gillar ju Nina Björk. Och det hon har att säga om dessa saker är viktiga. Nu är det sent och jag tänkte så här, jag lägger upp vad Björk själv har att säga om två av böckerna hon skrivit, dels Sireners sång, dels Fria själar. Det är på temat - hur mycket makt har man över sitt liv? Björk skriver om detta i förhållande till den ekonomiska kulturen vi lever i, och om hur oförmögna vi är att fatta självständiga beslut. Det här är viktigt.
Jag åkte till Lund i maj för att göra en intervju och det hela slutade med timmar i familjen Björks kök, äppelkaka och 20 sidor renskriven text.

Okej då. Vad vill Nina Björk när hon skriver Sireners sång?

- Jag tror att jag ville komma åt att vi pratar om moderniteter på ett sätt som inte inbegriper hur den ser ut, alltså att vi har en bild av moderniteter och det vi lever i, som handlar om att vi har genomfört det förnuftiga samhället. Att vi agerar mera som rationella varelser som tänker logiskt och fattar kloka beslut i en kontext av hjärnans verksamhet. Den delen av moderniteten, jag tycker att sen kapitalismen har den blivit svagare, alltså det är ju inte så att reklamen eller livsstilsmagasin vänder sig till en förnuftig och rationell människa som sitter och tänker att nu ska vi se vad vi ska välja för produkt eller vad jag ska drömma. Det är ju massa estetisk förförelseyta, sen ja, det är ju den diskursen som jag anstår på, att vi ska bli förförda utan att hjärnan ska va med, och den delen av moderniteten som vi glömt bort.



Alltså - Du ska köpa och känna att du behöver köpa med kropp och själ. Du ska må dåligt om du inte gör på vissa sätt. Och kanske är det för att vi stammar från apor, är ett flockdjur, som det funkar. Man vill vara som grannen. Och det går det att tjäna pengar på.


 

 

Fria själar är Björks avhandling i litteraturvetenskap. Så här förklarar hon den boken, och tro mig, att läsa den här texten som nu följer är rätt mycket lättare än att läsa avhandlingen.

 

Vad ville du komma åt med kritiken i fria själar?

- Jag tänker att vi berättar om oss som om vi vore våra egna herrar som skapar oss själva, vi skapar vår längtan, våra drömmar, våra begär. Och att vi därför kan säga att det är upp till individen, att gillar du inte det inslaget i vår kultur så behöver du inte bry dig om det, eller det bestämmer du själv.  Då menar jag att det inte stämmer, och att jag vill visa på vilka sätt människan är relationell och vi är i relationer och inte kan sägas skapa våra inre begärstrukturer eller vara fri att göra vad vi vill om dagarna. För att vi inte ska kunna säga så om allting: Ja, ja gillar du inte reklam så behöver du inte titta på reklam! Och tro att vi liksom kan bestämma så själva, fastän vi lever i en kultur och att vi påverkas av att leva där och av varandra. Om vi inte har en diskussion om vilka sidor den här kulturen tar i anspråk, vilka sidor tycker den är bra, utan bara säger: Det kan vi inte prata om, utan det får var och en bestämma, var och en får sätta sin egen moral! Men var och en kan inte sätta sin moral om vi formas av varandra och av kulturen.

- Man gör så här för att inte ta diskussionen på en kollektiv nivå, på en övergripande stor nivå. Hur ska vi få en fler människor att arbete, vad tycker vi är viktigt i vår kultur. Ah, vi verkar tycka att det är viktigt att konkurrera, vill vi ha ett samhälle där det är viktigt att konkurrera? Ah, men nej vi tycker inte att det är viktigt, utan det får var och en bestämma! Det kan man välja att göra, att konkurrera, och det kan man välja att inte göra. Men då menar jag att man är inte så fristående att man kan välja bort en så stark sak som kulturen. Speciellt inte i en tid där kulturen kommer till en hela, hela tiden genom reklam, tv media, det är sällan man sitter med sig själv och bara är.

Har du gjort det här med en önskan om att förändra vårt sätt att vara i kulturen?

- Nej. Jag tror inte man kan förändra så mycket med böcker. Tyvärr. Nu är det ju böcker jag skriver.

Hur tror du att man kan förändra?

- Alltså jag tror ju att ekonomin i sista hand bestämmer väldigt mycket, både vad vi ska göra om dagarna rent konkret. Att vi ska gå till ett jobb och göra saker, producera tjänster, och att som i en kapitalistisk ekonomi, att  det är viktigt att konkurrera, att det även bestämmer själen. Viktigt att drömma och begära, men drömma och begära saker som går att köpa för pengar, det måste ju en kapitalistisk ekonomi ha, tillväxt då. Det är svårt, att om man har en ekonomi som vill att människor dels ska utföra vissa handlingar, typ konsumera, gå till jobbet, och dels vill att vi ska ha en själslig struktur, typ tycka att jag är värdefull av att gå till jobbet, att jag blir lycklig av att konsumera. Då tror jag att om ekonomin behöver det, då kan inte människorna vara nån helt annanstans, liksom, Ekonomin bestämmer väldigt mycket.



 

 

Alltså - Kulturen förändras. Man har rätt ifrågasätta dem, man har rätt att drömma. Man har rätt att tro att de kan förändras.

Nina Björk kallar det skitdrömmar. Hon tror på ett samhälle bortom skitdrömmar. Där man blir lycklig av annat än ytlig bekräftelse, lycklig av annat än konsumtion. Ett samhälle som inte är uppskruvat och fullt med psykisk ohälsa och mer tid för sådant som människor tycker är viktigt. Ett samhälle, en kultur, där mer inte är bättre.

 

En sista fråga, - Om människor vill ha det här livet då?

- Ah. Hur vet man det liksom? Hur vet man när det är riktigt, och när det inte är riktigt? Speciellt när man lever i en kultur som är så stark och högljudd, så genomträngande på att styra våra begär bortom vårt förnuft. Att få oss att, inte med hjärnan förstå och vilja ha saker, utan att få hjärtat att bulta för snygg bil, den perfekta kvinnokroppen, den perfekta dukningen till nyårsfesten.

 

 

----

Och hur går man vidare härifrån? Om man upprörs härav, vad gör man? Från mitt håll vill jag hävda att det är viktigt att diskutera ekonomi såsom ideologi, och inte som en enhetlig vetenskap. Ekonomi är inte eviga sanningar, nationalekonomi är inte som 1+1 = 2. Ekonomi är teorier om hur samhället fungerar, och hur man vill att det ska fungera. Med dessa teorier och dess tyngd kan man förverkliga och skapa strukturer där makt fördelas, där pengar tjänas.

Det måste få finnas andra röster inom ekonomi som ämne. Det finns inte en slutgiltig lösning.


På tema: Att vara eller icke vara - Egon Schiele special

Jag var i Wien för några veckor sedan. Vandrar omkring i en fantastisk stad, oändliga gator, små och stora cafér. Konst och musik överallt. Parker. Museumkvarteret är magnifika byggnader och en innergård full med restauranger, sittplatser och stora, stora ytor. Leoplodmuseumet visar Gustaf Klimt och Egon Schiele. Accepterade konstnärer, Klimt speciellt. Omtyckta. Deras konst är upptryckt på vykort, säljs över hela staden. Följande bilder går alldeles utmärkt att köpa som vykort.

 

 

Flicka med gröna strumpor 1

 

gulligt barn

 

Flicka med gröna strumpor 2

 

 

"[...]Schiele fick till slut tillbringa 24 dagar i fängelse sedan han anklagats för att ha förfört minderåriga. Brottsrubiceringen ändrades dock till 'spridning av pornografiskt material till barn'.", och läs mer här. Idag är det här konst som fyller hela museum.

 

(Schiele föddes 1890 och dog i spanska sjukan 1918. Gick på Wiens konsthögskola, kickades ut. Var mycket god vän med Gustav Klimt, en stor inspirationskälla och vän. Befrielsen från den konservatica konsthögskolan gjorde att Schiele kunde utforska människan och dennes sexualitet mer fritt.)


BY RETRO // hakan vardar // FILM-DÖNEM-KOSTÛM

Jag hittade det här stället, in på en innergård och nerför en trappa. Jemma och jag gick dit efter att ha hängt alldeles för länge på Istanbuls största polisstation i Fatih (lika spännande varje gång. Träffade tyskar och att höra tyska får mig att känna mig hemma på ett underligt vis. Tjej till äldre dam och det låter så mysigt sofistikerat).

 

Suddig man närmast är ägaren, en turkisk designer med vänner som Robert Cavalli, vilket bland annat märks på hans sortiment av klänningar. Paret som provade brudklänningen köpte den sedan. Helt galet. Annars är denna butik stående leverantör av kläder till turkisk filmindustri.

 

Jag kan inte hjälpa det. Den här klänningen kändes äkta och använd i dekadent 1920-tal.

 

Jemma fick sitt hår klippt samt köpte klänningen hon har på sig.

 

Killen klipper Jemmas hår. Helt galet.

 

En riktig installation i butiken. Jag frågade vad hennes jobb var, hon sa "earn money". Och jag frågade på turkiska. Sen åt vi turkish delight, kollade in dior-klänningar och lutade oss tillbaka i fotöljerna.

 

Jag är nog den mest missmatchade med butiken. Stannade i två timmar. Köpte en prickig blus.

 

Sen gick vi vidare hit, på väg ner mot Kariköy och denna butik hade på riktigt en öppen spis. Dessutom klänningen av bladformade paljetter. Det var rätt fint.



På tema: Att vara eller icke vara

 

 

Dagens inlägg går till tjejen som inte får dricka för sin kille för att hon blir för svartsjuk. Han måste ju göra något. - Det här är mitt liv, säger han och rycker på axlarna när hon skriker ut sin frustration över hans påträngande ex.

Eller varför inte till henne som vägrar gå upp på en scen om benen är orakade. Publiken kan ju se de håriga benen.

Kanske till hon som säger sin dejt att hon föredrar om han frågar henne när och vad de ska göra.

Hon som sa att det är klart man kan göra karriär i Turkiet som kvinna, om din mamma eller syster kan ta hand om dina barn och hushålle är det ju lugnt.

Den begåvade som inte kunde ta ett annat jobb, i en annan stad för hon kunde inte tänka sig sin man någon annanstans än i hans uppväxtstad, ville inte göra det mot honom.

 

- Det är så svårt för oss att prata om framtiden. Jag vill ha ett jobb där jag reser, kanske vara borta flera år. Men min kille vill inte. Han måste vara här, säger han, om han är borta för länge har han inget jobb, någon annan kommer ta hans plats. Han förväntar sig att jag hittar ett jobb på ett kontor, och kanske kan resa en-två månader om året. Eller om jag vill resa, att jag kan bli hans manager och resa med honom, säger hon som säger att hon kanske alltid har haft fel typ av killar.

 

Idag tänker jag på henne som bryr sig om hon har mer eller mindre fett på sin kropp än kvinnor i sin ålder.

På hon som var elva år och sa att man måste lära sig att kissa tyst.

På idol-deltagaren som på kommentaren om att hon var för mycket tant, att hon borde vara sexigare: - Klart jag vill vara sexig, jag ska verkligen försöka ta åt mig av kritiken.

 

Dagens fråga? Vad betyder hår på benen? Kan man vara kvinna ändå? Vem bestämmer vad som är sexigt? Eller kort och gott; vad är det för värld vi lever i?


Retro

Bild från Istanbulstreets

 

Det här var mitt liv idag. Gick upp 06:30 för att äta frukost i Kadigköy, te och fetaost tillsammans med skäggiga gubbar och andra gubbar som putsade äpplen de ville sälja, och köpa svarta kängor i second hand butiken jag äntligen hittade. - You like cay? Frågade han som skulle sälja converse till mig och vi drack te medan vi funderade på vilka färger som var vackra och vilken färg man skulle ha.  Blev mörkgrå, kass färg, jag vet. Sen kom jag hem med Katarina 12 timmar senare och satt nersjunken i röd sammet och såg REDD uppträda inför alla förutom bergklättraren, typ. Jag satt i röd sammet och sjönk längre ner. Han var inte där. Vi drack cay och försökte reda ut viktiga saker som hur många språk andra kan säga "I love u" på och "how many times did u say it and ment it?", om ottomanska krigsbåtar, kickboxning, vatten, ekologisk bomull. Typiskt hjärndött.

 

Åkte färja mellan alla saker idag. Man ska alltid åka färja här, åka färja och dricka te. Det var storm och när vi kom i land var alla färjorna inställda tillsvidare. Det var bergochdalbana över Bosporen och jag funderade seriöst på att falla överbord. Sen slog vi vad om huruvida tågförsäljarna på Kadigköy tågstation pratade engelska. Det gjorde de inte. Jag förlorade. Men lyckades få reda på att "the way is broken. Maybe two-thre-four more months". Inga tåg till Damaskus helt enkelt. Hur ska vi nu ta oss dit? Plan B är en roadtrip. Vi drack lite mer te och köpte bläck och bläckpennor.

 

Det var min dag. Och inget resident permit. De hade eftermiddagsstängt där man skulle lämna in papprena efter att man fått de stämplade av killen i andra rummet. Drack te i skuggan av träd bredvid ytterligare poliskillar medan vi väntade på att andra poliskvinnor skulle komma tillbaka från lunch för att öppna kön till att få en kölapp. Är trött på poliskillar idag. Igår var jag trött på military revolutions.

 

puss puss

Slepft Lecker


Jag ville förändra nån av oss men jag vet inte hur man gör

Melissa Horn - Säg ingenting till mig

Det lyssnade även han på, förvånade mig. Det var när han skulle berätta för mig om alla kvinnliga artister som han faktiskt lyssnade på. Då var det bara exakt samma som jag. Allt var exakt samma som jag. En gång strök han bort håret från min kind och såg på mig på ett sätt som aldrig gick och jag drog mig undan och senare skrev vi långa mail och jag vet inte vad och var han är nu.
Beundransvärd kille.
Inte för att han såg rakt igenom mig när jag inte orkade själv.
Kanske mest för att han var så klok. Mot sig själv, mot mig.
När han sa att vi borde gifta oss sa jag ja.
Jag hade inget att ge, det var som vanligt.

Men du, nu lyssnar jag på Melissas nya skiva och nu tänker jag på dig.

En tyst minut

En morgon där jag återfinner Sia. Som jag haft en enda remix av. Lyssna här på Breathe Me i en så mycket mer avskalad version. Det är vackert. Skivan heter Colour the small one. Också vackert. Tycker jag. Lyssna sen på allt om du söker en kvinna med röst, texter i mer avskalat form. Sådant gillar jag.

Middag med vänner med samtal om viktiga saker, tips och råd, krassa konstaterande


Men egentligen började dagen med en instormande lärare som ursäktar sina fem minuter försening för att ställa sig rätt upp och ner och på turkiska berätta om sin kollega, om en vän.
Sorgligsamt, kanske man kan uttrycka det. På rasten berättar Sey för mig vad som egentligen sades. Om den unga, oerhört intellektuella, kloka, även vackra, professorn som hade ett liv som var för hårt på henne. Som valde att låsa sin bil, lämna nycklar, plånbok och hoppa från den högsta bron över Bosporen.
För en vecka sedan berättade någon för mig om sin lärare som stått framme i klasrummet med ett bandage kring sin handled. Under lektionens gång färgades bandaget rött.
Jag pratade med honom igen, denna kväll.
- But I still can't believe it, she was really beutiful. And she was so intelligent. Sa han.

Det var det enda jag förstod under den tio minuter långa hedersordet vi hade över henne. Tre gånger nämndes ordet intellektuell. Samma på turkiska som på svenska.

Helt enkelt, imorse hittades en av de yngsta professorerna vid detta universitet vid draggning av Bosporen. En vecka har de letat efter henne och vattnet strömmar hårt.

Här säger man till varandra om någon är tjock. - Ta inte illa upp, sa Güniz som är vår lärare i turkiska och även den som sagt att hon svarar på alla våra funderingar och berättar om alla små tricks som betyder mycket för socialt samspel. Att påpeka att du är tjock är att oroa sig, att visa omtanke.
Vi ombads att inte svara annat än "Bra tack - Iyiyim" när någon frågade "hur är det - Nasilisin" innan vi kan förklara oss mer utförligt. Att säga "Inte bra - Iyi degilim" blir fel för vi kan då inte berätta vad som är fel och grejen är att här ska man berätta vad som är fel. Det finns inget howdoyoudo - goodthanks, utan ibland suger det, man är sjuk, trött och det är man. Pamuks böcker berättar om hüsün - den ständigt närvarande melankoliska introspektionen i Pamuks böcker, i Istanbul. Det är okej. Det är som det är. Oskuldens museum verkar rätt fantastisk, läser recension om Pamuks första bok efter nobelpriset. Den boken ska då vara en ytterligare disketion av hüsün.

Här ägnas idag tid åt denna unga kvinnas självmord, här diskuteras det lågmält under middagen.

- Behöver du något kan jag hjälpa dig vad måste du göra nej nu måste vi fixa det här, säger de till mig.
Och det händer på riktigt.
Fascineras gång på gång över att allt verkligen löser sig här.
Starkt övertygad om att öppenhet bidrar till vänligheten, att det fixar sig.
Bara du berättar vad det är som suger så fixar det sig.
Det är ju också det svåraste, det är fruktansvärt svårt.

Det är kombinationen av melankolin - acceptansen därav - att det svåraste görs - vänligheten och glädjen som följer därpå som gör det antar jag. Mest att det är meningen att du ska säga vad som suger.

Därför är denna händelse så beklämmande. Trots blodiga bandage, varför såg ingen henne, vad är det som inte går att skrika ut att det suger. Nu vet jag inget mer, inget om vad som ligger mellan raderna. Jag vet inget så om detta skall jag låta vara osagt. Så här avhugget måste det bli.





ps. På ett plan är detta en parallell till ett svensk samhälle av hjältar. Att det skulle vara din ensak när du har ont, utvärtes, invärtes, att det gäller att lägga manken till ty utvikelser accepteras inte. Schåpa dig inte. Jag läste Annika Marklund - Glöm inte att dagens förlorare är gårdagens hjältar. Det är syndromet om utbrändhet som inte pallas med varken här eller där. Vad är värt det och när suger det mer än glimmar? Bron över Bosporen är inte sista utvägen. Du kan berätta när det suger, säga det rakt ut, acceptera din egen hüsün och se att varje uttalat ord hjälper dig själv att se helhet och klarhet.

Iran - 70 miljoner själar

Ända sedan jag sträckläste alla Azar Mahloujians böcker och på det fick låna Shirin Ebadis - Mitt Iran så finns de här kvinnorna med sitt folk i ryggen i mitt hjärta. Böcker, filmer, serier och människor. Har gjort mig övertygad. Om att det här är ett rätt fantastiskt land. Bakom regimen. Och jag har försökt skriva texter om detta och läsa mer. Jag ska inte sluta.

Idag intervjuas Shirin Ebadi i DN och de som kämpar för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet ger upp om vårt stöd.
Man sätter rubriken - Väst tänker bara på sin egen säkerhet - och sorgligt blir det att läsa det och se hur rädslan, här, bygger upp muren mot människor, där. Sanktionerna man hotar med drabbar människorna, inte regimen. Det finns otaliga dokument som visar på korruptionen, svarta marknader etc som regimen skor sig på. De kommer klara sig.

Arvin Pardalan fick Palme-priset i år.
Azars böcker säljs i Sverige, här.
Shirin fick Nobels fredspris för sin kamp som advokat i Iran.
Jag inbillar mig att Sverige är på rätt spår.
Vi måste bli tyngre.


En söndagkväll i böneutropens skugga

Här är klockan 21:14 och man kan dricka iste samtidigt som läsa om "transnational media markets: continuity and transformation".
Det här är något av det mest intressanta jag läst, och jag visste inte ens att man kunde plugga om sådant.
Livsviktiga kunskaper. Eller totalt basala sådana om nyhetsbyråers utveckling, spridning, legitimitet etcetera men jag hade inte koll och det får jag nu och det är bra tycker jag.

Tänker enbart skriva detta nu: Jag har föreslagit, föreslår ett bloggbattle, förstås till vem som helst som är intresserad, som ska handla om hår och könsroller. Mer om detta senare.


Nu: Studera!
Pusspuss


ps. varje gång det är böneutrop från minareterna är det som att någon nyper en i armen. Jag är här på riktigt. Och jag gillar det.

ps2. Det här är en sådan liten fantastisk låt om att undra vart ens morgonkaffe är och om att inte ha några bekymmer alls. Sea green, sea blue - JayMay från albumet Autumn Fallin (2007)

Ballekayo

Min spanska roommate har sin ipod i badrummet vilket gör att när man ska duscha så är det antingen spansk rock, the Killers eller Amy McDonald som gäller.



Detta är alltså låten jag lyssnar på varje dag, varje dusch medan jag, som idag, funderar hur jag snabbast, smidigast och bäst ska lära mig turkiska för att inte frustrationen ska bli för stor. Måste ju kunna prata med de här personerna med mörka ögon och lockigt hår. Måste faktiskt det.


 

ps. Så slutsatsen blir då att jag går ut och slänger mig på en filt med mina turkiska böcker och lapar sol.


L'Orient est Rouge

För Istanbuliten:

Electric Gypsyland från 2003

tjugo år efter Ceausescus död

Läs Herta Müller om Rumänien. Denna text var för mig likartad upplevelsen av att se das Leben der Anderen. Sådana verkliga händelser delgivna via film, eller penna, är viktiga för livets fortgång. Typ. Älskar pennor.


Tuzla - Istanbul i rusningstrafik

 

Jag har sett Katarina fett mycket gladare. Kolla de åtta filerna med bilar. Från Kuwait, på bröllopsresa. Vi skulle till Taksim men vi kom fan aldrig fram.

 

 

Jag och Marketa hann prata om allt och inget. Bland annat spika att vi tar tåget hem, förbi hennes hemstad i Tjeckien och den lilla mamman som får ett sms om dagen med rapport. Tre timmar senare var vi framme och hade likväl kunnat flyga till Madrid. På tre timmar hinner så mycket hända. Det är sjukt lång tid. Bra att spendera den med smarta, roliga människor. Media&politik-doktoranden, jazzpianisten från Berlin och mellanösternexperten förgyllde den kvällen.

 

 

(Men tror inte att jag pallar ett sådant slöseri med resurser, tid, energi. Vilket lidande. Man vänjer sig säger vissa. Men om man vänjer sig vid att pendla i rusningstrafik, har man då respekt för sitt eget liv? Det är ju fruktansvärt. Bland annat detta gjorde att jag idag har surat i några timmar. Vår skola och vårt campus är fantastisk men samtidigt är det som att bo på ett hotell. Det var inte det här jag ville ha när jag åkte hit. Samtidigt har det blivit som ett hem. Det är ju fint men jag måste, måste få kunna gå ut genom dörren och promenera genom gränder., se vatten, gör vettiga saker. Ska ägna kvällen åt att maila viktiga mail för att lösa denna krissituation.


Det måste vara nått fel när man skapat detta system. Finns det någon pendlare som vill försvara sitt liv? Jag tyckte Stockholm i somras med 40-60 minuter enkel väg var fel. Och detta?)


 

 

Skitsamma för vi kom fram. Efter fantastisk mat hemma hos tre spanska unga män i fantasitsk lägenhet med balkong, sangria och vackra människor gick vi till en klubb på skum bakgata. Springer uppför smala trappor och kommer ut på något som liknar ett loft. Kass musik, igen, men spanar in på dansgolvet på väg ut på terassen.

IVAR VAR DÄR.

Hur sjukt är inte det? Hur liten är den här staden? Hur kunde vi bara träffas så där? Så djävla fint och sen satt vi ute på terassen med utsikt över gator (se bild) och över hela Istanbul och drack öl och pratade.

- Du berättar för mig när ni bestämt när ni åker till Damaskus, säger han till mig.
Ja, det gör jag. För vi ska åka dit. Jag skiter i alla turistställen, hur fantastiska de än är. Okej, inte i ställena, men i själva grejen att man måste åka dit. Det gör mig bara så fruktansvärt anti. Låt mig få springa mitt maraton och låt mig få ta tåget till Damaskus. Lätt att vi ska. Även om turkisk mentor tyckte det var kass och farlig idé.

Vi gick senare till förra helgens reaggeklubb och konstaterade att de inte var mer konstnärliga än så att de spelade exakt samma låtar, i samma ordning. Grattis, ni har gjort ett blandband med världens mest kända låtar. Var så himla fint ändå. Åkte vilse i en taxi hem och somnade en vacker kväll senare.

Pusspuss.

 

UPPDATERING: Turkiet firade denna dag. Kan ha orsakat trafikkaos. Det var idag 86 år sedan Storbrittanien lämnade Turkiet och det är en stor parad i en annan del av staden. Själv märkte jag då att hela staden var fylld med turkiska flaggor och vimplar och försökte träget fråga varenda människa varför. Berk frågade förskrämt efter vad det var för datum och blev lugn av att höra att det var den 9:e oktober. Han hade kass koll på detta 86-årsjubileum. Kolla in bilder och mer utförlig förklaring på den här bloggen.


Derdin Ne - en torsdageftermiddag i repris

 

FASS café. Äntligen en snubbe som ger mig turkiska specialteér som är vegetariska. Tack. Lite ost och stark sås på det och var som himmelriket. Detta foto är taget dagen efter onsdagen och jag somnade i solen efter att jag druckit mitt te.

Egentligen läser jag A mind at peace - Ahmet Hamdi Tanpinar.

 

 

Det är alltid världens vackraste solnedgångar här.

 

 

På vägen hem. Uppför trappan, förbi den stora restaurangen, över gräset och hemma.


Lördag

Igår gjorde jag priemiär på AS-et. Läs här.
Just nu sitter jag och surar.
Ska därför gå ut


I torsdags när vi var på konserten var det en låt med ord som lät som svenska:
"Det är möjligt
Du får rum i mig
Jag får rum i dig"

Bra låt.

Tänker ägna resten av dagen åt att ligga i solen och läsa böcker.

Pusspuss

Gösteri merkezi

Hej.

Jag har gjort den här till er, varsågod, en spellista:

ISTANBUL CALLING

God natt.

Yeni Türkü

Och jag ger er: Turkisk kitshmusik. I popularitet som en blandning mellan Lars Winnerbäck, Mikael Wiehe och Ulf Lundell. I utstrålning också tror jag. Dessa såg jag ikväll. Vad jag noterar: Turkiska män älskar att dansa. Turkiska kvinnor älskar att dansa. Vi är i ett konserthus och efter ett tag är alla samlade framför scenen och där är move your ass som gäller. På skolan finns ett konserhus som tar in flera hundra, byggt för några år sen. Pluggar du här betalar du typ 20 kronor för att gå på konsert.

Okej, jag erkänner. Man hänger verkligen inte med. Inte om man är som jag. En liten stel förskrämd person, exakt så känner jag mig. De frågade mig tusen gånger om jag tyckte att det var bra, och jag hade det bra och självklart, det var sjukt intressant och dessutom himla trevligt och musiken var verkligen vackert, så roligt att se alla människor så glada och dansa så mycket. Men jag kan inte skaka rumpa på samma vis som dem.



En helt vanlig dag på campus

Man går in igenom två stora glasdörrar, och golvet övergår i heltäckningsmatta. Det här är faculty of managment. Alla dörrar är märkta med olika företagsloggor.
Här sitter Maria José Yeler och bara fixar allt åt oss som är utbytesstudenter. Om man pluggar här verkar inget vara något problem, man kan ta vilka kurser man vill och om det är något utöver det så kan de bara fixa. Hon bara fixar och skrattar och berättar allt man behöver veta i form av detaljer och vad man kan strunta i och vad som är viktigt. COME ON PEOPLE.

Dessutom är hon gravid i sjätte månaden och när jag kom dit för att beklaga mig och fråga om råd hur jag skulle hantera min förnyelse av learningagreement så pratade vi bara om föräldraförsäkrning.

Livet är hårdare här, än i Spanien. Spanien är ändå rätt konservativt, som hon valde att uttrycka det.
Men ändå som att hon lever i en bubbla på Sabanci och med utländska vänner.
Men att anpassa sig till turkiskt samhälle, det är hårdare.
Här har mannen i förhållandet möjlighet till att ta ut hela tre dagar ledigt när han får barn.
Kvinnan har fyra månader, sen är det obetalt tjänstledigt som gäller.
Jag berättar om Sverige och vår diskussion om delad föräldraförsäkring och hon säger: Wow, that's really philosofical. And so great. Vi pratar om Island och slutsatsen är: Det är rätt grymt för barnet, för familjen och för hela samhället att män och kvinnor har en individuell rätt att vara med sina barn.
Filosofiska diskussioner?

Det är rätt spännande att vara här. Man är som sjukt stolt över sitt patriarkala hierarkiska samhälle, som dessutom är sjuk segregerat. Det finns så många människor med alltför låga löner som jobbar här på campus. Det är äckligt. Men snart känner man kanske dem lite bättre, det är alltid samma personer som kommer och städar hos oss. Maria berättar om människorna som är anställda enbart för att servera te till de anställda. Hon har aldrig använt den servisen, hon vill inte uppmuntra den. Under föreläsningen om kulturskillnader berättade föreläsaren om sina egna klascher när hon varit utomlands. Om att det i USA inte fanns någon som serverade te på kontoret där hon jobbade. Och hon bara; Hallå, om jag orkade gå att hämta te själv, då skulle jag ju inte behöva det. Hur dumma är de liksom?
Kulturkrock. Krock. Krock. Krock.

Men med spännande menade jag mest att man bara öser in genusperspektiv integrerat i många kurser.
- And I don't wanna have any papers written on the issue female adverisment or something like that, come on, we are beyond that today. A genderperspective should be included whatever you write. Am I clear? Min professor i Media and Politics förtydligar sitt budskap.
Detta rätt bra synsätt i kombination med denna totala trångsynthet som råder i övriga samhället. I Sverige är nya grepp implementerade steg för steg, men akademin har ibland svårt. Här är akademin rätt grym, men samhället hopplöst efter. Maria uttrycker det som så; Här är det bara eliten som förespråkar genus.
Verklighetens folk i Turkiet ser vi istället i den omröstning om en ny lag i Ankara nu i dagarna. På agendan; Kan vi lagstifta om att män och kvinnor är jämlika och att de därför ska ha lika rättigheter?

Det lutar åt nej.



Det här är en liten utställning om kön och genus i reklam som sitter uppe i Faculty of managment. Inget revolutionerande men fint ändå.

Nobelpriset i litteratur 2009

Det blev Herta Müller.
Har jag så klart inte läst.

- Jag tycker nog inte att hon är svår, det beror på vilket verk man tar, hon kräver uppmärksamhet, men hon komponerar med enkla ord, säger Peter Englund live i detta nu.

Ännu en kvinna och ännu en ickeamerikan?
- Hahaha, det har jag inget alls att säga om, säger Peter Englund.


- Det finns något väldigt, väldigt hudlöst i det hon gör, samtidigt som det finns en fruktansvärd intensitet och det är en oslagbar kombination, menar Englund. Vidare:
- Å ena sidan har hon ett oerhört kraftigt språk, på ett sätt som ingen annan gör. En precis relation till orden, som kanske har att göra med hennes egen uppväxt med ett minoritetsspråk, och i en diktatur som hela tiden urholkar språket. Hon vet vad man kan och inte kan göra med ord. Det är om vardagslivet i en diktatur, i förtryck, men också med främlingsskapet, stå främmande för regimen, för landet, för sin familj, men också för en del saker som man upptäcker inom sig själv. Det är skakande.

Peter Englund gör det här för första gången och är fruktansvärt nervös, säger han. Men han är ganska rolig och skämtar.
DN fick rätt. Steve Sem-Sandberg recenserar här hennes senaste bok Atemschaukel samtidigt som han motiverar varför hon är värd priset.


Min egen slutsats; ett tyskt författarskap med rötterna i rumänsk diktatur och hela alltet som Englund beskriver. Jag tycker att det låter högintressant.

Dagens tidningsläsning

För er som undrar så verkar NY Times mest handla om svininfluensan, baseball och Afganistan. En bomb som dödade tio personer i Kabul, indiska ambassaden. Tror att Afganistan kan bli ett hett ämne i mitt liv de närmaste veckorna.

På DN är det enda som intresserar mig nobelpriset i litteratur. Om typ 15 minuter vet man men ännu svävar vi i den här fantastiska ovissheten då. Oates? Oz? Tranströmer? Nu känner jag att jag varit med tillräckligt länge för att veta att det alltid är samma namn som cirkulerar. Och som Jannerling skrev så kommer det ändå bli någon vi inte alls känner igen. Hon håller på Assia Djebar. DN kultur på Herta Müller. Eller så blir det Murakami, eller den där italienaren. Jag tippar på att Japan/Asien är rätt underrepresenterat så Murakami vore kanske nice. Men ändå. 11 kvinnor på alla dessa år, ibland med 25 år emellan. Jag läser ju en av dem just nu, Sigrid Undset. Här recenserar Nina Björk en biografi över kvinnan. Nu bestämmer jag; det blir en kvinna, och för min del får det gärna bli Oates.



Annars läser jag Zweigbergk om sig själv med diagnos ADHD och Aspergers. En mycket, mycket viktig text. LÄS DEN. Också bokrecension om hennes nya bok - Sånt som man bara säger. Också på tema relationer, på ett hemskt sätt.

Även intressant recension av de Beauvoirs första bok - Den Inbjudna, ett triangeldrama i kölvattnet till hennes och Sartes öppna förhållande. Här känner jag att vi kommer inte på ett intressant ämne som eventuellt kan komma att utvecklas. Du där som tänker på feminism kontra öppna förhållanden borde nog läsa den här boken, helt enkelt.


Nu ska jag gå till biblioteket och plugga med omväg förbi FASS café och läsa böcker och kanske turkiska tidningar också.
PussPuss

VIDCEO

Igår funderade jag verkligen på vad jag höll på med.

VIDCEO eller dylikt kallades detta first party of the season på min skola. På ett hotell långt borta med inhyrda bussar från Campus och dit. På ett hotell med en simbassäng och massagestolar. Först är det folktomt men efter midnatt är det fullt. Jag tycker ju mycket om många av de jag lärt känna, alla mentorer och dessutom utbytesstudenterna.
Känslan av att komma till ett ställe där man kände folk, där man kunde slänga sig på dem och krama dem, det var ju nice. Verkligen.

Men vi var på riktigt i ett badhus. Med rökmaskin och blitzande vitt ljus. Alla var där, skulle man kanske kunna säga. Det var lätt att inbilla personen i insläppet att man visst stod på listan.
Och det är som att kliva in i den stora salen på värmlands nation blandat med stora golvet på stocken. Fast värre. För på båda nämnda ställena har jag kunnat dansa. Gick runt och kände med som en gammal och gnällig person som ständigt fick kommentaren: - Du har druckit för lite.
Screw you.

Taktiken var sedan att äta choklad tillsammans med rökarna samtidigt som man försöker se sofistikerad ut i basker.
Det här är osmakligt ställe med folk som har för mycket pengar, dricker för mycket vodka och tar fel typ av piller ibland.
När jag kom hem vid 02-tiden i natt och ambulansen svängde ut från sin parkeringsplats ville jag bara spy. Så djävla sorgligt.

You better watch out , because I like you

På min skola får man ett äpple till maten, om man är snäll.

Det är jag för i natt satt jag uppe hela natten, igen, och pratade om AS-et med Björn, om Gemeinderatkanditatur med Deniz och om livet med min musa.

Självklart var det den sista biten som tog längst tid och som gjorde att jag satt och skrattade med tandborsten i munnen, klättrade upp i min säng framåt efter 03. - Nej, maja, nu måste du verkligen sova. Dröm om gurkor. Hej då. Sa min musa till mig efter prat om färg som det nya vita gällande lägenhetsinredning, öppet intag, 17-åringar och vad man egentligen ska söka den 15:e oktober. Alla små universitetsstuderandes mardrömsdag. Mången gång har jag suttit och pillat med ansökan fram till 23:55 och hela livet blir till av en slump, gång på gång. Så är det för mig, hur är det för dig?

Nu ska jag fixa bildtexter, för det började jag också trixa med i natt. Se resultat i nästa nummer av Tvärdrag - Här kommer Sverige, om ungas situation idag, ett reportagenummer.
Och i natt blev det bestämt att jag också ska börja skriva här. Jag tycker mycket, mycket om Alliansfritt Sverige och det dem gör och är mycket glad och stolt över att få bli en del. Här ska kickas ass, mina vänner. Eventuellt kan jag inom ram för framtid presentera fler spännande nyheter. Damm vad här ska kickas ass år framöver.

Äter mitt äpple nu. Fruktansvärt sött äpple. Sabanci bibliotek och Billie the vision = bra kombination.

hej hej.

Do you want coffey or tea?

 

Kristian skickade den här till mig.

Jag tycker den var fin. Finare än jag kom ihåg.

De spelade den på konserten vi var på tidigt i våras. Det var sjukt roligt.

Så ta hand om er.

God natt.


I did my best to notice // Jag gjorde mitt bästa att notera dig.

Det är rätt okej. Med min spanska roommate har jag fått återuppleva the Killers.  När dessutom en mycket fin vän befinner sig i Tampa, Miami och ser dem live desto mer. Annars känns det som ett avslutat kapitel i musikhistorien som tillhör våren 2005 alldeles förfärligt mycket. Sjukliga mängder hemlagad pizza, the OC och oändliga samtal i rum med lågt i tak. Glädjedans i kåren och drömmar om en annan värld. Vi har den där andra världen nu. Ett konstaterande. Men likväl kan det ju ha hänt att man lyssnat sönder Human under c-uppsatsskrivande och hellre velat stå på ett bord än att sitta bänkad fram en skärm.

När vi försovit oss sjukt mycket och springer runt i vårt rum lyssnar vi på sånt här:

 

Mr Brightside A Capella

 

 

Hon är begåvad. Tove Östman kommer troligtvis äga Idol 2009. Här sjunger hon All these things I've done.

 

 

Human kanske inte blir bättre än så här. Jonna Lee gör den akustiskt.

 

 

ps. En gång försökte jag imponera på en kille inom hörhåll med min analys om vad texten i Human menar. Inte riktigt en biblioteksflört men en som alltid hade likadana hörlurar som jag och såg ut som att han kom från Gotland. Tror inte det gick hem. Blev hur som helst alltid väldigt nervös när jag såg honom. Och min högklassiska analys kanske kan sammanfattas med att meningen med livet är att dansa, att tillförskansa sig förmågan att go with the flow. Vem skulle inte falla för det liksom? Kom igen.


Tisdag kväll med en värld som ibland är på sne

Världen känns mindre sne när man snubblar ur sin våningssäng och någon på andra sidan rummet skriker med spansk brytning "It's very much to late now" och klockan är helt plötsligt 12:34 och vart tog den förmiddagen vägen och man bara men va fan, jag får faktiskt göra som jag vill och viktiga mail kan man skicka när som helst på dygnet och fina mail kan man läsa om och om igen.
Så går det helt enkelt när man blir hypereffektiv mellan 01-03:34 natten innan. Det är okej att sova. Det är okej att stirra apatiskt in i en caféteria vägg. Det är inte okej att missa dejt med sin mentor. Det är okej att köpa biljetter till konsert. Det är okej att fixa nytt learning agreement.

Annars har temat för dagen varit att läsa bloggar om leukemi. Så blev världen lite mer sne igen. Det finns många som berättar sina historier rätt upp och ned, och jag tycker det är fantastiskt att få dela alla dessa detaljer, att ha möjlighet att skriva ner små små ord av deltagande smärta för en sekund. Fantastiskt att läsa om tilltro till livet, om perspektiv och nya chanser. Det gjorde min kväll till världens vackraste, när jag gick till gymet i solnedgång, hela himmelen var mörkt, mörkt rosa bakom svarta berg med tusen lampor. Det är så sjukt vackert.

Jonathan Johansson gör min värld helt djävla rak en sådan här tisdag kväll. Tack.


Got to have all your loving

Märker att taktiken för att motivera sig för att ladda ner 53 olika pdf-dokument är att konstant äta saker. Som belöning. Jag börjar högt, för att kanske kunna trappa ner? Alternativt kommer käka havregryn hädanefter.
Spotify.
Och kolla igenom alla idolklipp på de som var bra. Syndigt.

Imorgon är det terminens första fest - First party of the year. Med hela skolan. Det kommer bli fett.
Torsdag ska jag gå på en konsert med min mentor. Fett även det.
Och på fredag vill vi tillbaka till klubben vi var på förra helgen. Alla älskade den. Speciellt tyska/brittiska reaggefans. Jag älskade utsikten, overkligheten och stjärnorna. Säkerligen fett.

Men detta förutsätter att 53 dokument laddas ner, läses, att vissa rapporter och responspapers lämnas in. Nu börjar allvaret och det är bara att börja nysta i trådar. Allt ska läsas, allt ska skrivas. Jag har kramp i mina pekfingrar och måste lära mig någon vettig fingesättning.

Och är inte Rosa Luxemburg ett av världens vackraste namn?
Ska det inte göra ont att studera?
Är inte det här typ världens bästa?

Och om nätterna, framåt 03:16 kan man ramla i säng.
Kommer funka det, här, jag lovar, även om jag verkligen saknar min soffa för sena nätter.

"Politik ist angewandte Liebe zum Leben" - Hanna Arendt

Tre nyheter som kommer spela roll för mitt känsloliv den här hösten:


1) Iran, har nu förutsättningarna för atombomb sägs det. Här hos mig sägs det att Turkiet idagsläget fyller funktionen som någon slags advokat/medlare för Iran. När resten av världen säger att det här är förfärligt säger Turkiet - titta på Israel, är de egentligen bättre. Det här kommer bli sjuk att följa. Nu på närmare håll än vad jag kunde föreställa mig. Turkish foregin policy kommer följa det här i realtid, jag lovar er. Dessutom vilar Iran fortfarande på oroligheter kring val. Det här är så sjukt viktigt. Nyckelord: uranberikningar, revolution, mänskliga rättigheter, fundamentalism





2) Greklands val igår. Maktskifte! Det är nu en vänsterregering och Turkiet har tidigare bönat och bett för en mer öppen inställning vad gäller Cypern-frågan. Det kan man få från en vänsterregering. För några timmar sedan stod jag och Athena från Aten (HAHA) fem meter från poolens kant, hon rökte en cigarett, fimpade den under klacken och sa att det är samma skit ändå. Berättar om ett land som stänger igen om det snöar som svar på mitt konstaterande att nu börjar hösten i Sverige, nu skrapar folk rutorna, nu kommer hela Sverige krypa ihop och invänta mörkret. - Haha, nej så är det verkligen inte i Grekland. Du borde komma dit. Verkar ju fantastiskt. Pratar också om den eknomiska situationen och att hon tror att de snart kommer få lov att börja betala för sin kurslitteratur, i alla fall på en kurs. För så här är det; På de statliga universiteten får du boende, litteratur och undervisning gratis, lite beroende på dina föräldrars inkomst, din pappas hälsa och så vidare. Och vi tror oss leva i ett land baserat på socialistiska idéer. Jag tror hur som helst att Grekisk politik kommer bli viktigt den här hösten. Turkiet har fram till årsskiftet på sig för att fixa punkten gällande Cypern. Min lärare tror inte ett dyft på att man lyckas. Man kommer tröttna nu. Har dragits med EU sedan 1963.
Men Grekland har nu valt sin väg ut ur den finansiella krisen nu, sägs det. De valde rött. De valde vänsterut. Ringar på vattnet.



 

3) Lissabonfördraget går troligen igenom nu när Irland sagt ja. Det sägs att det beror på rädsla för att hamna utanför EU, isolerade, i den ekonomiska krisen. Chockdoktrin och vi vet att människor egentligen inte vet vad de säger ja till när de är under press och i kris. Jag har haft den här frågan på min agenda sedan 2004 när jag skrev min uppsats i Samhällskunskap B om EU's nya konstitution. Fördraget kommer förenkla, visst. Och det kommer ge möjlighet till medborgarinitiativ på lagstiftning om 1 000 000 underskrifter kräver det. Fattar de vad de ger sig in på? Jag tror att dylik utveckling kan bli spännande. Tvärdrags nästa nummer handlar dessutom om EU. Kom igen nu.




Bubblare: Det tyska valet. Mina nya tyska vänner här var så ledsna. De hade samlats i cafét för att följa valet via sina datorer. Tillsammans utgjorde de en ansenlig samling av SPD:are och Die Grüne. Och det här valet sög verkligen, för oss, men för dom mest. De gröna fick framåt, SPD behöver ladda om sägs det. Piratpartiet fick 2 %, hade behövt minst fem.


Nu ska jag sova.
Puss&Kram
/Yours truly

Text and constructions of national memory

 

Skulle egentligen rapportera från andra lektonen i min kurs om hur det turkiska nationella minnet är konstruerat. Jag har aldrig haft historia på universitet förut. Kommer bara ihåg Wärnulfs mantran om romarriket etc. Herr Professor ovan är rätt passionerad också, han har tidigare gett den här kursen på Harvard och smyger också mycket riktigt runt med tygkassar från Harvard bookshop. Han är så gullig. Mycket starkt drag hos lärarna här, de vill bekräfta sig själva genom att berätta om alla coola ställen de pluggat och undervisat på, och då måste jag så klart berätta vidare. Herr Professor är egentligen eknomisnubbe och det märktes idag när vi kom till hur det egentligen kom sig att Ottomanska riket hade råd att ha så många soldater, slavar etc. Det var en hybridstat med en mix av monetär bas och feodal bas. Alltså ren cash i kombination med ett feodalsamhälle där land delades ut till fältherrar som tog in skatt efter eget behag. Och hur kunde man då få in cashen? En del krigsrov, en del silvergruvor med den största delen är internationell handel va. Han lyser verkligen upp och det hela är rätt fascinerande faktiskt. Här får ni alla min NEK-vänner. Internationell handel där Ottomanska Riker var länken mellan öst och väst fick dem att gå runt och ha råd att rusta till ständigt krig i 600 år. Jippi! Siden och kryddor från Asien till, idag, turkiska hamnar och sedan vidare mot Romarriket och Europa. Jag läser Kristin Lavransdotter och även till Norge kom köpmän med dessa varor, mycket siden och dylikt till Kristin helt enkelt. Internationell handel i en globaliserad värld, nu som då. Undset fick nobelpriset för sin "mäktiga skildring om Nordens medeltida liv". Etnocentriskt? Hybris? Året var 1928 och kanske blåste rätt nationalistiska vindar vem vet, nordisk medeltid var hett i alla fall. Sidospår. Det är ju natt.
Slutsats; Jag kommer nog fortsätta ta den här kursen även om jag tycker det är lite krångligt att greppa hela historien, tidigare har jag ju bara fått andra sidan och nu ska hela pusslet flätas ihop. Hela djävla världen är så etnocentriskt. Vi pratar bara om fornstora storhetstider och lite Romarriket och här pratar vi bara om Ottomanska Riket. Det är samma värld, samtidigt. Samma känslor. Det skriver Undset också. Och Tanpinar. Om det oföränderliga i människans känsloliv. Lika kysk nu som då, om du är kvinna. Kanske. Vi ska uttreda mer.

- Greppar ni det här nu då? På riktigt alltså? Det är inga vanliga grejer jag bara öser ur mig till er, det här är inte det vanliga sättet att prata om Ottomanska Riket, säger herr Professor, - Det här är hela det socioekonomiska samspelet som ni bara måste förstå.

 

Okej då.

 

Det är måndag natt, jag har nya kakor till te och har lagat min middag själv idag. Ytterst trött på halloumi och fetaost varje dag. Sådant tror man liksom inte att man skulle säga. Maschalla liksom. Så okej. Imorgon äter jag halloumi igen, jag lovar. Men ikväll åt jag tomatsoppa och fullkornsbröd, det var rätt härligt. Drack te i café. Fick behövlig uppdatering om känsloliv. Såg Bon Iver spela på kyrkogård i Hollywood.

 


Kompost, glasinsamling, petflaskor och returburkar, jag saknar er.

Kaffepaus, eller snarare te och någonslags chokladbullar. Som kompensation för alla uteblivna kanelbullar igår.
Media&Politics för andra veckan nu. Den är så bra. Sätter ord på allt som jag tänkt om svensk mediasituation. Kommer återkomma. Ska försöka binda ihop teorierna vi läser om med den svenska situationen, för att hålla mig lite uppdaterad. Eller låt oss säga så här; Teorier från media&politics i kombination med tidningsläsandet till Turkish foreign politics, det skulle vara något det. Kan jag ägna mina förmiddagar åt, kanske.

Vi sitter och fikar. Några röker, och fimpar i frigolitmuggarna. Glöder smälter stora hål. Dricker te under tystnad i kombination med småprat på tyska. Sonja, från Copenhagen business school utbrister:
- Jag blir så djävla ledsen.

Ledsen så man typ vill gråta.
- Det spelar ingen roll hur mycket mitt lilla land på fem miljoner sopsorterar om inte ens en enda stad i Turkiet gör det.

Nej, det är sant. För det finns inte ens soptunnor vid våra caféer. Vi förväntas bara lämna vårt skräp på borden, på marken. Det hamnar i poolen, det flyger runt på gräsmattan. Och vi förväntas köpa vårt vatten i plastflaskor, du dricker din cola och ditt iste ur vanliga aluminumburkar som vi i Sverige/Danmark är så starkt inpräntade att sopsortera.
Här ska du slänga allt du förbrukar på marken, någon annan ska plocka upp dem. Man står faktiskt inte ut. Hittills har jag plockat upp allt skräp jag ser. Men vart ka jag slänga det? Inte ens en soptunna.

Sverige och Danmarks befolkningstal tillsammans är mindre än Istanbul.
Och vi säger till Istanbul; Let's take care of the garbage the scandinavian way. Please.

Det är som en djävla bön. Kom igen, vi gör nya bilar av de gamla colaburkarna. Vi gör kläder av alla petflaskor. Vi gör tidningar av pappret. Ni kommer tjäna på det.
Kanske låter det naivt, att man blir ledsen av att se kontrasterna.
Och kanske ännu mer när vi bestämmer oss för att försöka introducera Sopsortering ala skandinavien på Sabanci, åtminstone på Sabanci.

Visst. Det kanske är så djävla naivt.
Men jag undrar ändå vem man ska prata med.
Någonstans måste man ju börja.

Puss.

Tell me your passion in life and I tell you mine.

Jag antar att det är söndag hos alla er också, så hej söndag. Söndag eftermiddag till och med.
Har hittat en plats i biblioteket, vilar fötterna på den fantastiska, tjocka blåa heltäckningsmattan.
Hittat en låt att lyssna på om och om igen.
Och ska bara svara på frågan:
"Vad brinner du för?"
Jag får inga goda råd när jag frågar.
Och tänker att okej, back to basic, läs om allt och alla som inspirerar mig för att hitta rätt i min egen inspiration.

Hittar bara detta; Om Charlotte Roche, ni vet hon som vände upp och ned på hela Tyskland efter att ha skrivit Våtmarker. Och funderar alltid på vad jag tycker om Annika Marklund. Kommer oftast fram till att hon skriver vettiga saker på en viktig plats, då Sofies Mode säkerligen läses av många unga tjejer. Jaja, jag läste även den här, om att komma över sin första kärlek, kanske.
Och kanske hittar jag någonstans där ett svar.

Men det går segt, oj så segt. Med feta kurskompendier framför mig och en tanke att jag verkligen borde förbereda mig inför imorgon och fixa förnyat learning agreement, och du vet.




Och lyssnar på sådan höstmusik nu och det kanske slår mig att det här är vad man behöver. Den här tiden för att krypa ihop och ge sig själv eftertanke på eftertanke. Distans och perspektiv och tid till att ha tråkigt/ta reda på vart man ska, vad man vill. Det är ju relativt vettiga saker. Och hösten är årstiden då det är fullt ut legitimt.

Men kom ihåg innan du hoppar, fråga stjärnorna om när

 

Uppför sex våningar av smala trappor, först in igenom en oansenlig port i husväggen.

 

 

Ett öppet fönster och nedanför står Marco, Jeanluca med en tredje i sällskap.

 

 

Här är gatorna helt enkelt fler, smalare och bakom varje hörn händer något.

 

När vi klättrat upp för de sex trapporna, sprungit ifrån de andra som var tvungna att leta upp Istanbuls bästa ATM, kom vi upp på taket och klubben vi letat efter. Och man bara, hur kan det komma sig, hur kan varje gömd trappuppgång gömma ett fantastiskt dansgolv. Igår kväll rakt under stjärnorna med fönstren öppna. Om du är vid Taksim, som vi var, är du uppe på en höjd. Klättra dessutom sex trappor upp och utsikten är fantastisk. Framåt småtimmarna, med bara stjärnor ovanför och med hela den här djävla fantastiska stan under dig. Det var rätt vackert. Det var rätt roligt.


Mot prinsöarna, över Marmarasjön i en liten båt

 

Jemma står vid relingen och det ser nog kallare ut än vad det är. Det är inte kallt. Tryckande, tung hetta och vi längtade ut på öppet vatten. Men Marmarasjön blir aldrig öppet vatten men ändå frisk luft och nya vyer. Man tar färjan från hamnen i Kadigköy för 3 YTL.

 

Ungefär exakt när denna bild tas går det upp för mig att detta är typ Medelhavet. Fast ändå inte. Men på samma breddgrad. Nu bannar jag mig själv för Istanbul har inget alls med Medelhavet att göra. Istanbul har något alldeles eget med Marmarasjön, Gyllene Hornet, Bosporen och Svarta havet.

 

 

Några andra var också med. Jag ser fram emot att åka denna färja när det blir mer höst, mindre varmt och mörkblåare väder, och inga turister. Bara tillsammans med alla tedrickande som måste fram och tillbaka. Båten var lastad med banankartonger med paprika, och med otåliga människor som ville iland.

 

 

Julia var med. Hon bor egentligen i Siegelhausen. Där har nästan jag bott också. Jemma dricker te och hennes klänning kommer från en liten, liten butik i Cornwall där damen som har butiken sitter och syr själv. Om det blir verklighet att jag och Koko kan överse brittisk landsbygd till våren har vi en inbjudan dit. Cornwall är små städer, kullar och gräs och kuster, stränder och klippor.

 

 

På Prinsöarna kunde man vandra längs med kusten, klappa katter, fota fåglar, gamla hus, träden där granatäpple växer, äta kebab och halloumi. Det är en ö utan bilar, men med många kyrkor. Hästar går på alla gator och vi såg flertalet vagnar med par på väg någonstans, som hem från affärer, till kyrkan, som att ta en taxi för att man är trött. Jag tänkte att det här är rätt amisch. Det var intressant. Namnet har ön fått för att man brukar internera prinsar här under Ottomanska riket, för att Sultanen skulle kunne regera ohotat. Bilar är förbjudna och länge har det varit något slags fancy resortort för välbeställda Istanbuliter. Nu var husen slitna, färgen repad och murbruk avfallet.

 

 

På vägen hem satt Jemma och jag i en dörröppning på övre däck och såg först solnedgång, sedan stjärnklar himmel och månsken som speglar sig i vattenytan och Istanbul som blinkar till och blir till ett glittrande hav av ljus som slickar sig upp längs med bergssluttningarna. Här kunde man prata om Cornwall, politik, bibliotekflörtar och annat som gör livet värt att leva.


Repris: Fredag eftermiddag

 

 

Välkommen att introducera er. Det här är en bild från i fredags när Marta, Sara, Marketa ch jag inte vet vad vi ska ta oss till. Första skolveckan är slut, vi träffade på varandra av en slump i kopieringsaffären, alla behöver sina kurspaket, mina är typ tjockast. Gender issues in history of Ottoman Empire och Turkish foregin politics är inte nådiga, 10 cm tjocka kurskompendier och några uppsatser på det. Jag var lycklig. Vi åt mat.

- Merhaba, Ege salata y Hellim, y su, lütfen!

Jag kan beställa grekisk sallad med extra halloumi. Rätt värt att vara lycklig för. Jag kunde dessutom beställa glass - dondurma. Att plugga turkiska är det bästa jag någonsin gjort., maschalla.


Marta är min spanska room-mate som nu ligger och sover efter en rätt hård lördagsnatt. Pluggar ekonomi och är typ världens sötaste.
Sara är den andra spanjorskan från Madrid, hon lär mig säga Matitio på spanska och lär sig själv kombinationen hot-heiss-het-snygging.
Marketa har precis påbörjat ett projekt på doktorandnivå och är dagens idol rätt många dagar i veckan. Kombinationen av att läsa 30 ects på masternivå, undervisa 10-20 timmar i veckan och på det göra forskning inom media och politik är rätt hård.


Mat är bra. Jag ska utöka mitt vegetariska ordförråd efter att nu ätit halloumi fyra dagar på raken.
Vi bestämde oss för att åka till Kadigköy senare och först gå på cocktailparty med alla internationella studenter. Efter att ha druckit rödvin och ätit pumpakärnor till diskussioner om situationen i Iran nu, så att jag höll på att börja gråta, gick jag hem. Idag hade jag fått mail från killen med iran-diskussionen som bad om ursäkt för högt intag av rödvin och ville ge mig journalistvän för mer info om Iran. Jag vet inte vad jag ska göra med denna möjlighet och det är jag som vill be om ursäkt för att omvärlden bara fuckar upp sig och för att hans vänner sitter i fängelse. I Iran. Det gör så djävla ont i magen.

Låta hjärtan bedra och bedragas

Det är hjärta, själ och styrka i allt vi gör.
Stort.
Och en styrka.
Och gör allt vi gör väldigt vackert
Ger dig en rakare rygg
I allt du gör
Du vet

Jag har inget hjärta, säger jag till dig
Men det är inte sant
Det bara orkar inte finnas där
Det vill för mycket

Okej
Det är förbannat mycket hjärta, själ och styrka i allt vi gör
På ett bra sätt, för hur skulle det vara bättre annorlunda

Och det är så det är för det är så jag säger det.


(Även om man ibland bara vill sitta på en stol och kolla på Greys Anatomy en hel dag, låta allt annat väcka gamla och nya minnen. Men så blir det inte. För om 30 minuter har jag lektion, min Genderklass, och det blir fint. Djävligt mycket styrka. Även om jag missar dugliga grejer hemma så är det dugliga grejer här. Och dugligt även om man sitter upp och ned på en stol en halv dag. Puss.)

Tell me wheater to leave or not




Livet går vidare. Det här är så många gånger tusen vackrare.
Än alla låtar om Köpenhamn, vänner i livet, kedjebrev som LW kan komma upp med. Ingen whiskeyröst för mig med körtjejer som aldrig får komma fram från vänstra hörnet. Hans böner om att höra, se honom är bara kassa undanflykter.
Crazy in love eller inte, nu ska Istanbul gå och lägga sig.
Life goes on, one could say.

Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen

Kom igen, hur ofta har en ny skiva av LW gått mig förbi?
Jag gillade inte Daugava, okej
Men vatten under broarna var en av mina viktigaste skivor
Elegi
Söndermarken
Låtar som blå ögon, fria vägar ut och av ingens frö är

En höst någon gång tidigt 2000-tal såg jag honom första gången
Så många gånger efter det
Speciellt en sommar med en bästa vän, längst fram, varje gång
Kom änglar i trädgårdsalongen med armarna kring varandra innan utspring på studenten

Jag finns i låtar
Inte desto mindre finns andra personer i låtar för mig
Jag kan de nog inte utantill längre
Men jag hör sökt upp platser, gator för att gå samma steg
Spenderat timmar för att veta mer om alla historier

Daugava kom till mig på tåget genom östeuropa för några veckor sedan
Jag förstår nu
Jag fattar ingenting
Att ha allt och förlora det på jakt efter frihet, eller dylikt

Efter 18 sidor litterär uppsats på sena gymnasiekvällar
Av mig översatta utvalda låtar till tyska för att imponera på mörkhårig man
Ibland som en profet, ledstjärna, rättesnöre, det enda som gick in
Mamma sa en gång; som en poet

Så kom igen
Jag är rätt chockad
Min kusin har det i sin ipod dygnet runt, hos henne hittar jag skivan
På jobbet i somras diskuterade vi medelklass-Lasse
Hur hans ord är desamma som de från radhusområdena med charter

Det är okej nu
Jag somnar inte osams med mig själv
Sockrar livet

&
"Det du gjorde med mig,
det var stort, det du gav mig.
Dina ögon var ett fritt fall
varje gång
Jag önskar
att du kunde se mig nu.
Tack, ta hand om dig."






Sharp insights into human nature

The recognition that no matter how far away

we think we might be from one another

in time and space,

we are still distilled from the very same

mixture of passion and compassion,

intelligence and foolishness.


Ugur Akinci om A Mind at Peace skriven av Ahmet Hamdi Tanpinar. En turkisk Ulysses och en lyrisk reflektion över Istanbul. Och bilden är från universitets campus när man går hem för dagen.

Bokcirkel: Det andra könet [i]

 

 

Just nu har jag en bokcirkel med mig själv. Jag läste aldrig Det andra könet när jag var 17 eller 14, och fick aldrig den där feministiska uppenbarelsen som får vissa att börja röka, skaffa dreads, ägna sig åt konst och naturen, andra bara att bli brilljant smarta. Det kan man tycka är gruvligt synd. Eller så kan man hånskratta. Eller så förstår man inte.

Men jag läser den nu. Man får gärna vara med i bokcirkeln, om man vill. Den är öppen för alla. Jag är bara på sidan 40 än så länge, i en svensk översättning från 1976. Har kommit fram till kapitlet om historia. Vi är på stenåldern och analyserar teknik, arbetets betydelse och det här med att få barn. Har också läst biten då de Beauvoir dissikerar Engels, att hans logik inte är tillräcklig. Jag gillar det däremot. Här serverar vi ett litet klyshigt citat.

"Det är motståndet från den gamla kapitalistiska paternalismen som i de flesta länder förhindrar att denna jämlikhet att förverkligas."

Men det räcker inte, och de Beauvoir vill inte göra det så enkelt att kvinnor underställs på samma vis som klasskillnader underställer grupper under andra maktutövande grupper. Och vad för grepp som mer krävs kommer hon att utveckla.

Vad som hon själv dissar rätt hårt är det första kapitlet med biologiska förutsättningar, och hur de skiljer sig mellan män och kvinnor. Hon ber om ursäkt för detta kapitel, men hallå? Hur många är det inte som undrar vad det är ens kropp gör? Jag tror att dylika insikter är mycket viktiga för att förstå sig själv. Och då får man av de Beauvoir en rätt skyst genomgång på typ 15 sidor om hur hormoner, kalknivåer, organstorlek, fertilitet etcetera hänger ihop och hur de påverkar din kropp och dig som person.

Vad man dock redan här skönjer är ett förakt och en alienation från den egna kroppen. Påståenden som att de flesta kvinnor inte känner igen sin kropp periodvis, att man inte vill kännas vid den etcetera är rätt sorgligt tycker jag. Någonstans tycker jag att man ändå måste ta sig makten och ansvaret över sitt eget liv, och dit hör att gilla läget. Vi är födda med de här biologiska förutsättningarna, och många av dem är helt fantastika. Så jag säger gilla läget, men för den del inte att man ska ignorera dessa biologiska förutsättningar. Här tror jag istället på upplysning för att skapa bättre kontroll och självkännedom. Och då hjälpte till exempel det första inledande stycket om den biologiska kroppen mig mycket. Så man skulle kunna säga att den gamla klyshan - kunskap ger makt - funkar även här. Det är din kropp. Gilla den och lär känna den. På något vis är det som att de Beauvoir låter den manliga kroppen vara normen och som något avundsvärt. Det gillar jag inte. Men visst, tesen i hela boken är att utreda vad det är som gör kvinnan till det andra könet, vad som har givit henne mindre makt etcetera. Och vad som då också gjort mannens kropp till norm. Kan man ändå få önska ett litet större drag av exotiserande? Återkommer.

 


en avhandling om alla kurser man skulle vilja ta med tillhörande aspekt att man gärna vill ha ett liv också va

Hej alla som faktiskt läser här! Hur mår ni, vad händer en vanlig torsdag i Jönköping, London, Norberg, Paris eller Stockholm? Eller varför inte nått mer otippat ställe?

Imorse var man tvungen att skrapa bilrutorna i Stockholm. I Istanbul man tvungen att sitta i skuggan. Ett litet missförstånd som kan klaras ut är att man inte dricker te för att det är kallt här, utan bara för att det är trevligt tror jag. Det är trevligt.
Starkt och bittert te i små glas tillsammans med små, spröda kakor med choklad i, som kallas cay-cookies till exempel. Samtidigt som man lutar sig tillbaka i skuggan och rådgör med sina kompanjoner om hur många kurser man kan lyckas få in i sitt schema. För mig är det enkelt, allt passar, mina kurser på masternivå är alla en gång i veckan á tre timmar.

Idag:
12:40 - 3:30 Modern political theory (Det var inte Zizek. Jag älskar det inte. Det var den stora frågan om vad som skiljer political theory från political science, och detta ska vi ta reda på genom att djupstudera Aristotoles, Machiavelli, Locke, Hegel och Carl Schmitt. Inte så upphetsande. Men ett tema för mitt examensarbete skulle kunna vara: "Kan Bourdeiu anses vara en politisk teoretiker, även om han inte trodde på att politik kan vara en medveten handling?" Typ. Efter att ha diskuterat lite med min lärare. Och erkänn att det skulle vara lite kul. Dessutom skulle jag då bara ta det basala från denna kurs och diskutera det med mitt teoriavsnitt från vårens c-uppsats. Det skulle funka tror jag. Dessutom verkar jag inte kunna få nog av Bourdieu, så det skulle rentutav vara bra för min hälsa.)

Imorgon:
12:40 - 3:30 Gender issues in the ottomanian empire and modern europe (dels ett historiskt perspektiv, men också situationen idag, med bland annat islam som givet inslag. Jag tror det blir grymt.)
3:40 - 4:30 Turkish

Så ja, det skulle nog kunna funka. Allt jag gjort denna vecka har varit sjuk intressant. Alla kurser kräver dock både readingreports eller dylikt, sam en midtermexam innan Bayram (som är festen aka en vecka ledigt som avslutar Ramadhan) men den tunga grejen är the exampapers - typ en 25 sidors uppsats. Men som alltid ska då framsida, innehållsförteckning, inledning/frågeställning, sammanfattning, slutsats samt bibliografi inkluderas, vilket tar bort typ minst 7 sidor. Återstår: typ 15 sidor tunga grejer.
Ja. Dylika saker tåls att diskuteras.

Men jämför med doktoranderna som dels har tre obligatoriska kurser på 10 ects styck, plus ska vara lärarassistenter i en klass på undergrad nivå på 10 timmar i veckan plus den lilla detaljen att de är här för att bedriva forskning. Det är tunga grejer det. Roligt är dock att jag får plugga med dem när de tar sina obligatoriska kurser. De är grymma förebilder/hjältar, vad som helst. Dessutom kan man fråga dom om råd.

Dessutom då, alla vill ha ett liv. Studier måste kompletteras av ett liv. Det är en liten utmaning. Jag tror det blir nice.


puss puss, trevlig torsdag på er.
Nu ska jag skriva turkiska glosor, kolla på greys, äta middag, träna eller what ever!

Vad man tänker på en helt vanlig morgon medan man dricker sitt te

Sitter här och funderar på om jag ska love-boosta lite.

Igår när jag pratade med ena storebror så frågade han: "Vad är liksom känslan när du vaknar?"
Idag är torsdag, en ganska ledig dag förutom att jag ska smyga förbi "Modern political theory" (och jag vet att jag kommer älska det för vi kommer säkert prata om Zizek och det är en av mina favoritsaker att prata om...)


Och känslan? Slänga undan täcket och ropa "upp och hoppa" till min spanska roommate. Eftersom det är jag som gjort hennes schema vet jag nämligen att hon måste gå upp, men inte jag. Det har gått en vecka och jag vet att jag kommer sakna sjukt mycket att ropa dylikt åt någon, är nämligen ganska underhållande. Resterande samtal sluddrar vi fram på engelska. Det tar fem minuter att komma fram till vad klockan är.


Om en vecka kommer jag inte vara ledig på torsdagar, men idag är jag det. Även fast jag är här i en relativt fantastisk stad gör jag ingenting. Ganska nedvärderande mot mina aktiviteter iofs eftersom jag faktiskt har ägnat hela morgonen åt att förstå www.surfthechannel.com och för att ladda ner Greys Anatomy s5e19 och s5e20, eller streama då som man skulle kunna säga. Hejsan hoppsan, nu är s5e19 nere och det kan man kolla på efter att man diskuterat Zizek och andra grejer. Kanske helt enkelt kan hänga på den där kursen bara för skojs skull.


Äta evighetslång frukostar samtidigt som man påminner sig om att herr professor för turkish foreign policys bestämde att jag hädanefter måste läsa minst en turkisk morgontidning om dagen + NY times + Washington posts + the Economist. Han är verkligen USA-centrerad! Herregud. Jag bestämmer härmed att DN, Fokus och Dagens Arena absolut ska läggas till, om dylikt kan ju herr professor tyvärr inte veta. Sedan är då min fundering vilken europeisk tidning som bör läsas? Någon brittisk kanske? Vilken? Och någon tysk? Jag ska fråga mina tyskar! Och sen önskar jag att jag kunde läsa den stora franska vänstertidningen. Tänk vad vis jag skulle vara då. Ja. Detta har jag funderat på. Tips någon? Förövrigt undrar jag verkligen varför han, herr professor, inte ens nämnde exempelvis Al Jazeera eller dylikt, kan han verkligen vara så västcentrerad att han inte tyckte att det var nödvändigt? Ett annat alternativ är kanske att dylik mediabevakning är en självklarhet här i denna region, men att man måste pusha lite för de västerländska medierna, för att undslippa etnocentriska studenter? Jag borde ha frågat! Jag behöver ju ha de bästa tipsen om vad man ska läsa här!

Och när jag gjort detta har tiden runnit iväg, klockan är kvart över tolv och jag sitter fortfarande i någonslags softa kläder som jag fått som gåvor faktiskt. I love NY i kombination med olivgröna byxor från Israel/Palestina. Det känns som att jag försöker lösa all världens konflikter med min klädsel, eller så låter vi det enbart vara en reflektion kring mina vänners val av resmål. Jag älskar mina presenter, vänner och deras resmål också. Och nu ska den här dagen få sin andra andning och kicka igång på riktigt.
Måste verkligen skynda mig. Eller rättare sagt klä på mig något mer sofistikerat, typ ett par jeans, och slänga en väska över axeln och ha ett block att anteckna på i väskan, något åt det hållet.



ps. I Sverige kan man aldrig prata om Zizek förutom med vissa utvalda runt det runda bordet typ. Här läser Thomas en bok av honom, här är killen som har ett bokbord i Nevizade doktorand i politisk filosofi och säger "ehm, He's quite popular, so". Killen som var doktorand i politisk filosofi var dessutom i Malmö förra året. Som preformance artist vid European socialist forum. Vi blev genast mycket goda vänner och han sa "Vi ses igen, jag brukar alltid hänga här, vid mitt bokbord". Himla trevligt tycker jag.

Onsdag, andra veckan, det är nu det händer

- Har haft "Turkish foreign policys" och min första kurs i turkiska
- Har betalt räkningar
- Har varit på gymmet för sjätte gången
- Har pratat med bror, hanna&sidsel, syster (I <3 skype)
- Ätit omelett och druckit te
- Blivit rejält upprörd över vissa accidenter
- Anmält mig till Istanbul Maraton
- Klappade inga hundar idag
- Ätit lunch med en äkta turkisk student i computerscience
- Fortsätter att fascineras av alla mångfacetterade tyskar som finns bland Erasmusstudenterna
- Beundrat ytterligare en solnedgång
- Mailat en chefredaktör med klargörande om text och bilder
- Läst första sidorna i Ahmet Hamdi Tanpinar - "A mind at peace", en Ulysses över Istanbul
- Postat sjukt mycket brev
- Lyssnat på Billie and the vision - Summercat på AKbank här på campus
- Druckit te och ätit te-kakor


Ska sova.
Puss&kram
/Yours truly

Istanbul Eurasia Marathonu

 

Om 16 dagar kommer jag och Jemma springa över den där bron för den här kvällen anmälde jag oss äntligen till Istanbul maraton. Egentligen ska man ösa på med massa duokontinetal euroasia grejer eftersom man kommer springa maratonet över två världsdelar etc. Varken jag eller Jemma är väl direkt några maratonlöperskor hehe, men personligen kan jag inte tänka mig något coolare sätt att se Istanbul på. Fatta den här sightseeingen, över 42 kilometer på en dag. När det blir jobbigt kommer jag tänka på: 1 - det är sjukt vackert. 2 - Jag är här! 3. Alla gator är avstängda, undantag ges för fotgängare på den där bron, det kommer vara en once-in-a-lifetime upplevelse. Eh.

Är så oerhört tacksam och glad. Även om allt inte är frid och fröjd. Även om man möter elitister och latmaskar och etcetera så är livet djävligt vackert. Och ett par trötta fötter i träningskor är kärlek, till livet. Och det fina i att jag kan sätta Marta Fernandez som emergencyperson även fast vi bara kännt varandra i en vecka. Endorfinkicken av en sån här grej är total och räcker i flera månader, om man nu inte typ bryter benet, får skavsår, löparknä eller andra grejer som kan vara i vägen.

Men okej, om någon som råkar läsa detta har något tips om hur man bäst klarar sig igenom ett maraton så tar jag tacksamt emot! Hur mycket pasta/ris ska man äta? Vad ska man ha i sina fickor? Jag behöver gel! Och kramplösare! Och helst snälla, astuffa personer som hejar.


RSS 2.0