Tisdagspassionerat tal till vardagen

Kan man inte tycka att det är nedrigt att världens längsta att-göra-lista dyker upp den här veckan? Saker som hopat sig, nageltrång, RAF kommer äntligen hända, Tvärdrag bara kickar as med böcker och huspoeter, möten hit och dit, affischering tills man stupar i säng.
Så, men solen skiner ju samtidigt. Och man kan äta glass.
Lunch på balkongen i solen. Tänka fina tankar och bara vara överdrivet svart inombords så att det inte går att ta sig själv seriöst.
Läsa böcker i balkonger i solen.
Hålla alla tummarna man kan för kära personer på operationsbord, tacka livet lite och bära fanan högt. Det är så det måste vara. Hur skulle det annars vara?

Men bäst är att ta paus från detta och bege sig hemifrån. Så nu ska jag hem till Elina och träffa henne och alla kreativa stickare, dessutom Fanny som kommit hem från Thailand - hur coolt är inte det - och Hanna och mycket mer.

Idag är Uppsala alive and kicking.

Livstecken och tecken på liv

Välkommen tillbaka.


Det har varit tider för att sitta i fotöljen. Baka kakor. Kolla på Greys. Skriva tentor (goddammitdetvarjobbigt. Compartive politics of the middle east = slut!).

Men även tid för en och en halv veckas påsklov. 21 ägg har hittills ätits. Kokats, stekts, smashats. Inte in i väggen. Långa promenader med hund, hundar. Vänner på besök, nästan hela familjen samlad. Läst Anne på Grönkulla, de delarna när hon pluggar på högskola, har friare och är lika gammal som jag fast för 130 år sedan. Känns inte så hemskt annorlunda.

Annars då?


För er som inte visste det, jag är djävligt huslig.  Här några tecken på det;

1. Stekte nyss ett ton champinjoner, grejade en omelett (utan povel ramles bästa recept), slängde på ost, provocerade min syrra att slänga en chokladkanin i väggen för att få den att gå i 1000 bitar. Det gjorde den inte, så vi åt upp den som den var, rädd att hunden skulle hitta små bitar och bli sjuk.

2. Vi var och fikade på kafé Kaka här i Norberg. Sörgårdste (som brukar vara slut i alla affärer men inte här) tog jag, Koko tog cappucino. Två sotare var också där, den ena såg hemskt trevlig ut. Han åt en kanelbulle till lunch. Också hemskt trevligt. Den andra åt bakad potatis med en gul rör som såg hemskt svårsmält ut. Annars var det lugnt på stan.

3. Håller i detta nu på att baka detta bröd:

Kalljästa hurtbullar
2 dl fil eller annat
2 dl kallt vatten
1/3 paket jäst
1 msk kallpressad olja
3/4 msk salt
1 msk honung
1 dl krossat linfrö
1/2 dl vetekli eller annan kli
1 dl rågsikt
4 1/2 dl dinkelsikt

Rör man ihop fil, vatten, jäst, olja och salt i en bunke då.
Tillsätt resten. Rör. Ställ in i kylskåp lika lång tid som en natt varar.
Tar man ut bunken ur kylskåpet när tiden är slut, häller upp degen på mjölat bord, ugnen står på 250 grader. Tryck på degen! Dela den i ojämna bitar! Släng in plåten, men också 1 dl vatten på botten, grädda 10-13 minuter!

Jaja det här brödet verkar smidigt och enkelt. Att det kan bakas beror på att jag är hemma och att här finns dinkelsikt, vetekli och sånt. Men kanske nått för St:Johannes också?


ps. Ägnat denna dagen åt att lyssna på följande låt: Klicka på den här länken, tryck på på play. Kolla också på video om Tokyo.


RSS 2.0