Måndag eftermiddag

Det är måndag och inte början på något utan snarare slutet.
Nu ska jag bara packa ihop alla grejer och gå. Diska temuggar, slänga skräp etc. Vika ihop papper och plocka ner tidningar.
Sista dagen på jobbet ingår bara fika, redmöte, sushi och massage. Jag lyssnar på indiedrottning alldeles för högt. Och säger hej då.

Tack tack världens bästa sommarpraktik. För allt jag lärt mig, för ett eget skrivbord, för en kaffemaskin och för att få vara med människor som är alldeles ouppnåbara samtidigt som så mänskliga. Och för en väldigt bra balkong att äta lunch på.

Hej då bo i en kappsäck, nu flyttar jag hem i två veckor. Tack alla fantastiska hem jag fått övernatta i. Hos Maja&Gurkan, Susanna, hos familjen Hägglund, hos Kalle och Leah, hos mormor och morfar och hos Lasse och Carro. (Man vill ju bara få äta frukost hos det här gänget jämt.) Men att äta frukost i solen på en bänk med DN och hembakat bröd och lingonsylt hemma hemma hemma är så bra. Så det ska jag göra nu. Sen, någon gång, ska jag fundera vidare på hur det är med för korta andrahandskontrakt som gör att man blir dumpad på gatan.
Ska bara åka till Uppsala och det kommer kanske bli sorgligt. Och det är terminstart, födelsedagar och flytt och där hör man inte till längre.

Nu ska jag köpa en kamera, boka en interrailbiljett, ta emot mitt visum och äta massor med mat och få sjuklig resfeber. Men först av allt möta upp praktikanten på Arvsfurstens palats. Sen Uppsala & tåget norrut och fundera på om jag ska skriva nått roligare nästa gång.

Puss&hej

Kom ihåg mig då - Ett tribut till dig

Jag lyssnade på "kom ihåg mig då" för inte så länge sen och tänkte på dig. Att jag alltid kommer ihåg dig. Och att jag egentligen skulle vilja dela allt brilljant, all tragikomi och alla nederlag, med dig. Eller så inte. Eller med någon som du. För att i nästa stund tänka att det finns egentligen många som är som du för mig, och ändå inte. Jag tycker om dig, det blir en speciell position i mitt hjärta. Någon att bli arg på, någon som ges en för stor plats, ja du vet.
Och jag lyssnade på den där låten och tänker på den gången när vi satt och pluggade med våra likadana böcker och våra likadana miniräknare och det bara var ren krass frenetisk någon slags gemenskap. Och det var Winnerbäck all over. Sommaren efter såg jag honom fem gånger. Sen dess aldrig igen. Jag bröt det bandet och det var inte längre Ternheim åtta gången per år eller de där djävla tårarna till SIgvardsson. Det finns andra i mitt liv, men med samma funktion.

Bon Iver när man sitter på regniga bussar och tycker synd om sig själv.
Anthony and the Johnsson eller Rufus Wainright för samma ovanstående tema.
Hjaltalin när man bara måste få sig själv att le.
Joel Alme för att retsamt gå längs med kullerstensgator och hålla med, you were always on my mind, guess I should have told you.
Parken för att Uppsala är så vackert och samtidigt så fult.
Krunegård för att ibland gör man rätt, ibland gör man fel och det får man leva med.
Och Bo kaspers orkester för ibland vill man bara ligga på en soffa och gråta en hel dag. Och då är det okej också.
Sen när man kommer över det här och alla killar med gitarr så kanske man vill prestera nått och då hamnar jag osökt alltid hos Frida Hyvönen och kanske allra mest Birds och det hela blir bara så genialt.

Och då var då och nu är nu och det lever man med och framtiden kan te sig så djävla lockande och allra mest har jag lärt mig att och man får hålla på med något man tror på vad gäller ett större perspektiv så går det att finna mening i det mesta. Till och med teoridelen på sin c-uppsats eller frukost utan att ha något att äta. Tack för det och för mig och för idag.

Nu ska jag plocka ihop skrivbordet och ta min dator och gå ner till konditori Hurtig och köpa de mest färgglada bakelserna och ta t-bana till middag och etc.
Puss&kram


Man har inte varit i alla städer idag

- Försöker lyssna på Jonathan Johansson.
- Såg Monas sommartal idag eftersom jag lurade med mormor dit. Hon ville köpa klänningar. Jag ville dricka te och lyssna på tal.
- Packar-städar-tänker på alldeles för hög nivå.
- Laddar ner VLC så att jag ska kunna börja se säsong 5 av Greys Anatomy, sorgligt nog inte längre måndagskvällar hos Susanna.
- Var på teater, Jag är din flickvän nu. Finlandsvensk baserat på Liv Strömqvist, Nina Hemingsson och Kristina Lugn. Så genial, rolig och sjuktligt bra. Andrea sprang ut i regnet för utomhusbio vid Slussen medan jag och Jenny tog en öl och brownie för att spana in Jonas Hassan Khemiri som spelade låtar från sin dator eller så. Himla snygg kille alltså. I baren hängde också Maria Sveland och hela kvällen hade vi ändå bara pratat om hur man nu ska kunna ha det med öppna relationer som tema. Trevligt.
- Nu lyckades min dator starta igång En hand i himlen. Tack.

Nej men visst. Det är en dag imorgon också.
Puss&hej

en fredagkväll

Att göra ikväll:
Läsa om Anita Gradin och hennes arbete för att få upp kvinnofrågor och jämställdhet på den politiska agendan i Sverige och internationellt.
Att läsa om den manliga mystiken - en slutgiltig genusanalys av Inger Edfeldt.

Äta middag, dylikt, du vet.
Eller så ska man städa, packa, göra rent, blir klar etc. Så att man kan flytta. Blir galen. Blir galet trött på detta.

Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)

Skriver om Annelie Jordahls bok här.

Fascineras av:
- Redogörelsen över hennes bekantskapskrets och hur levande samtiden då blir.
- Böckerna hon läser och påverkas av. Jag har själva läst CJ Almqvist, Brontë, Goethe, Benedictsson men inte Leffler, Gorkij, Collett, Bremer, Ibsen, B Bjǿrnson, Barrett Browning, G Eliot. Här sätts denna litteratur i ett sammanhang och så himla mycket mer förstår jag den tiden . Älska historia.
- Hennes olyckliga kärlek. Så klart. Och hur kvinnan ger så mycket till mannen, så som Jordahl beskriver det. Om det intellektuella utbytet, men inte det fysiska.
- Stressen, hennes psykiska ohälsa, prestationsångesten.
- De små glimtar av hennes geni som ges.



Tänker på Victoria Benedictsson och hur hon tog livet av sig, och Nina Björk som skriver om hennes litterära bidrag i Fria själar.
Tänker på särartsfeminism, moderligheten och manninor och på var vi står idag?

Puss&kram

ps. Detta är en bok för sträckläsning. Bland annat i uppförbacken Tegnergatan mot Drottninggatan, runt hörnet och två trappor upp. Gick även utmärkt till Patrik 1,5.

Mitt hem är min borg

Pratade precis med Josefin på Way out west. Hon stod bland kranar i Göteborgs hamn. Rätt många som är där. Men inte jag. Hänger istället i en lägenhet som måste städas tillsammans med andra som inte heller vill städa och vad vi då gör är att sätta på Patrik 1,5 för tredje kvällen på raken.
Igår kväll som bakgrund till politiskt korrekta samtal och scones med körsbärsmarmeland.
Ikväll som bakgrund till läsningar av Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). Jordahls bok har fått så djävla strålande recensioner och jag kan bara hålla med. I DN recenserar Martina Lowden, i SvD Gun-Britt Sundström. Det är två tunga aktörer det, smått geniala. De 23 sidor jag läst är magiska, den första sidan har jag läst om tre gånger. På något vis lyckas hon beskriva känslan i relationen. Alltså den relationen när man är så fascinerad av motparten att man inte kan andas, än mindre se den personen i ögonen. Där är jag experten, när spänning infinner sig är man ju död. Eventuellt brukar reaktion vara att stirra ner i backen, rygga tillbaka och flytta mina händer till andra sidan månen. Eller så. Eller bara gå. Eller skicka idiotiska sms. Ja, du förstår.
Och jag tycker att hon fångar det där. Det nervösa i en relationen du så gärna vill ha, värnar så djävla högt, som är så smart och där man tappar andan av det intellektuella utbytet, ja du vet. Om du gillar sånt kanske du också borde läsa Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet).

Nåja. I framtiden, typ imorgon ska vi flytta härifrån. Aldrig mer Södermalm, Sofia kyrka eller Bondegatan. Nu ska vi någonannanstans. Andrea till Uppsala, jag till Istanbul. Tid att tänka på annat, etc.

Om man säger så här. Fasta hyreskontrakt i Botkyrka får vänta. Jobb och sånt. Nu ska vi ju kolla på Patrik 1,5 för tredje gången på tre dagar.

Puss&kram

Det är som om du inte fanns


Jag har en förkärlek till låtar som handlar om brev. Det är väl nostalgin antar jag, det är att sjunka ner i gamla minnen, och tänka på det där som man aldrig sa men ville säga. Och det finns massor. Dels massor låtar om brev, dels saker man ville säga men aldrig sa. Om du förstår.

Det här är live och jag vet inte om jag var där. Men kanske. Thåström är genial. Tycker bara om musik som faller under den kategorin, den geniala. Och så mycket mer, den här låten är så mycket mer. Sköt om dig, skulle man kunna säga om brevet man aldrig skickade. Eftersom vi aldrig pratar, eftersom vi aldrig ses.

Och sen vill man bara gråta för att det är så djävla vackert.

På västbanken sjukt mycket nytt

Hanna och Sidsel kom hem från Israel i förrgår natt. Vi fick hänga och äta krusbärskakor några få timmar medan de packade upp sjalar och vattenpipor tillsammans med kartor över västbanken. Det är måndag natt och brytpunkt. Världen måste se Gaza och Västbanken, hur fundamentalistiska bosättarna är i konrast med vanliga israeler. Hur en bosättare kan vara galningar från USA som bestämt sig för att gud har gett dem marken, och hur de kan åka till Palestina för att återerövra den.

Idag har jag publicerat ett gäng av Hannas bilder från Hebron, på bosättningar och på checkpoints för att kunna illustrera den bosättningspolitik som förs idag, och vilka konsekvenser den får. Kolla in redaktionsbloggen här. Dagens Arena skriver om bosättningspolitiken idag, och om hur det eskalerar med situationen i Jerusalem. Jag visar ytterligare några bilder.

Foto: Hanna Henniker Heaton

Det här är Hebron med sin extrema situation. Hebron är den enda staden med bosättningar mitt i centrum. Här måste människor sätta upp skyddsnät mot de stenar, urinfyllda flaskor och det skräp som kastas på dem av bosättare.


Foto: Hanna Henniker Heaton

Här försöker man reparera den väg som förstörts av israeliska soldater. Soldaterna bygger upp en meterhöga vägspärrar av grus och stora stenar, för att förhindra trafiken. För att laga vägen har man några käppar och sin egen kropp.


Foto: Hanna Henniker Heaton

Ett palestinskt hem där bosättarnas elledningar går rakt över, i högra överkanten på bilden ser vi staketet och vi vet att hus, checkpoints och husvagnsbyar omringar. Människor som lever här beskriver bosättningspolitiken som cancer som sprider sig och tränger in överallt. Här har man den på sin egen bakgård.

två svenska filmer som inte är dåliga

Inser att natten blev för hård för mig. En promenad Bondegatan upp och ner, jag hyrde Patrik 1,5 och I taket lyser stjärnorna. Den första filmen var bra, jag skrattade men kunde samtidigt inte förstå varför man ville bygga så mycket på kulisskänslan, samma som Pingpongkungen hade, eller vad den filmen heter. Att man placerar historien i en surrealistisk ickevärld, men absolut, poängen är att dra det hela till sin spets. Men hallå, bögpar som vill adoptera finns på riktigt, man behöver inte måla upp den här pastellfärgade världen med tomma väggar för det. Kan också vara så enkelt att producenten önskade efterlikna geniet Roy Andersson och all den tragikomik som visas i hans filmklipp. Allt är grått, enkelt, men det är ändå inte Patrik 1,5. Jag vet inte. Det känns mest b. Men roligt ändå. Lilla killen kunde allt om blommor. Det var en intressant kontrovers i relationen mellan Göran och Sven, den var så extremt ojämställd. Ett försök till att problematisera bilden av bögpatriarkat, antar jag. Att undergivenhet inte är könsbundet, hoppsan. Musiken var trevlig. Och jag älskar slutet. Är en sucker för sådana slut.

Den andra filmen var bara för sorglig och det visste jag att jag skulle tycka. Men Jenna äger, hon är ingen mes och hon dissar Sacke helt riktigt och satsar på sin mamma och även på sina vänner. Sacke är bara en grabbig looser som försöker impa på Jenna med sin coola bror och sin musiksmak. Typisk djävla kille. Hon utstrålar någon slags inneboende styrka och kred till henne för att hon är så tuff hela tiden. Det är en bra skådespelare. Sen tycker jag om att de låter mamman dansa järnet till Hello Saferide i en klädbutik, hon faller ihop och tragik men det är en så fin scen. Filmen inleds med Lykke Li - Until we bleed. Lykke är ett musikaliskt geni. När jag såg henne spela för nått år sedan blev jag så imponerad och glad. Dessutom gör hon intressant musik. Secret Service med Oh Susie gick på repeat när filmen var slut. Om kärlek som är varm och förstående samtidigt som den är iskall, när man är 17. Ytterligare en av alla dessa låtar för de ljuva 17-åringarna. Bästa tiden. Har aldrig varit kär som jag var när jag var 17. En väldigt påflugen påminnelse om hur det var att vara kär på högstadiet, och hur naivt det hela var. Jag råkade säga att det var bättre då, att man kunde lita på systemet. Men hallå, då om någonsin var det lätt att vara del av fult spel, otrogenhet, alla killar var as och man blev objektiserad och antastad. Det är värre nu. Kärlek var inte vacker i Jennas värld - frågan som snurrar är; Vad ska de med killar till?
Och så fruktansvärt sorglig film. Det värsta är hur tydligt man visar att man inte kan hantera en sådan sorg. Har fortfarande huvudvärk eftersom jag grät så jättemycket.


Det var en hård natt nerslängd i en fotölj med fotpall och rooibusthe med smak av vit choklad.

pusshej

Handen på hjärtat anno hösten 2009

Handen på hjärtat var en klubbsatsning i våras. Man körde någon slags turné genom hela Sverige från Umeå till Jönköping, typ. Men hallå, det var grabbigaste någonsin. Franke, the (International) noice conspiracy, Deportees, Gustaf Spetz och Jonathan Johansson. Är det någon som ser logiken? Ibland får man höra att det finns tjejer på scen, som kanske körar etc, ibland får man höra att det inte finns några bra kvinnliga artister, ibland får man höra att de spelar på andra scener, på andra klubbar. Men jag pallar ändå inte utan vräker ur mig dessa desperata meningar som är början till mitt feministiska manifest som ska knockas in med hammare i Uppsalas klubbvärld.

Så här skrev jag om saken för ett halvår sedan:

"Publiken kommer bestå av alla uppsalas kvinnliga studenter som passar på att roa sig en natt. Sen går de vidare med sina liv och skaffar sig ägbra liv och en snygg man, trots lågkonjunkturen, trots att det klommer vara fucking februari. På scenen står den ensamma grabbiga killen. Känn dig inte som ett objekt. Den som dansar snyggast äger. Faktum är i kommentarerna på hemsidan för klubben handen på hjärtat så lyfts frågan varför Luger nu nödvändigtvis måste köra sin grabbiga turné. Vart är de kvinnliga artisterna? Banden beskrivs som killen hit och killen dit, grabbgänget du var rädd för osv och det är säkert sant. Så om nu detta blir succé och Luger kör detta en gång till så blir det med Jenny Wilson, Frida Hyvönen, El perro del mar och Lykke Li eller vem som helst men inte bara grabbgängen du är rädd för. Svårt, så svårt för du åter och åter igen höra när du frågar varför det aldrig bokas kvinnliga artister. För de finns inte. Självklart säljer unga heta män. Men unga heta kvinnor säljer också."

Man stod knappt ut. Förutom, förutom med en sak. Jonathan Johansson kan vara det mest intelligenta som släppts fram 2009. Det är fruktansvärt vacker musik helt enkelt.





Luger. Nu i höst, om ni inte rycker upp er. Då spyr jag. På allvar.

Och det jag ser när jag tittar gör mig riktigt förbannad Vi är på väg någonstans och jag vet inte vart Hoppas vi kan komma på det medan planeten är kvar Prylar, grejer, saker är det något att ha? Men är det sår i hjärtat på dem måste dom plågar oss bra.





I torsdags träffade jag Timbuktu på SSUs kongress och det var ju fint när bandet satt där och käkade chokladtårta och gav varandra massage. Detta band stödjer teorin att blås är det nya svarta. Jag fick fota, Elin körde igenom intervju med Jason Diakité som på allvar ifrågasätter konsumtionssamhället och på sitt sätt. Det äger. Göran, jag älskar livet, det är därför jag skriver - från Ett brev som riktar sig till förre statsministern. Vänta inte.  Ring ett fredsamtal. Gör vad som helst för att ställa det rätt igen. Om han var ledare, ledde han oss rätt, så många vägar leder fel. Detta är en av de störste politiska poetrna av idag. Göran lyssnade knappt, då är det ännu mindre troligt att Fredrik gör det. Livet är hopplöst. Man kan dekadent luta sig tillbaka och skriva tills botten är nådd.

För vem bestämmer rätt och fel när moralen är död
Och folk mördar ju varandra för sitt dagliga bröd
Staten backar bakåt, företagen tar över
Och dom pratar massa prat men ger oss dåliga löner
Så mycket skit att man kan tro miljoner magar tömts
Så dom tvingar oss simma runt i ett hav av lögn
Sanningen är numera ett minne blott
Varje sak vi lägger till så försvinner nåt
Ja, detta mina damer och herrar är vad vi är
Men jag hör gubbarna på TV säga att dom vill ha fred

ur Alla vill till himmelen men ingen vill dö

Lyssna mellan raderna om hur det handlar om den här djävla nationalekonomiska skapelsen till människa som aldrig, aldrig blir nöjd. Där inget är heligt, där man roffar åt sig och man bara vill ha mer. Du är aldrig nöjd, och att vi lever här och nu mitt i allt detta är inget annat än hemskt. Jason, Nina Björk bor mindre än två mil från dig. Ring henne och bjud upp till duett.

Nu blir jag upprörd.
Puss&hej



In every day that dies there's a promise broken




Ett roligt uppdrag. Asha Ali spelar på V-Dala nation i höst, närmare bestämt den 19 september på höstens andra Velvet. I somras spelade hon i Almedalen, innan Lars Ohlys tal.
Jag lyssnar in mig.
Kör spotify för fullt. Får göra en intervju.
Och tänker att här är det kanske äntligen en musiker som kan få prata politik i Landskapsposten.

Pusspuss

Snart är det inte sommar längre

Världens finaste sommarregn öser ner utanför fönstret och jag korrläser statistik och funderar på den fulländade rapporten. eh.
Nej. Postade äntligen brev till CSN x 2 och en skiva som jag brände ut för så länge sedan. En julklapp daterad femte januari 2008. Skickade den nu. Bättre sent än aldrig. Och det var en sjukt bra skiva. Absolut 2007 hette den. Med Magnetic fields, taken by treas, regina spektor, TTA, Björk och annat dansant. Användes som soundtrack till packning av elva kartonger böcker. Användes som inspiration för att i lördags kväll skriva reportage om EU-parlamentariker. För att göra livet lite vackrare. Uppsala gjorde sig på så vis. Med milkshakepaus, pannkaksfrukost, Bryggan och Taket och balansgång på tacknockar med utsikt över stan.

Och CSN bara måste ge mig rätt papper och så för att jag ska kunna få himla visum så att jag kan dra. Igår sa Ivar att han inte fått sitt visum ännu, fastän han varit där för en månad sedan. Det beror på att alla haft semester och inget annat bestämmer jag. Annars är man ju rätt körd och jag sitter där med mina learningagreement och vaccin mot tyfoid, turberkulos och hebatit A, B.


Tack och hej. Nu ska jag jobba aka planera en reportageresa till Uppsala.

Puss&kram

Hej och hejdå Uppsala.

Sitter högst upp i Uppsala konsert och kongress och blickar ut över Uppsala. Att komma hit igår var verkligen så konstigt. Min cykel stod kvar där jag lämnade den för två månader sen. Samma sunkiga lakan i sängen, samma blommor som blivit vattnade alldeles för lite men ändå var jättegröna. Ni vet, som att livet stannat. Som att det drog i mig och ville att vi bara skulle fortsätta. Men nej, hela mitt jag skriker nej. Vi ska någonannanstans nu.
Och nu sitter man här högst upp i det är schabraket och skriver texter frenetiskt, det är Kongressnytts redaktion, med fem datorer och en fet kopiator som står på dygnet runt. SSU har kongress i Uppsala, man beslutar om sjukt mycket progressiv politik, och vi skriver.

Igår såg jag solnedgången från sjunde våningen, röd som ett stoppljus gick den ner över Svartbäcken.
På något plan gör det ont i hela magen. Livet som stannade.
Värre än när jag såg Antichrist.

Men att få packa ner Uppsala i banankartonger kan bli bra.
Solnedgången var ju snygg.


Puss&hej, nu ska jag fortsätta skriva krönikor och debattartiklar. Sen fota Timbaktu som uppträder ikväll.

Tisdag den tredje augusti

Ska gå hem från jobbet. Har delgett bloggen två kanske tunga inlägg om Verklighetens folk och om Ickefrågan i valet 2010. Käkar godis. Vill gå förbi Whyreds Outlet här på Drottninggatan. Blir nog apoteket istället.
Drottninggatan sedd från backen upp mot observatorielunden är kanske Sveriges roligaste utsikt. Noll människor där uppe, en miljon turister och glidare runt Hötorget / Plattan / Åhlens.

Äter middag istället. Det är åt andra hållet.
Puss&kram

Locket på - arbetslösheten en ickefråga valet 2010 enligt Alliansen

Man kan prata om arbetslösheten, man kan prata om huruvida den kommer vara viktig i valet 2010 eller inte, men i slutändan blir det hela rätt löjligt. Det här är den viktigaste frågan för människor, att ha ett jobb som stomme till sitt liv. Idag är det så. Det händer inte dig, inte fören du är där. Så länge du är frisk, så länge du har ett jobb att gå till kan du inte föreställa dig Så länge du har det funkar du, utan det funkar du inte.

En tredjedel av dem som går ut gymnasiet idag får inget jobb. De kan ju flytta utomlands, skaffa sig erfarenheter eller så, menar Reinfeldt. Som vuxen kan du ju flytta om får sparken. Som sjukskriven kan du ju förtidspensionera dig eller jobba ändå.


Jag läser en rapport som Alliansfritt Sverige publicerade igår.


Varför är arbetslösheten hög i Sverige?

Man kan skylla på LAS.
Man kan säga att det inte hade varit bättre med en socialdemokratisk regering.
Man kan till och med säga att man inte kan göra något alls, att marknaden ska regelera det hela.
Säga att man inte ska något något alls, ja, om man säger det och menar det, är man åtminstone ärlig.
Men man kan inte säga något alls.


Bloggar knutna till moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna tar upp arbetslösheten i 1 av 100 inlägg enligt rapporten som Alliansfritt Sverige gett ut. Som att det vore en ickefråga. Som att det inte spelade någon roll att var tredje ungdom mellan 18-24 år var arbetslös. Som att varsel var en naturlig följd av marknadens självreglering.

I de inlägg de ändå skriver skyller man på LAS, och man säger att det inte hade varit bättre med en socialdemokratisk regering. Och man säger att arbetslösheten är överdriven, i ett fall att den egentligen ungdomsarbetslösheten skulle vara det halva av dagens siffror.


Man borde prata om finanskrisen och vad den gör med minskade statliga intäkter för offentlig verksamhet. Och för företagen, hela det kapitalistiska systemet. Om hur det är uppbyggt, vad det gör för människors trygghet. Att prata om arbetslösheten kopplat till den otrygghet ett kapitalistiskt system skapar. Ideologisk diskussion som man inte pallar att ta. Politiker är företrädare för folket, och man borde gemensamt ställa frågan om vilket samhälle man vill ha. Trygghet i form av sysselsättning, kanske man skulle säga. Man kanske måste ta politiska beslut som kan matcha människors önskan då. Reinfeldt har sagt det själv - Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb.


Det här var tre år sedan. Vad säger man idag? Ingenting.



Här är siffror från rapporten Locket på. Ladda hem den här.
(Det hela får i dagarna stöd från höger.) 

Parti

Bloggar

Inlägg

Inlägg om arbetslöshet

%

Moderaterna

150

2639

28

1,06

Folkpartiet

68

1331

32

2,40

Centerpartiet

78

1474

18

1,22

Kristdemokraterna

96

1628

5

0,30

Totalt

392

7072

83

1,17



Detta inlägg är ursprungligen publicerat på Tvärdrag.

Vanliga människor är inte psykiskt sjuka och ser heller aldrig vandalism.

Vad är vanliga människor, Hägglund? Vilka är verklighetens folk?


Den frågan ställde jag mig många gånger i juli månad. Här i Norrtälje tidning och här i Allans Edwalls fotspår och här när Markus Birro kallar Hägglund rebell och här om hur kulturen egentligen ska finanseras.


Nu har han svarat, och DNs Henrik Berggren har kommenterat.

"Sådana som just nu gräver i trädgården, går på loppmarknad eller tar barnbarnen ut i båten"


Vanliga människor gör trevliga, angenäma saker. Till skillnad från andra människor som gestaltar psykisk sjukdom, vandalism ochg andra obehagliga fenomen som inte förekommer i "verkligheten", är Berggrens kommentar. Vanliga förutsätter alltid ovanlig. Verklig går inte utan overklig. Det är en extremt segregerande politik Hägglund för.


DN Söndag hängde med Maria Svedal som redan förra sommaren fick känna på Hägglund agg.
Hennes radiodokumentärer om Heliga familjen  fick nämligen Hägglund att ifrågasättalicensmedlens användning. I sommar sänds nya avsnitt av Heliga familjen. Tur.


 

Detta inlägg är ursprungligen publicerat DA redaktionsblogg.

...

Har köpt en ny hudkräm och ett serum för huden.
Har klippt mig.
Och inte kunnat låta bli att reagera.

Valde att göra båda två i närområdet till mitt arbete.
Valde således något mindre primitivt, valda några som verkligen bryr sig om hår och hud och ansikte, och att följa någon slags skönhetsnorm.
Valde tydligen också att utsätta mitt ansikte för den mest extrema objektifiering som hittills varit. Kunde inte sluta skratta när två personer samtidigt drog i min hud, pratade om rynkor och röda partier och att man måste krääääma in sig. Kunde inte sluta skratta. Samtidigt var det hela dödsallvar, tillsammans med personer som var utbildade för att se på ansikten - vad som behövs va.
Hade ingen aning om vad som behövdes. Kändes fruktansvärt dum.

"Du vill väl inte se ut som 60 när du är trettio?"
Så ung. Måste kräääma in mig.

Håret var värre.
Vill helst bara skratta när man förutsätts använda hårfön etc etc. Fick dessutom en härligt rockig frisyr som man kunde krama upp så att den blev lite härligt levande. Och som man kan tupera för volym, för det är vad man vill ha
Bullshit?
Skulle ha kapat allt alternativt försökt ha diskussionen kanmanfåensnyggfrisyr
utanattbehövaprataomalltdethärsomhandlaromattmanskagörasigsnyggföratt
manmåsteochattdetvoreniceomenskroppinteobjektifieradesavfrisören??

Hur som helst - hudkräm och att klippa bort döda hårstrån, kluvna toppar, egenkarvade luggar är bra grejer för att få in i sin hjärna att man förbereder sig. För att åka, lämna landet, över gränsen.

Pallar inte mer.
Puss&kram

Om den yttersta meningen - allas likhet och rätt

Pride är så stort att jag inte vet vad jag ska skriva, inte alls.

Om du var här. Gick på seminarier. Deltog. Jag spelar Casey, Hold On som är den officiella Pridesången i år. Ladda ner den här. I ditt nästa liv kanske du är en 17-årig flata i en småstad.

Jag älskar Pride så himla mycket. För det sjukt stora, för stoltheten och glädjen som skulle kunna spränga vem som helst inifrån, för alla människor som är här tillsammans, för de två flatorna från Norrland som var vilsna på Drottninggatan. För alla som är trans, queer, poly och som kämpar för sin rätt att få vara och finnas till, i sjukvården, i skolan, på jobbet, i samhället.

En vän bakom otaligt engagemang just denna vecka skiner upp när SL-bussarna kör förbi, alla med regnbågsflaggan, och hon säger att Sverige är ändå bra, samma person gick i lördags i paraden under parollen "march for those who can't" tillsammans med "kriminella" aktivister från Uganda, och hur ont gör det inte att höra hennes tidigare berättelser om bomberna och mordhoten mot Riga pride. Sverige är ändå bra, för på andra ställen är det dödsstraff, stigmatisering som gäller. Vi såg Litauens parlament driva igenom lagen mot allt som är demoraliserande. I så många länder klumpas homosexualitet ihop med pedofili, du är bannlyst i samhället, en kriminell och du kan inte vara öppen med din kärlek för då dör du.
I Sverige tvångssteriliseras transpersoner. Du nekas utredning om könsbyte, för överläkaren på psykiatrin menar att dina problem är utredda,  under en glasspaus berättar en vän till mig ur sitt eget liv.

Ändå, man önskar ju att Sverige kunde rycka upp sig, man önskade ju att heteronormen kunde dö. På samma vis som feminism är bra för männen, för ett jämlikare samhälle, så vore det bra för alla oss otaliga heteros att släppa de förtryckande normer som ligger över även oss, bara lite då. Kärnfamiljen stigmatiserar lyckan, tvåsamheten är ett isolerat gissel, barn behöver fler viktiga vuxna i sitt liv än två, det finns inget heligt att försvara. Vi vet att det inte finns något naturligt eller heligt i kärnfamiljen, det är ett påhitt i en industrialiserad värld. Vi skiljer oss, vi är otrogna, vi blir förälskade, och det kanske måste få vara så. Vi kanske ska glömma drömprinsen, hetsen efter och avunden på det där lyckliga förhållandet mot solnedgången.

Två av olika kön är inte viktigt för kärleken.
Inte för jämlikheten.
Den här kärnfamiljen baserad på två är inte heller hållbar för klimatet i längden, om vi ska få världen på fötter kan vi inte sträva efter en egen bil, egen tvättmaskin, vi måste dela och vi måste samarbeta. Även här sätter den idylliserade kärnfamiljen upp hinder.

Ovanstående text är ursprungligen publicerad DA redaktionsblogg.


Blomsterblogg om söndagen

En helg en bit norrut. Norberg. Ska gå och lägga mig med en schäfer under sängen. För att visa på min trendkänslighet ger jag er två pelargoner. Första liten raritet, en insmugglad litet skott från en libanesisk pelargon. Förbjuden handling. Otroligt vackra hjärtformade blad som drar åt orange. Den andra skrikrosa, vilket också har sin charm va.




Skymta gångbana, björkar och mexitegel med tillhörande bilar.



Puss&kram
Edert blomsterbud

Det är visst nån som är tillbaka

Andraspåret på LWs Elegi får namnge det här comeback-inlägget. Se dig om, här finns lösa trådar sedan 2005. En glassig sommar med festivaler, langos och sena nätter. Inget jobb och arbetsförmedling. Dra över gränsen. Där startade det hela. Bloggens tidigaste inlägg är i en vilsenhet kring vad man gör när man tagit studenten, är 19 bast och vill lägga världen under sina fötter. Jag drog till Tyskland och vandrare i berg mestadels. Nu är det sommar igen, det är fyra år senare. Skall söka uppbringa någonslags fotosession denna höst. På gott och ont är Uppsala slut, en paus för den här gången. Tack och hej. En sommar i Stockholm. En höst i Istanbul. Sen får den som lever se, så vad gör det om hundra år.





RSS 2.0