tyska skolan

det tyska betygsystemet är från 1-6. 1 är bäst. du måste ha 1 i snitt för att bli läkare. vill du plugga till läkare i heidelberg men redan bor här räcker det med 1,5. det är för att det är så länga bostadsköer så de vill främja de som redan har bostad. räknas jag in då?

en annan sak är att för att få börja på gymnasiet (som man gör efter grundskolan, dvs i femteklass) måste man ha minst 2,5 i tyska och matte. betygpress på tioåringar. du måste gå gymnasium för att kunna plugga på universitetet. annars får du gå realschule eller gemeinsaftschule eller den sista för barn med svårigheter. realschule är för praktiska grejer, går lite snabbare, du kan gå på fachschule och så sen och bli frisör eller bagare. om man vill plugga på universitetet ska man veta när man är nio år. fast man kan läsa upp på fachgymnasium också. tioåringen i familjen där jag jobbar går första året på gymnasiumet här och gör läxor tre timmar om dan nästan.

japp, det var ett tag sen jag lärde mig nått om tyskland i skolan, men idag lärde jag mig att det tyska skolsystemet nog inte är så bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0