en studie i inget alls, bara allt

vi måste förbättra vårat samhälle, våran värld och våra liv eller bara luta oss tillbaka på historicismen och låta historien ha sin gång in i framtid. du kan slänga dig in i epikuros trädgård för att bara slappa ihop med goda vänner i all vällust och låta andra sköta jobbet, bara filosofera. kanske slönga dig bakåt i en fotölj och dricka ekologisk mjölk och försöka känna att du drar ditt strå till stacken.
varför ska det inte vara precis tvärtom?
kan allting vara förutbestämt?
platons idealism bygger på att den verkliga världen består av idéer och sanningen får vi genom att tänka, att gå upp till nån slags övre tankevärld. holy crap.
här har vi det exemplariska exemplet med Platon och fångarna i grottan, självklart känner vi till det. Det var en gång en liten grotta där några  människor satt fastfjättrade, levde och åldrades och allt de gjorde, det gjorde dom i grottan. allt de såg var skuggorna av sig själva, när de dansade i eldens sken. blicken hade de mot utgången, som öppnas mot ljuset. då de vistats här ända sedan barndomen har de inga andra erfarenhetern än dom de fått i sitt fängelse. de ser inget annat än skuggorna.
"Den föreställning om lycka och moral, som människor vanligen har,är enligt platon lika overklig som skuggorna på grottväggen. endast de som varit uppe i ljuset kan känna till den sanna verkligheten. det är filosofins uppgift att föra människorna dit, dem - väl att märka - som har de intelektuella förutsättningarna, och att lära dem att leva rättrådigt.", skriver Leif Lewin i sin bok "upptäckten av framtiden."

materialism är vad du kan höra, se och känna. Skulle världen bestå av fågelsång, solnedgångar och sand mellan tårna menar du?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0