Locket på - arbetslösheten en ickefråga valet 2010 enligt Alliansen

Man kan prata om arbetslösheten, man kan prata om huruvida den kommer vara viktig i valet 2010 eller inte, men i slutändan blir det hela rätt löjligt. Det här är den viktigaste frågan för människor, att ha ett jobb som stomme till sitt liv. Idag är det så. Det händer inte dig, inte fören du är där. Så länge du är frisk, så länge du har ett jobb att gå till kan du inte föreställa dig Så länge du har det funkar du, utan det funkar du inte.

En tredjedel av dem som går ut gymnasiet idag får inget jobb. De kan ju flytta utomlands, skaffa sig erfarenheter eller så, menar Reinfeldt. Som vuxen kan du ju flytta om får sparken. Som sjukskriven kan du ju förtidspensionera dig eller jobba ändå.


Jag läser en rapport som Alliansfritt Sverige publicerade igår.


Varför är arbetslösheten hög i Sverige?

Man kan skylla på LAS.
Man kan säga att det inte hade varit bättre med en socialdemokratisk regering.
Man kan till och med säga att man inte kan göra något alls, att marknaden ska regelera det hela.
Säga att man inte ska något något alls, ja, om man säger det och menar det, är man åtminstone ärlig.
Men man kan inte säga något alls.


Bloggar knutna till moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna tar upp arbetslösheten i 1 av 100 inlägg enligt rapporten som Alliansfritt Sverige gett ut. Som att det vore en ickefråga. Som att det inte spelade någon roll att var tredje ungdom mellan 18-24 år var arbetslös. Som att varsel var en naturlig följd av marknadens självreglering.

I de inlägg de ändå skriver skyller man på LAS, och man säger att det inte hade varit bättre med en socialdemokratisk regering. Och man säger att arbetslösheten är överdriven, i ett fall att den egentligen ungdomsarbetslösheten skulle vara det halva av dagens siffror.


Man borde prata om finanskrisen och vad den gör med minskade statliga intäkter för offentlig verksamhet. Och för företagen, hela det kapitalistiska systemet. Om hur det är uppbyggt, vad det gör för människors trygghet. Att prata om arbetslösheten kopplat till den otrygghet ett kapitalistiskt system skapar. Ideologisk diskussion som man inte pallar att ta. Politiker är företrädare för folket, och man borde gemensamt ställa frågan om vilket samhälle man vill ha. Trygghet i form av sysselsättning, kanske man skulle säga. Man kanske måste ta politiska beslut som kan matcha människors önskan då. Reinfeldt har sagt det själv - Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb.


Det här var tre år sedan. Vad säger man idag? Ingenting.



Här är siffror från rapporten Locket på. Ladda hem den här.
(Det hela får i dagarna stöd från höger.) 

Parti

Bloggar

Inlägg

Inlägg om arbetslöshet

%

Moderaterna

150

2639

28

1,06

Folkpartiet

68

1331

32

2,40

Centerpartiet

78

1474

18

1,22

Kristdemokraterna

96

1628

5

0,30

Totalt

392

7072

83

1,17



Detta inlägg är ursprungligen publicerat på Tvärdrag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0