Åsa Linderborg gick sönder, släpper taget, och låter en ny generation ta plats

"För vänstern har det varit en befrielse att slippa det sovjetiska oket, också om arbetarrörelsen aldrig har varit så svag som nu. Men även liberalismen är vekare än någonsin. Den statliga maktutövningen är monumental då staten har fått befogenheter som är oförenliga med liberala ideal – medborgerliga rättigheter kränks under skydd av en terroristlagstiftning och åsiktsregistrering som för tankarna till DDR. Historien lär oss att liberalerna bara är liberaler när det finns en stark vänster som pressar dem till det. Men lärdomen från 1989 är också att revolutioner inte behöver vara blodiga och att det är rätt att göra uppror oavsett om förtryckarna påstår sig kämpa för socialism eller västerländsk civilisation.


Det kommer en ny vänster. En som är född på 90-talet, efter Berlinmurens fall, som är för ung för att tvingas ta ansvar för Sovjetsystemet. En vänster som växer upp med kolonialkrigen i Irak, Afghanistan och Gaza, som ser hur politikerna abdikerat för en marknadsekonomi som skapar sådana klassklyftor att samhället rämnar mitt itu. Som ser hur dödsängeln IMF far över världen, och hur en förment europeisk gemenskap stänger sina gränser för folk som jagas av fattigdom eller vapen tillverkade i väst. En vänster som får kämpa mot en borgerlig offentlighet som i demokratins namn systematiskt dagtingar med yttrandefriheten.

Även det är en vänster som kommer att gå fel, som får uppleva besvikelser och bakslag – för att inte tala om motstånd – men som i trots och längtan inte kan göra annat än att organisera sig för en ny tid."

 

 

 

Idag tycker jag att Åsa Linderborg, ovan, skriver en vettig och fin analys om de tjugo åren efter murens fall. Grattis Tyskland. Själv var jag drygt 3,5 år när muren föll. Känns obegripligt att jag lärde mig gå samtidigt som en järnridå korsade Europa. Önskar att hippiekillen fick läsa Åsa Linderborg som kontrast till det land där 46, 6 procent röstar på neo-liberala AKP. Fick idag förklara min tes, inte för honom, att denna typ av politik fortfarande skapar ökade klyftor i samhället, även om det är muslimer som gör detta mot andra muslimer. Spelar liksom ingen roll om det görs med religiösa förtecken. Ökade privatiseringar, ekonomisk politik för rika är och förblir för rika. Den ekonomiska liberaliseringen här i Turkiet har inte varit till hjälp för alla. Det är liksom fortfarande sant att det inte är de fattigas medellöner som fördubblats, utan snarare, som vanligt, inkomsterna hos de rikaste. Statistiken kan ju fortfarande se bra ut, ljuga, etc.


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Du är skrämmande naiv och okunnig. Kanske beror det på din ungdom. Men det är ingen ursäkt.

2009-11-12 @ 02:26:11
Postat av: Verner

Nu måste du nog förklara dig så att jag förstår Fredrik. Vari består det naiva och okunniga? Och är ungdom ett bevis för detta?

2009-11-12 @ 07:51:07
Postat av: maja

Fredrik!

Jag undrar om det är mina åsikter om den turkiska inrikespolitiken du kritiserar, eller om det är mitt citat av Åsa Linderborg. Precicera gärna.

Om det handlar om AKPs ekonomiska politik så kan vi gärna utveckla den diskussionen. Om det är ett allmänt slag mot vänsterpolitik i Sverige och Europa känns det inte lika intressant, då känns det mer som smutskastning.

2009-11-12 @ 10:20:01
URL: http://majanordstrom.blogg.se/
Postat av: Tyko

Håller med Fredrik... Men jag tycker att det är en ursäkt. I alla fall lite.

2009-11-12 @ 10:50:47
Postat av: Verner

MEN Tyko, vad är det du håller med om i så fall? Och vad är det du menar med en ursäkt? Lite tydligare måste du nog vara för att det skall gå att förstå.

2009-11-13 @ 10:00:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0