Guds tre flickor vill skapa en bättre värld?

Imorse vaknade jag ju inte alls för sent och kollade dessutom på det senaste avsnittet av Guds tre flickor. Det som hände mig då var att jag var tvungen att googla serien, manusförfattarna och inte producenten. Det var för att serien överraskar mig. Det var lillasyster som skickade över länk på skype och sa "kolla"

Den överraskar för att den handlar om samhällsproblem idag, även om det kan vara rätt fyrkantigt så är det ju långt från vad jag fick kolla på som liten, typ Sune tjejtjusaren. Emotjejen som vill förändra världen och demonstrerar och alltid står upp för det som är rätt. I den här serien är det att inte konsumera, att hjälpa människor i Sudan att få vatten, att fixa att hennes pappa slutar jobba  som bilförsäljare med sexistisk reklam.
En annan är en tjej som skriver dikter och som aldrig passar in.
En tredje är braten som inser att allt hon blivit itutad kanske inte är rätt. Och då handlar det om huruvida man ska kunna kicka lärare, människor om de är dåliga, om man ska ha bra elever i egna klasser för att de inte ska behöva lida av andras dumhet, skillnaden på vad som är bra för en själv och bra för alla, om man ska hissa eller dissa att skolans café läggs ut på entreprenad som gör att Mårten får sluta. Taget ur politisk verklighet där den här tv-serien tar den vanliga människans parti och kallar det för den sanna godheten. Tror inte Björklund skulle vara överrens om det, mycket av de förslagen som dissar är tagna direkt från den verklighet som Björklund och kompani förespråkar.
Släng på feminism, dikter och en kille som slutar vara tuff.
Asroligt.

Så var tvungen att googla för att kolla vad andra tyckte. Hittade massor med bloggar av unga tjejer som verkar älska det. Äldre personer också. En del kallar det för kristet för att det är gud som styr och ställer (en socialistisk gud?! Susanna Reuter kallar det det bästa manus hon läst. Får tillbaka tro på Sverige.). Att det skulle vara konstigt i ett sekulariserat land, dessutom hånfullt mot alla religioner, för faller en faller alla.
Sen är det SvD som dissar. Hon skriver att det inte handlar om verkligheten och undrar var alla tonårsgraviditeter, alla extrajobb på McDonalds och alla som super och råkar illa ut är. Tycker att det är tama schabloner som inte säger något nytt. Känner mig lite trampad på. Extrajobbade aldrig på McDonalds. Det här var högstadiet, då var jag på skidtävlingar och orienteringstävlingar och läger hela hela helgerna. För mig känns ju hennes bild främmande. Hon saknar Glappet och Errol. Jag tänker att det ju alltid är sådana människor som får mest plats och tid. Känns lite som att SvD-kvinnan mobbar alla som bara är vanliga, det är inte intressant, det har vi sett förut. Men jag tycker ändå att livet som tonåring på högstadiet borde kunna få vara något annat än McDonalds, alkohol, men då har det ju ingen verklighetsförankring, säger SvD-kvinnan. Tänker att det är en sak om hur man tror att livet ser ut när man är yngre, och en annan sak om hur det verkligen är. Glamour kan vara att supa sig full, men det kräver ju att den grå massan står vid sidan av, för att det ska vara glammigt. Men en värld där det är fint att bry sig om vad som är bra för alla, istället för bara sig själv kanske inte passar SvD helt enkelt, det kanske är själva kärnan i det verklighetsfrånvända. Det passar inte SvD-kvinnans verklighet.

Inte mycket klokare. Men lyssnar på Raymond & Maria, för där är den ena manusförfattaren med.

Kommentarer
Postat av: Karin

Koolt! Så jäkla koolt! Tänka positivt, le och titta på Guds tre flickor!

2009-11-22 @ 15:02:34
URL: http://attvarak.blogspot.com
Postat av: maja

yes det är djäkligt mysigt att följa det konceptet! Le! Och drick salep, det är mitt lilla insidertips härifrån Bullan! Då kan det fan inte bli mysigare!

2009-11-22 @ 15:49:00
URL: http://majanordstrom.blogg.se/
Postat av: Karin

"Det här var högstadiet, då var jag på skidtävlingar och orienteringstävlingar och läger hela hela helgerna." och en nanosekund senare hade jag sökt upp dig på Orienterare.nu, haha. Sorry. Nu har jag ett ansikte på dig iallafall :)

2009-11-23 @ 15:12:57
URL: http://karinbarin.blogg.se/
Postat av: maja

Karin (2? Nej! to be Paris-karin och london-karin!) Haha, det fick mig att gå in på orienterare.nu Använder du det? Min presentation var visst inte uppdaterad sedan året efter studenten, när jag bodde i tyskland och skaffade mig kortare hår, distans, med tiden hemlängtan, etc, du fattar. Tack för jag har letat efter bilden från studentbalen som finns där och bara där. Sådant som händer när hårddiskar krashar men jag trodde den var förlorad för alltid.

2009-11-23 @ 18:10:25
URL: http://majanordstrom.blogg.se/
Postat av: Örjan

Hittade hit genom att googla för jag blev också nyfiken på vad andra tycker, skönt att du redan gjort jobbet för mig :)



Jag gillade glappet när det sändes, mest för intromusiken. Men jag har sett serien nu i efterhand och det är otroligt dåliga skådespelare och en konstig historia om hur två tjejer vill bli uppvaktade av två gubbslem.



SvD är helt ute och cyklar, långt ifrån alla är ute och super i högstadiet. Det börjar mer i gymnasiet vad jag minns.



Anyway, det är en bra serie och jag gillar alla små politiska inlägg i serien.

2009-11-27 @ 01:33:56
URL: http://acrylamid.tumblr.com
Postat av: maja

Örjan! Spännande att du kan säga så om Glappet. Jag har aldrig sett det även om jag uttalat mig utifrån vad jag vet och förstår. Jag tänker att SvD-kvinnans kritik ligger djupare. Ska jag generalisera och förenkla så skulle jag säga att hon vill mena att unga vill leva drömliv, glamour, vara häftiga och att man inte är vanlig, lite snäll, bryr sig om varandra. Känns politiskt, känns också lite som någon skapad bild av unga, från båda håll faktiskt.

jag hade folk som drack på mitt högstadie, mellanstadie med tror jag. De finns ju! Det var de coola. Men de var inte flest! Detta vet jag och därför stör det mig att det blir detta som är den efterkonstruerade bilden! Kanske ligger det inte så stort värde i den här striden, men kanske gör det det ändå. Handlar lite om vem som bestämmer agendan.

2009-11-28 @ 12:08:02
URL: http://majanordstrom.blogg.se/
Postat av: Örjan

Det är klart att ungdomar vill leva drömliv. Drömma gör vi alltid. Men jag tycker inte står i konflikt med att bry sig om sina vänner, som de gör i serien Guds tre flickor. SvD verkar vilja ha en serie om skandal-ungdomar, och de finns ju såklart också men det är ju bara producera fler serier.



Precis, de som dricker är inte flest men alltid de som är häftigast på skolan. Men jag känner inte att det behövs tas upp i varje ungdomsserie som görs, det är kul att de fokuserar på andra saker.



Ska man titta på bra ungdomsserier ska man titta på Spung, men det är ju för äldre ungdomar.

2009-12-07 @ 13:04:43
URL: http://acrylamid.tumblr.com
Postat av: Joel

Hej Maja!



Jag råkade snubbla in här när jag, precis som Örjan, letade efter vad lite fler människor tyckte om denna serie. Jag tycker denna serie är fenomenal och banbrytande! Aldrig i min uppväxt var jag med om serier som tog upp klasskillnader, religion och jämställdhet ur en ung och vardaglig synvinkel.



Jag tycker serien ger hopp till unga och bilden av att kärlek är mycket viktigt i livet. Det värmer mig att se och veta att, förhoppningsvis, ganska många tittare ser detta och påverkas. Se bara det senaste avsnittet (på svtplay) där homosexualitet tas upp! Det var jag aldrig med om i sådana här serier när jag gick i högstadiet; och nu är jag 19 år.



En mycket intressant och bra produkt av svt och väl genomförd av Suzanne Reuter tycker jag!

2009-12-19 @ 01:30:13
URL: http://www.finest.se/prinsjoel
Postat av: Anonym

älskar serien, verkligen mysig. Den ger en mycket att tänka och fundera på utan att bli för mycket. Skönt att se någonting ur vanliga människors perspektiv. Önskar att den skulle fortsätta dock.

2010-01-14 @ 21:35:45
Postat av: maja

Örjan, Joel, och du den sista.

Såg precis sista avsnittet.

Tycker att de borde fortsätta serien, men utan gud. Vad tycker ni? Funkar det?

2010-01-17 @ 23:01:51
URL: http://majanordstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0