Var femte utan jobb i Spanien

Tanja berättar att hennes kille också har semester, men att han inte pallar att vara glad för hennes resa till Istanbul.
För hur är semester när man är arbetslös? Hon har pratat med honom hela dagen, medan jag kollat på Gossip Girl. Jag frågar om de har problem, nej nej säger hon. Men det är ju inte lätt.

Den här killen var en sån som jobbar med att pitcha reklam för företag. I dessa tider är sådana jobb inte roliga.
- I Spanien är arbetslösheten väldigt hög, speciellt sedan ett år tillbaka, säger hon.
Arbetslösheten i Spanien var högst i Europa när jag kollade i somras. Då låg den på 18 procent. Sverige hade 9 procent och ni vet att vi har haft fruktansvärt många varsel, så många som fått gå. Dubbla det.

Tanja och Marta delar en lägenhet i Madrid. Det tar fyra timmar att få ren tvätt i tvättmaskinerna. Sedan finns det inga torkskåp eller torktumlare. De torkar sin tvätt i vardagsrummet, efter dagar med matos och cigarettrök är tvätten torr och smutsig igen. Nu bor Tanjas kille där, han är hemma på semestern, letar efter jobb.

- Jag är bara glad att han inte är barnläkare också, det vore väldigt långtråkigt, säger Tanja. Sen sticker hon iväg för att möta sin kollegor från någon avdelning på nått sjukhus i Madrid. De är tre kollegor som brukar semestra tillsammans, nu kommer de hit ikväll.
Jag säger hej då och att jag, om jag bara förstod spanska aldrig skulle tycka att det var långtråkigt att lyssna till barnläkare. Mumlar något om att en gång skulle jag också ha blivit barnläkare.

- En gång?
I high school säger jag. Riktigt sant är det ju inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0