"Politik ist angewandte Liebe zum Leben" - Hanna Arendt

Tre nyheter som kommer spela roll för mitt känsloliv den här hösten:


1) Iran, har nu förutsättningarna för atombomb sägs det. Här hos mig sägs det att Turkiet idagsläget fyller funktionen som någon slags advokat/medlare för Iran. När resten av världen säger att det här är förfärligt säger Turkiet - titta på Israel, är de egentligen bättre. Det här kommer bli sjuk att följa. Nu på närmare håll än vad jag kunde föreställa mig. Turkish foregin policy kommer följa det här i realtid, jag lovar er. Dessutom vilar Iran fortfarande på oroligheter kring val. Det här är så sjukt viktigt. Nyckelord: uranberikningar, revolution, mänskliga rättigheter, fundamentalism





2) Greklands val igår. Maktskifte! Det är nu en vänsterregering och Turkiet har tidigare bönat och bett för en mer öppen inställning vad gäller Cypern-frågan. Det kan man få från en vänsterregering. För några timmar sedan stod jag och Athena från Aten (HAHA) fem meter från poolens kant, hon rökte en cigarett, fimpade den under klacken och sa att det är samma skit ändå. Berättar om ett land som stänger igen om det snöar som svar på mitt konstaterande att nu börjar hösten i Sverige, nu skrapar folk rutorna, nu kommer hela Sverige krypa ihop och invänta mörkret. - Haha, nej så är det verkligen inte i Grekland. Du borde komma dit. Verkar ju fantastiskt. Pratar också om den eknomiska situationen och att hon tror att de snart kommer få lov att börja betala för sin kurslitteratur, i alla fall på en kurs. För så här är det; På de statliga universiteten får du boende, litteratur och undervisning gratis, lite beroende på dina föräldrars inkomst, din pappas hälsa och så vidare. Och vi tror oss leva i ett land baserat på socialistiska idéer. Jag tror hur som helst att Grekisk politik kommer bli viktigt den här hösten. Turkiet har fram till årsskiftet på sig för att fixa punkten gällande Cypern. Min lärare tror inte ett dyft på att man lyckas. Man kommer tröttna nu. Har dragits med EU sedan 1963.
Men Grekland har nu valt sin väg ut ur den finansiella krisen nu, sägs det. De valde rött. De valde vänsterut. Ringar på vattnet.



 

3) Lissabonfördraget går troligen igenom nu när Irland sagt ja. Det sägs att det beror på rädsla för att hamna utanför EU, isolerade, i den ekonomiska krisen. Chockdoktrin och vi vet att människor egentligen inte vet vad de säger ja till när de är under press och i kris. Jag har haft den här frågan på min agenda sedan 2004 när jag skrev min uppsats i Samhällskunskap B om EU's nya konstitution. Fördraget kommer förenkla, visst. Och det kommer ge möjlighet till medborgarinitiativ på lagstiftning om 1 000 000 underskrifter kräver det. Fattar de vad de ger sig in på? Jag tror att dylik utveckling kan bli spännande. Tvärdrags nästa nummer handlar dessutom om EU. Kom igen nu.




Bubblare: Det tyska valet. Mina nya tyska vänner här var så ledsna. De hade samlats i cafét för att följa valet via sina datorer. Tillsammans utgjorde de en ansenlig samling av SPD:are och Die Grüne. Och det här valet sög verkligen, för oss, men för dom mest. De gröna fick framåt, SPD behöver ladda om sägs det. Piratpartiet fick 2 %, hade behövt minst fem.


Nu ska jag sova.
Puss&Kram
/Yours truly

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0