En glimt av jul i Istanbul

Sitter tillsammans med en sydafrikanska och en turkiska i ett vardagsrum, några bord och två röda soffor från IKEA.
Och någon spelar julmusik, det är svinkallt ute (äntligen ikapp Sverige?). Julsång på julsång och kall kyla genom dåligt isolerade fönster. Dricker hett, hett te och pratar om hur stort jul är London, där sydafrikanskan senaste bodde.
- It's the only time of the year when they really go over the top on everything! säger hon och suckar, halvt bitter, halvt förnöjt.

Någon slags väldigt stark känsla väller upp inom mig. Jul alltså. Och ett 2009 utan jul.
Jag undrar hur det kommer bli med en vinter utan den brytpunkten.
Nu kommer det bli en brytpunkt ändå för jag har världens modigaste och tuffaste familj som ska ta sitt pick och pack och komma ner hit för att inte fira jul.
På julafton skulle vi kunna gå på hamam, ströva i kryddbasarer (kanske till och med köpa kanel) och sedan avsluta kvällen på Babylon med någon fantastisk konsert. Det skulle ju också kunna vara jul. Vi kanske kan se hur många av Sofia Karlssons sånger om jul vi kan utantill. Det längtar jag efter.

Men den känslan som väller upp nu är den här uppladdningen inför jul, som att få den i koncentrat i femton minuter - sedan byttes musiken ut. Och den mysiga bubblan försvann. Ska gå ut i grått avslut på oktober.


Inte Istanbul.


Och så här: Tror att ett år utan jul kommer få mig att inse vad själv högtiden betyder. Midvinter etc. Att året tar slut. Men så, det kommer det ju göra i Istanbul också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0