På tema: Att vara eller icke vara - Egon Schiele special

Jag var i Wien för några veckor sedan. Vandrar omkring i en fantastisk stad, oändliga gator, små och stora cafér. Konst och musik överallt. Parker. Museumkvarteret är magnifika byggnader och en innergård full med restauranger, sittplatser och stora, stora ytor. Leoplodmuseumet visar Gustaf Klimt och Egon Schiele. Accepterade konstnärer, Klimt speciellt. Omtyckta. Deras konst är upptryckt på vykort, säljs över hela staden. Följande bilder går alldeles utmärkt att köpa som vykort.

 

 

Flicka med gröna strumpor 1

 

gulligt barn

 

Flicka med gröna strumpor 2

 

 

"[...]Schiele fick till slut tillbringa 24 dagar i fängelse sedan han anklagats för att ha förfört minderåriga. Brottsrubiceringen ändrades dock till 'spridning av pornografiskt material till barn'.", och läs mer här. Idag är det här konst som fyller hela museum.

 

(Schiele föddes 1890 och dog i spanska sjukan 1918. Gick på Wiens konsthögskola, kickades ut. Var mycket god vän med Gustav Klimt, en stor inspirationskälla och vän. Befrielsen från den konservatica konsthögskolan gjorde att Schiele kunde utforska människan och dennes sexualitet mer fritt.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0