Den här terminen kan börja! Läsårets första föreläsningar avklarade

Man kan ju bara ta en liten paus liksom, låtsas att man hämtar sitt pass för att få sitta femton minuter på en stol. Dricka te och äta torkade mullbär och skalade pistagenötter och salta mandlar och apelsinkakor, helst allt på en gång. Tracy Chapman – Womens Work, Laleh – Det är vi som bestämmer.

Tänka över hela köret. Väldigt passionerad föreläsning om Modern history in Turkey och en ännu mer passionerad föreläsning om Culturedifferenses. Det kan låta som tacky grejer, speciellt den sista men det var imponerade jobb föreläsaren lagt ner för att introducera oss och bakom sig hade en en hel hög med antropologer och sociologer. Världen består av kulturella skillnader som är svåra att tackla. Här upprätthålls fortfarande könsstereotyper baserade på den patriarkala hierarki som dominerade det ottomanska riket i kombination med de normer som upprätthåller den muslimska familjeordningen. Kollektiv känsla med familjen i fokus, där hierarkin baseras på kön och ålder och där hierarkin inte ifrågasätts. Som kvinna gör du karriär, visst, högre poster har procentuellt fler kvinnor än i många Europeiska länder, Sverige säkert bland dessa, men dessa karriärskvinnor är i sin tur beroende av lågutbildade kvinnor som passar deras barn, städar deras hus, lagar deras mat det vill säga, de är beroende av tjänstefolk och av kvinnliga släktingar. Det är ju den typen av jämställdhet som ska ge alla lika rättighet till karriär, men på bekostnad av vad? Är det inte här helt uppenbart att det kan bli så fel? Varför ska man göra sin karriär på bekostnad av andra kvinnor, på sin mamma, sin syster, sin moster? Hur kan männen bara slippa igenom, förbi, helt oifrågasatt. Inte med ett ord omnämndes mäns ansvar för familjens grundarbete. Däremot är det fortfarande tabu för kvinnor att spendera en eftermiddag på lokala kaffehuset. Det märkte jag bland annat igår när jag vill köpa en macka på dylikt i Tuzla, närmaste tätort från skolan sett. Dessa män gav mig blickar som var tjockare än en betongmur och min känsla för detta sade mig – här går vi inte in.

Detta är inte jämställdhet. Man kan inte nöja sig med egen lycka och frihet på bekostnad av andra medmänniskors.

Och det handlar som vanligt inte om systerskapet, utan det handlar om medmänskligheten, om att vara human och om allas rätt att få finnas till för annat än att vara dörrmatta åt bättre beställda människor.

Det är simpelt.

 

Nu har jag hämtat passet. Nu ska jag gå och fixa grejer och få information om ett av Turkiets största informationscenter med öppet dygnet runt. Vi kommer ses där.

Du måste ha passet för att få hämta ut ett användarnamn för att kunna logga in på mySU för att kunna se ditt schema och för att kunna ändra dina kurser under ad/dropperiod som börjar typ nästa vecka, när du bara kan gå runt och shoppa kurser, som Maria José Yeler uttryckte det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0