Om vackra lägenheter i Århus och om att åka tåg genom Danmark

Tröjgård är ett bostadsområde fyllt av vackra hus i rött tegel. En tvåa med balkong är Lindas, hon delar den med Tonje. Högt i tak och trågolv, struckatur i taket och stora fönster och man bara undrar hur de lyckades få den här lägenheten. Tonje är en tjej från Norge och också läser femte och som spelar Natasha Bedingfield högt från spotify samtidigt som hon borstar håret och äter frukost. Vi pallar äpplen och går gatan ner, och in i en bokskog. Här kan man springa långa sträckor och jag hade tyckt så mycket om det. Skogar av lövträd är så fantastiska och jag kunde ha bott här 2,5 år om jag hade tackat ja. Man kommer ner till havet och badplatser. Kan ta vägen längs med havet in mot stan. Kan strosa längs med Stråget och Linda som tagit ledigt från dygnet runt studier i neurofysik och kemischeman inser att hon måste lyckas hitta höstskor och helst annat. Nästa gång hon går på stan är i december bedyrar hon. Jag tycker så mycket om Århus och så mycket om Linda. Och vi hittar höstskor. Och egentligen hittar även jag skor men har inte mage att fylla min väska med ytterligare prylar även om prylen i detta fall skulle varit de vackraste och mest bekväma skor jag skådat. Så kan det vara i Århus. Århus är tegelhus, stor unipark, lövskog, havet, en å som genomkorsar stan med tusen broar och Linda tillsammans med alla andra med.studerande. Jag får använda flera greys-termer, bland annat code blue och får höra hur det är när ens första patient dör, om löner och om stafettläkare och om alla extrajobb. Om att undervisa för semestrarna under och om alla fantastiskt söta danska män. Jag upplever faktiskt folk som mer öppna här men kanske är det för att jag är med Linda som är så bra och fin. Hon följer mig till stationen, bär min väska och vi säger hej då och jag ska mot Kolding-Köln-Paris.

Tåget mot Kolding är nästan tomt. En man sitter bredvid och han läser skvallertidningar och dricker en öl. När han går av nickar han och ler mot mig. Jag har slängt upp benen på sätet och sitter med dator, hörlurar och all min packning så mysigt uppslängd runtomkring mig. Att åka tåg genom Danmark är kullar, åkrar, stora gårdar, små korsvirkeshus och hav och broar. Man passerar hamnar och segelbåtar. Det är så vackert.

Natasha Bedingfield var bättre än jag kom ihåg. Hon hade en hit någongång? Vet inte. Jag lutar mig tillbaka och läser Bodil Malmsten och hennes sista bok från Finestre som jag fick av Elina och Maja när de besökte mig i Norberg för några dagar sedan. Jag hade inte läst den och den handlar om hennes uppbrott från Finestre men verkar också vara ett försök att skriva en rolig erotisk roman om medelålders kvinnor som fötterna i make-love-not-war-generationen. Det verkar ju hur lovande som helst och jag tänker lägga Obama åt sidan även om även det också verkade lovande och det här med hans avstamp i Hawaii och mamman och pappans kärlekshistoria är fin och allt.

Vi stannar i Vejle just nu. Jag kommer inte kunna lägga upp detta förens i Paris misstänker jag. Lyssnar på Nina Kinert och jag misstänker att det är tack vare Josefin jag har henne på min ipod. Tack för att du uppdaterade den i somras, ja hon är så himla bra. Resten har Johan lagt in och jag har egentligen rätt dålig koll på omfattningen av musik på den där prylen. Jag har lagt in det som jag tror du gillar, sa han. Och sa hon. Och jag fick höstmusik som playlist. Det är så fint. De är så fina.

Måste skaffa Itunes så att jag kan vara lite snäll mot mig själv.

Kommer fram till Paris och Josefin imorgon 11.35.

Först nattåg mot Köln som visst ska vara världens största tågstation? Jag tänkte åta frukost där för jag kommer fram 06.14 och ska stanna ända till 07.24. Den tiden borde räcka för att hitta rätt spår för nästa tåg, enligt Veronica på SJ utland.

Ska läsa mer om Bodil och hennes ljusblå Rover och den där fantastiska trädgården som hon har anlagt i sin fantasi. Och se fram emot Paris, falafel i Marmais, Linuz på Cité Universitét (jag kan inte franska) och att träffa Ebba och se hennes Paris. Jag börjar nog gilla Paris. Kommer fram till Kolding om 32 minuter.

 

Puss&hej


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0