- Get yourself together

Hoppsan, jag råkade glömma att lita på mig själv, min egen magkänsla och mina instinkter idag.

Så när först dena ena killen, han som gjorde sin presentation först, pratade i en halvtimme och orientalismens inflytande på bilden av homosexualitet i ottomanska riket och diskuterade 1800-tals filosofer, deras teorier och deras sexliv, då tänkte jag. Shit vad han verkligen har läst allt och kan allt om de där snubbarna.

Och sen håller min finaste Antruschka ett exellent föredrag om vanliga kvinnors liv under ottomanska riket. Vilka rättigheter de hade, position i samhället, möjlighet till utbildning och arbete. Med en handout och väl påläst om de fall som Galatadomstolen behandlat i ärendet.

Typiska bra historiker, på temat Gender.
Så när jag skulle prata om slöjan, dess symbolik, de som försvarar den, och om motståndet mot imperialism och hur slöjbärandet borde kunna ses som ett uttryck för femme-feminismen, och att förbjuda slöjan bara har visat på ökad segregation och stigmatisering av kvinnan så kunde jag inte. Men om hur man också historiskt kan visa på slöjans symbolik och betydelse, dess funktion i samhället inte bara i islam utan generellt så gick det inte.

Handlade aldrig om exakta referingar (förutom till koranen och alla andra böcker jag läst) men om funderingar.

Det passade inte in i ramen.
Fan vad det sög att inte våga stå upp för det som jag själv har suttit och tänkt på i flera veckor.

Ska göra ett nytt försök. På en gång. Och nästa vecka ska jag stå där igen och då ska jag våga kritisera turkarnas civil law och säga att de inte är bättre än fransmänne och kanske vara lite för onyanserad men jag måste ju våga säga det?

Deras så kallade befrielse av kvinnans rättigheter har skapat en djup klyfta mellan rik och fattig, akademiker och arbetare, stad och landsbygd. För om man 1927 säger att utbildning och arbetsliv enbart är till för de som uppfyller kraven på att vara en modern kvinna, då skapar man också en stor grupp som aldrig ges tillträde till detta liv, för att de av olika anledningar inte vill uppfylla normen som modern kvinna. Atatürk förbjöd aldrig slöjan, men han skapade ett samhälle som skulle vara modernt enligt västerländska kriterier, i imperialismens fotspår, och han skapade ett inhemskt förakt mot de människor som vägrade uppfylla normen. Det råkade vara de fattiga, outbildade på landsbygden. Fram tills 60-talet bodde de kvar där men sen kom en våg av urbanisering, som vi fortfarande ser. Det är när dessa människor nu reser sig upp, vägrar trampas på som Turkiet anklagas för att islamifiseras. Ett krav har varit att få tillgång till utbildning, även om du bär slöja.

Har läst på om den svenska debatten. Om den franska. Och det sägs rätt nasty grejer, men det är värre här. I Frankrike är det nu ca 150 elever som är relegerade på grund av att de vägrar ta av sig slöjan. Vad har man gjort för att hjälpa deras situation då? I Turkiet skapade man samma förtryckande struktur mot några miljoner. Som inte gavs en chans.

Slöjan är en tygbit, en symbol. Bara för att man tar bort den så tar man inte bort mannens kontroll av kvinnan. Historiskt sett har slöjan bara varit en symbol för kvinnligheten. Och med kvinnligheten kommer hennes diskriminering för makten, offentligheten och hennes povra juridiska rättigheter. Ingen möjlighet till utbildning, ingen rätt att skriva böcker. Vill man förändra något, ge hennes samma juridiska rättigheter, fram med kvinnliga politiker och utbildningsplatser. Att ta bort slöjan hjälper inte, det ser vi ju i Sverige, Frankrike, vart som helst. Det är samma strukturella förtryck där kvinnan tillskrivs en annan funktion. Inom islam är symbolen en slöja. I Frankrike ett par höga klackar. En kvinna som ska vara liten och gullig, klä sig sexigt, se ut på ett visst sätt, inte ha för kort kjol, för djup urringen etc etc. Ska vi förbjuda slöjan, kan vi förbjuda detta också, är min mening.

Man ska alltid vara på ett visst sätt, hela tiden. Och klart som fan att det ska finnas ett motstånd mot det.
Feminism och kvinnlig frigörelsekamp måste få vara olika saker. Pallar inga fler mallar kring vad som är rätt och fel.

Allt som har med islam att göra är ett hot mot konstitutionen här. Just idag är jag så trött på det. Just idag är jag beredd att säga att det är turkarna som förser Sarkozy med hans argumentation. Det är ju samma slödder där som här.

Demokratin då.
Religionsfriheten.
Lika rätt till skola.
Solidaritet, jämställdhet.

Nehej, ni tyckte inte att det var en bra idé. Kommer tillbaks senare, när jag har lite mer tilltro till mig själv och mänskligheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0