Det våras för ideologi

Tvärdrag har ny redaktionskommittée. Sjuk bra folk!
I februari kickar vi gång!
Är typ hög, för det känns som att bra grejer är på gång.
Läser min chefredaktör i aftonbladet som lite paus från plugg. Det handlar om vänsterns idépolitiska debatt.


Post-postmodernismen, post-Giddens, post-modernitetshets, post-tredje vägen. Hejdå Schröder, Blair, Persson. Det kommer något nytt nu. Något nytt som är ideologisk, står på globala ben för global solidaritet och ett hållbart samhälle. I val efter val har mittencentrering straffats medan partier som vågat vara ideologiska har belönats. Europa är inte rött längre. Man måste stå upp för de värden man tror på. För den värld man vill ha. För livet, och att det ska gå att levas. Fullt ut. Politiken ska leda, inte ledas?

(I plugget handlar det om att jämföra mäns våld mot kvinnor i Sverige och i Turkiet. Läser Aftonbladets eliminenta sammanställning om mord på kvinnor. Beskrivningarna av omständigheter är slående lika de jag läser om i KA-MERs rapport om heders våld i syd-östra Turkiet. Antal fall skiljer sig heller inte åt, om man gör det hela relativt. Sjukt intressant. Sen drar jag på lite analys med infallsvinklar:
1. Rör det sig om att patriarkalt våld i stil med svensk feministisk debatt? Schyman!
2. Ska detta bäst förklaras med sociala, kulturella, samhälleliga omständigheter i stil med en kultur-relaterad debatt. Kurkiala!
Mordet på Fadime och turkiska filmen Mutluluk är min emperi. Detta är sjukt kul att göra. Lär mig massor.)

Ha en fin dag!
Puss&kram

Kommentarer
Postat av: Josefin

Apropå att dela upp olika sorters våld eller förtryck mot kvinnor: Kommer att tänka på det jag såg av SD:s landsdagar när de diskuterade familjepolitik och jämställdhet. Även fast deras syn på familjen och kvinnans roll kanske känns lite mossig, så ville de i alla fall poängtera att de var för jämställdhet, eftersom att det var en del av svenskheten. Denna jämställdhet var nu hotad av främmande element - underförstått typ förtryckande muslimska fundamentalistiska pappor - och behövde försvaras. Jag tror faktiskt att få andra partier har lika inspirerade försvarstal för jämställdheten på sina partistämmor. Men den praktiska politiken kanske ser annorlunda ut.

Tänkte också då på den där intervjuboken om hedersvåld som precis har kommit ut, som jag inte har läst men jag har för mig att jag läste i någon recention el. likn att papporna/bröderna etc som intervjuades inte kände att de hade misshandlat/mördat på grund av heder utan av helt andra orsaker.

Jag vet inte om man borde dra slutsatsen att hedersvåld inte existerar alls. Kanske. Men man kan i alla fall se att man i alla fall i Sverige gärna gör våld/ förtryck mot kvinnor till något som "andra" ägnar sig åt. En liknande diskussion läste jag i Bang i en artikel om våldtäkt i krig. Det skulle börja räknas som brott mot mänskligheten (? eller nåt sånt) vilket många tyckte var bra, men artikelförfattaren tyckte att det låg en fara i att börja kategorisera våltäkt som något som "fienden" gjorde, eftersom att verkligheten beklagligt nog var mer komplex.

2010-01-12 @ 11:34:43
Postat av: maja

Men själva haken med SD blir ju att de argumenterar som att våld mot kvinnor och hot av jämställdhet är något som "andra" håller på med. Kollar man in ex aftonbladets sammanställning över mord av kvinnor så är argumentationen bakom och kring brottet slående lik den kring hedersrelaterat våld. Dvs, fundamentalistiskt, patriarkalt våld är en del av den svenska kulturen också. Sverige har 17 mördade kvinnor per år, dör förövaren är hennes man, pojkvän eller dylikt. Turkiet, som är 10 ggr större har in 170 fall. Tänker också på boken "Kampsyster", som rätt väl beskriver kvinnosynen i organisationer inte så långt från SD. Inte jämställdhet. Men sen tror jag också att begreppet heder inte räcker till, utan egentligen är varje fall unikt, kanske med någon slags gemensam nämnare i att man finner rätt i att död pga något kvinnan gjort eller inte gjort? Många förövare skulle säkert inte definera det som en hedersak. Mord av 80-årig kvinna i Sverige definierades exempelvis som "barmhärtighetsmord" av polisen. Hennes man hade prostatacancer, var döende, och hur skulle hon klara sig? Annars är det familjetragedier eller svartsjukedraman som det rubriceras under.

Kanske kan man säga något i stil med att hedersvåld handlar om att man tycker sig ha rätt att döda den andra?

2010-01-12 @ 14:17:06
URL: http://majanordstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0